Planer på statskupp i Tyskland, blockering av svensk-finsk NATO-ansökan, två spiondömda bröder, ett par gripet för spioneri, global upprustning, ökade spänningar mellan Kina och Taiwan, samt mellan Turkiet och Grekland, och ett utnötningskrig i Ukraina dit allt mer krigsmateriel skickas. Har du hängt med i höstens utveckling inom säkerhetsläget? Om inte hjälper Petri-bloggen dig med en summering av utvecklingen.

Nedanstående sammanställning är gjord med hänsyn till personal i Hemvärnet som många gånger inte nås av Försvarsmaktens säkerhetsanalyser och syftar till att ge en förståelse för den militära utvecklingen i vår omvärld.

Innehållet bygger enbart på öppna källor och återger det militära säkerhetsläget under andra halvan av 2022.

Bild 1 – En utslagen rysk stridsvagn i Ukraina. Foto: 128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада – 128th Mountain Assault Brigade, Wikimedia Commons (CC BY 4.0).

Halvåret i korthet

Höstens utveckling har i medierna präglats av kriget i Ukraina och den svenska NATO-ansökan, och det kan vara lätt att missa utvecklingen i stort eller glömma andra saker som hänt, exempelvis planerad statskupp i Tyskland, Försvarsmaktens satsning på rymden, kinesiska robotar som skjutits över Taiwan eller massuppsägningen bland Flygvapnets piloter, eller fredsavtalet i Tigray. Vill du hänga med i utvecklingen kan du ta del av bloggens summering och finna länkar för vidare läsning nedan.

Svenska Försvarsmakten

Den svenska Försvarsmakten fortsätter upprustningen och köper nya radarflygplan, amfibiska självkörande broar, fler Archer, ny ubåtsjakttorped, motmedel mot drönare, fältsjukhus på Gotland och mycket annat. Man kommer även behöva ersätta mycket av den materiel och ammunition man donerat till Ukraina. Dessutom har Försvarsmakten förklarat att man kommer satsa på rymden.
Försvarsmakten har avvecklat sitt engagemang i som FN-trupp i Mali, och istället har man ingått i Operation Interflex där man utbildar ukrainska soldater i Storbritannien. Man har även återinvigt regementet A9 och har åter igen utbildningsförmåga på artilleri i södra delen av Sverige.
Kopplat till Försvarsmaktens verksamhet har det förekommit debatt om möjligheterna att snabbt stärka försvaret, bland annat avseende övningsterräng, personalproblem och pengar

Bild 2 – Försvarsmakten har beställt amfibiska broar av modell GDELS M3, som redan används av flera NATO-länder. Foto: General Dynamics Europe Land Systems (GDELS) (editorial use).

Upprustning i världen

Flera länder i Europa kommer skaffa nya stridsvagnar, ett tydligt tecken på att stridsvagnens tid inte är förbi, utan bevisat sitt värde under kriget i Ukraina. Upprustningen omfattar även pansarfordon, drönare, pansarvärn och luftvärn genererar stora försvarsordrar, samt stora ammunitionsbeställningar. Beställningarna beror dels på att många länder sitter på gammal utrustning som behöver ersättas, men även det faktum att det försämrade världsläget skapar större efterfrågan och donationer till Ukraina behöver ersättas med ny materiel.
En av de tydligaste upprustningarna är Polen som gjort flera olika affärer på viktig materiel och dessutom i stora kvantiteter – en satsning man inte gör om man inte tror sig behöva det. USA rustar också upp sin förmåga att förflytta krigsmateriel över havet genom att rusta upp sin transportkapacitet, samtidigt som allt fler länder i världen stärker upp sin förmåga med hangarfartyg.

Bild 3 – Den nya tyska stridsvagnen Panther som lanserades under hösten. Foto: Rheinmetall Defence, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0).

Elefanten i rummet – Rysslands krig i Ukraina

Kriget i Ukraina har präglat den militära utvecklingen och är fortsatt den stora förändringen i säkerhetsläget. Kriget har tydligt visat att Ryssland inte drar sig för att använda vapen för att uppnå territoriella erövringar och dessutom är beredd att offra ryska liv i processen. Det är en ny faktor i den globala säkerhetspolitiken. Samtidigt som omvärlden totalt har omvärderat Rysslands militära förmåga mot tidigare för höga förväntningar, har risken för att kärnvapen använts successivt ökat genom konflikten, även om Rysslands alla hot hittills varit tomma. Ryssland driver på sammanslagningen av Belarus och Ryssland och har försökt få med även Belarus i kriget i Ukraina, bland annat har man satt upp gemensamma militära förband. Belarus har dock stått emot i föreningsprocessen och istället tillhandahållit materiel, fortsatt vara en plattform för ryska aggressioner, bidragit med utbildning av mobiliserade ryska soldater, samt genom sitt agerande bidragit till att Ukraina måste sprida ut sina resurser för att vara beredd att möta aggressioner över gränsen från Belarus.

Ryssland har skickat allt fler förband till Ukraina, bland annat förband från Nordkalotten som normalt är stationerade vid gränsen till Norge. Förbanden som skickats till fronten blir också successivt nermalda i kriget och tappar operativ förmåga – en faktor som gör att risken för aggressioner mot andra länder minskar allt eftersom den ryska krigsmakten blir decimerad. Ryska krigsmakten har dessutom lidit svåra förluster av officerare, något som kommer påverka förmåga till manöverkrigföring och återuppbyggnad, och kräva lång tid för återuppbyggnad.

På hemmaplan har den ryska staten fortsatt att basunera ut propaganda för att övertyga om vikten av att delta i kriget, men blir utskrattade på den internationella scenen när dom försöker upprepa samma budskap där. Nedslag på oppositionen på hemmaplan är stenhård, och vårens öppna protester är borta och protester sker istället genom mer diskreta handlingar.

Omvärldens sanktioner har hårdnat under hösten, och även om Ryssland försöker hävda att effekten av sanktionera kan hanteras och aktivt söker nya handelspartner, håller den ryska ekonomin på att kollapsa i bakgrunden. Fallande intäkter från försäljning av fossila bränslen och importrestriktioner slår hårt mot industrin och krigsproduktionen. Trots sanktionerna försöker Ryssland leverera enligt ingångna exportavtal, vilket ligger i direkt konflikt med den egna krigsmaktens behov som verkar har brist på allt.

För att hantera personalbristen har Ryssland förklarat ockuperade områden som annekterade och en del av Ryssland, varefter man kunde skicka dit mobiliserade värnpliktiga för att försvara moderlandet (eftersom värnpliktiga inte får skickas utomlands om man inte är i krig). Förlusterna av mobiliserade soldater har varit höga och många soldater har publikt publicerat protester mot sin situation där många dör under dåligt ledarskap och man inte får utbildning. Köttkvarnen har dock hållit liv i den ryska krigsmakten, men till ett enormt pris och dagarna innan Jul uppnåddes förluster på bedömt över 100 000 döda ryska soldater. Ryssland verkar ha tappat förmågan till offensiva operationer och kriget har övergått till ett utnötningskrig där hårda strider leder till relativt små förändringar på marken.

En del av den ryska krigsmakten som är relativt opåverkad är den ryska flottan, som har använts för att projicera makt genom flottövningar. Ryssland har även försökt blockera matexporten från Ukraina som utpressningsmedel, men där har export av livsmedel kommit igång med hjälp av internationellt agerande för att undvika svältkatastrof i världen. Ryssland har även gett sig på Ukrainas energiförsörjning inför vintern för att försöka pressa Ukraina till kapitulation genom att få civilbefolkningen att frysa på vintern.

En förändring under hösten är att rysk störning av GPS-signaler har ökat, dock inte i Ukraina utan på platser längre in i Ryssland. Detta för att motverka ukrainska angrepp med GPS-styrda robotar, efter att Ukraina visat förmåga att attackera mål långt in i Ryssland – bland annat mot flygplatsen i Angels och Kerchbron.

I början av hösten skedde även en del offensiva uttalanden från Ryssland, bland annat talades om anspråk på den amerikanska delstaten Alaska, och den allmänna uppfattningen verkar vara att Ryssland vid en framgång i Ukraina kommer fortsätta sin expansiva erövringspolitik för att återupprätta Rysslands forna gränser. Samtidigt fortsätter rapporterna om ryska krigsbrott på löpande band.

Genom västerländskt stöd har Ukraina lyckats täcka upp sina förluster och sin förbrukning, och lyckats hålla stånd mot Ryssland. Under hösten har Ukraina därför lyckats genomföra flera offensiver, och befriat delar av Charkiv-regionen och Cherson-regionen. Under hösten har man på önskelistan tillfört stridsvagnar och stridsflygplan, och fortsatt önska sig artilleri och ammunition.

För att följa ryska förluster i kriget se nedanstående som löpande uppdateras:
https://lookerstudio.google.com/reporting/dfbcec47-7b01-400e-ab21-de8eb98c8f3a/page/IzToC

Bild 4 – En rysk BMD-4M som fastnat på ett betongfundament, en symbolisk bild för Rysslands invasion av Ukraina. Foto: Головне управління розвідки Міністерства оборони України,  Wikimedia Commons (CC BY 4.0).

NATO

Efter en drastisk svängning i den svenska politiken i våras, har den svenska NATO-processen fortsatt och under hösten har alla NATO-länder godkänt Sverige och Finland som nya medlemmar – förutom Turkiet och Ungern. Turkiet började halvåret i goda ordalag, men har efter att Sverige signerade ansökan istället blockerat processen, men efter påverkansoperationer genom koranbränningar har tongångarna förändrats. Ungern som står i beroende till Ryssland för billig gas och olja, som också fortsatt att blockera processen.

I både Sverige och Finland kan man lätt konstatera att samverkan genom övningar och flottbesök har ökat sedan länderna blev kandidatländer till NATO. Svenska Försvarsmakten har även publicerat en informationssida om NATO för att informera om innebörden.

Till följd av det skärpta läget har övriga NATO-länder stärkt sin närvaro i Polen och Baltikum.
De interna konflikterna inom NATO har också ökat under hösten. Återigen är Turkiet inblandad, och det är framförallt sprickan mellan Grekland och Turkiet som blivit tydlig, men Turkiet gör flera saker som väcker missnöje hos övriga medlemsländer. Som en effekt av detta har Grekland ersatt Turkiet i affären kring stridsflygplanet F-35 och försöker även blockera Turkiets försök att istället köpa F-16 flygplan.

Det förändrade världsläget har även fått opinionen i Schweiz att blir mer positiv till att släppa alliansfriheten när var fjärde medborgare vill gå med i NATO.

Bild 5 – NATO-flaggan som snart kanske även vajar över svenska förband. Bild: NATO, Wikimedia Commons (Public Domain).

Kina

Kina fortsätter sin upprustning och fortsätter sin satsning på sjödominans, där man har ambitioner i både Indiska Oceanen och Stilla Havet, och fortsätter att successivt binda upp mindre nationer i olika avtal som för länderna närmare varandra.

Landet fortsätter också sina hårda tongångar mot Taiwan som förbereder sig för ett kinesiskt anfall inom några år, och Kina försöker också pressa USA till att sluta stötta landet – som istället besökt landet med kongressen talman, ökat det militära stödet och samövat militärt.

Det är dock fler länder som upplever Kina som ett hot, bland annat Thailand, Sydkorea och Japan upplever Kinas agerande som oroväckande. Vilket leder till att flera länder söker stärkta relationer till andra länder för att tillsammans stå emot Kina.

Ryssland krig i Ukraina har också fört länderna närmare varandra, när Ryssland desperat söker nya partner som kan hjälpa dom.

Kina har dock en oro för ett tvåfrontskrig, där man kan hamna i väpnad konflikt mellan Indien i söder om gränstvister med Indien/Bhutan och mellan USA/Taiwan i öster kring Taiwans oberoende och territorier i Sydkinesiska sjön.

Bild 6 – Kina fortsätter sin upprustning och bygger numera egna hangarfartyg, på bilden fartyget Shandong. Foto: Tyg728, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0).

Iran

Landet är fortsatt en säkerhetsfaktor att beakta, och dom har under hösten närmat sig Ryssland i stora steg och har bland annat levererat vapendrönare till Rysslands krig i Ukraina och fått hjälp att skjuta upp en spionsatellit av Ryssland. Samtidigt skakas landet av inhemska protester och man har fortsatta dispyter med USA och Storbritannien i Persiska viken.

Europa

Alla länder med gräns mot Ryssland verkar på olika sätt haft problem, och Norge har även haft problem med den ryska bosättningen på ögruppen Svalbard.

Energiförsörjningen i Europa har hittat nya leverantörer som ersättning för rysk olja och gas, bland annat genom att köpa in flytande gas (LNG) via tankfartyg, vilket gjort ryska möjligheter att påverka genom att störa energiförsörjningen mindre.

Ryssland fortsätter sina påverkansoperationer i Europa, bland annat för att störa den svenska NATO-processen. I Tyskland har man både gripit en rysk spion och slagit ned på en planerad statskupp, och även i Sverige har spioner uppdagats.

Bild 7 – Högerextremister i Tyskland planerade en statskupp. Organisationen kallas Reichbürger och här står delar av gruppen under en demonstration i Berlin 2014 och bär den pro-ryska symbolen St George-bandet (Georgievskaja lentotjka). Foto: SSLreporter, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0).

Världen i övrigt

Världen är inte fri från konflikter i övrigt, utan flera tidigare konflikter fortsätter, bland annat i Jemen, Libyen, Syrien, Mali och på flera platser i Afrika. Det är fortsatt höga spänningar mellan Indien och Pakistan, mellan Nordkorea och Sydkorea, mellan Kina och Japan, och på fler platser som kan leda till väpnade konflikter framöver. En positiv förändring är efter två års krig och en halv miljon döda, nådde man i höstas ett fredsavtal i Tigraykriget i Etiopien.

International Crisis Group tittar på 10 av världens mest intressanta konflikter under 2022:
https://conflicts2022.crisisgroup.org

World Population Review tittar på alla länder som var i krig 2022:
https://worldpopulationreview.com/country-rankings/countries-currently-at-war

Teknik

Intresset för drönare ökar världen över, både små och stora, när allt fler länder bygger förmåga inom området. Intresset för självmordsdrönare har ökat markant, och det pratas allt mer om att överbelasta luftvärn genom drönarsvärmar samtidigt som drönare visat sig vara ett medel för att förbruka motståndarens avancerade luftvärn. Skyddet mot drönare har samtidigt fått större fokus, då dom visat sig effektiva mot både enskilda fordon och stora mål som baser, och även enklare drönare kan användas för att hjälpa infanteri på marken. En av lärdomarna från kriget i Ukraina är att de många drönarna kostar resurser inom luftvärnet, men där har äldre eldrörsluftvärn fått en renässans. Det sker också allt fler försök med större förarlösa flygfarkoster och USA har under hösten visat att man kan använda kinetiska drönare, dvs utan sprängmedel för att slå ut specifika personmål, när man dödade en ledare för terrororganisationen Al-Qaida i Afghanistan.

Stridsvagnen har under de senaste decennierna varit ifrågasatt, men erfarenheterna från Ukraina visar att dom fortfarande är högst relevanta på slagfältet och flera länder vill nu ha bättre vagnar.
Artilleriet har också fått en tydligare roll på slagfältet, och skillnaden mellan ryskt artilleri och västerländsk har blivit tydligt – där det västerländska visar på förmågor med målsökande och GPS-styrd ammunition som minskar erforderlig ammunitionsinsats och ökar effekten. Här ingår svenska granater som Bonus och Excalibur, och långräckvids raketartilleri som HIMARS gör artilleriet till kung på slagfältet. Även den ökade rörligheten är viktig för att artilleriet skall överleva och tillsammans med drönare för eldledning har artilleriet gått in i en hel ny era.

Kärnvapen har åter igen blivit en del av försvarsdebatten, och alla verkar eniga om att risken för en kärnvapenkonflikt ökat genom Ryssland krig i Ukraina. Iran har också meddelat att man har förmåga att tillverka kärnvapen, och det pågår spekulationer om att Israel kan genomföra en flygattack mot Irans kärnvapenprogram.

Överljudsrobotar har fått ökat fokus under hösten, då det anses kunna passera flera av dagens luftvärnssystem och Ryssland nu hävdar sig ha ett fungerande system och både USA och Kina jobbar på egna system.

Bild 8 – Raketartillerisystemet HIMARS tillhör den teknik som fått stor uppmärksamhet under hösten och som visat sig kunna göra avgörande skillnad på slagfältet. Foto: Dean Johnson, Wikimedia Commons (Public Domain).

Underrättelse och påverkan

Sveriges Radio har hamnat i hetluften och fått kritik för bristande säkerhetstänk och Ryssland har lyckats använda Amnesty International för att sprida desinformation om kriget i Ukraina. Ryssland är en största exportören av instabilitet, och försöker bygga spionnät i Europa, där det finns farhågor att Ungern håller på att bli ett ryskt spioncentrum i Europa, medan andra EU-länder utvisar ryska diplomater för att bli av med spioner.

Rekommenderad läsning

1 – Försvarsmaktens informationssida om NATO(5/7) med fakta och svar på vanliga frågor kring NATO-medlemskap.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/var-verksamhet/forsvarsmakten-i-sverige/natodebatten-i-fokus/

2 – Finska YLE (10/7) som tittar på hur Ukraina inför kriget byggde upp motståndsvilja inför det ryska anfallet och rysk ockupation.
https://svenska.yle.fi/a/7-10018361

3 – Amerikanska The Defense Post (14/7) som tittar den ryske presidenten Vladimir Putin som militär strateg.
https://www.thedefensepost.com/2022/07/14/putin-tactics-ukraine-war/

4 – Bloggen Jägarchefen (20/7) som tittar på hur förberett ukrainskt motstånd på ockuperat område gör skillnad i kriget.
https://jagarchefen.blogspot.com/2022/07/fortsatt-motstand-pa-ockuperat-omrade-i.html

5 – Amerikanska YouTube-kanalen RealLifeLore (30/7) tittar på hur Kinas behov av fossila bränslen påverkar säkerhetsläget i östra Asien och relationen till grannländerna.
https://www.youtube.com/watch?v=ISHHe1Hu6d4

6 – Amerikanska YouTube-kanalen RealLifeLore tittar på konflikten kring obebodda öar i Stilla Havet och hur det skapar konflikt mellan Kina, Taiwan och Japan.
https://www.youtube.com/watch?v=hsMuj9tSG5Y

7 – Amerikanska War On The Rocks skriver om stridsvagnens roll på slagfältet utifrån erfarenheter i kriget i Ukraina.
https://warontherocks.com/2022/09/the-tank-is-not-obsolete-and-other-observations-about-the-future-of-combat/

8 – National Defense (16/9) skriver om lärdomar kring artilleriet från kriget i Ukraina.
https://www.nationaldefensemagazine.org/articles/2022/9/16/analysis-ukraine-war-proves-big-guns-are-back

9 – News Atlas (20/11) skriver om lärdomar kring artilleriet från kriget i Ukraina.
https://newatlas.com/military/invasion-ukraine-artillery-still-rules-battlefield/

10 – YouTube-kanalen Not What You Think (18/11) har gjort en enkel men tydlig beskrivning av förhållanden i den ryska krigsmakten
https://www.youtube.com/watch?v=0KiII_2qabk

11 – Försvarsmaktens perspektivstudie 2022(13/12) som bland annat hotbilder, men även egen utveckling och då bland annat Hemvärnet.För Hemvärnets räkning pekas hög beredskap och god lokalkännedom ut som viktiga, tillsammans med lätt tillgång till materiel och träning för specifika uppgifter. Kring förmågor nämns CBRN, markgemensamt ledningssystem, utökning till minst 25 000 soldater, utveckling av MR ledningsfunktion, anskaffning granatkastare / pansarvärn / luftvärn / fältarbetsmateriel ses som dimensionerande.
https://www.forsvarsmakten.se/siteassets/4-om-myndigheten/dokumentfiler/perspektivplan/perspektivstudie-2022-forsvarsmakten.pdf

Bild 10 – Den ryske presidenten Vladimir Putin har skakat om hela världen, men också bidragit till en mer enad värld mot Ryssland på grund av deras aggressioner mot Ukraina. Foto: Пресс-служба Президента РФ, Wikimedia Commons (CC BY 4.0).

Sammanfattning

Risken för att konflikten i Ukraina eskalerar finns kvar, och det finns ett ökat hot om kärnvapenkrig. Samtidigt ökar spänningarna kring Kina, Taiwan, Iran och Indien och alla fyra länderna rustar upp. Kriget i Ukraina har dock drivit på sammanhållningen i Europa, även om det finns länder som sticker ut genom en ökad konflikt med andra länder, nämligen Ungern, Turkiet och Grekland.

Kriget i Ukraina ger också erfarenheter som bidrar till den militära utvecklingen, framförallt inom teknik. Genom alla donationer till Ukraina testas just nu många system som tidigare inte använts i krig, och Ukraina kommer kunna ge värdefull kunskap till många tillverkare när systemen kan jämföras. Många länder i Europa och Asien fortsätter att rusta upp sina krigsmakter, både med ny teknik och större organisationer.

Medan västvärlden försöker destabilisera Ryssland genom sanktioner, försöker Ryssland destabilisera västländerna genom påverkansoperationer och spionage. I Sverige har två spionärenden syns i media under hösten, och i Tyskland har polisen stoppar en organisation som planerade statskupp. Många bedömare konstaterar att Ryssland blivit svagare som krigsmakt genom det utdragna kriget i Ukraina, samtidigt blir Kina starkare och mer offensivt, parallellt med att Iran har blivit mindre stabilt genom intern oro.

Sammantaget finns en ökad risk för nya konflikter i ett allt mer spänt världsläge.

Läs om säkerhetsläget första halvan av 2022 i blogg nr 48.

Referenser:

2022 juli

1:a jul – Försvarsmakten berättar om satsning på nya och bättre radarflygplan.
Citat: ”Försvarsmakten har beställt två nya radarspanings- och ledningsflygplan, Globaleye AEW & C, tillverkade av Saab och anpassade för svenska försvarsuppgifter och internationell samverkan. I Försvarsmakten kommer planen att få beteckningen S 106.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/07/forsvarsmaktens-radarspaningsformaga-forstarks/

1:a jul – Amerikanska Atlantic Counsil tittar på hur kriget i Ukraina fått omvärlden att omvärdera Ryssland som militärmakt.
Citat: ”Further, we need to be careful about praising the ability of authoritarian or dictatorial states to wage war. In times of peace, such states can seem decisive and the possessors of well-thought-out plans, but their systemic weaknesses in crushing dissent and encouraging deceptions that appeal to the throne can lead to strategic disasters in both how wars start and how they are conducted.
https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2022/07/rethinking-russia-ukraine-international-political-power-military-strength/661452/

1:a jul – Amerikanska Fox News skriver om att Ryssland driver på sammanslagning av Ryssland och Belarus (Vitryssland) som reaktion på Sveriges och Finlands inträde i NATO.
Citat: ”‘The unprecedented political and sanctions pressure from the so-called ‘collective West’ is pushing us to speed up the unification processes,’ the Kremlin chief said according to Russian media outlet RIA.
https://www.foxnews.com/world/putin-pushes-toward-russia-belarus-unifying-nato-expansion

1:a jul – Sveriges Television (SVT) uppmärksammar att Turkiets president Erdogan uppger att Sverige lovat lämna ut 73 terrorister till Turkiet.
Citat: ”Sverige har förbundit sig att utlämna 73 ’terrorister’ till Turkiet. Det sa president Recep Tayyip Erdogan i slutanförandet på Natos toppmöte i Madrid på torsdagseftermiddagen.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/erdogan-sverige-har-lovat-att-utvisa-73-terrorister

4:e jul – Expressen skriver om överbefälhavarens uttalanden under Almedalsveckan.
Citat: ”Enligt öb kan det röra sig om cyberattacker, informationsoperationer, påverkanskampanjer och smutskastning eller påverkan av beslutsfattare.
https://www.expressen.se/nyheter/almedalen/micael-byden-vi–utesluter-ingenting/

4:e jul – Sveriges Television (SVT) uppmärksammar att statsminister Magdalena Andersson besöker Ukraina.
Citat: ”Statsminister Magdalena Andersson har besökt städerna Butja och Borodjanka, i Ukraina. Nu avlossar hon skarp kritik mot Rysslands invasionskrig under en presskonferens i Kiev.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/statsradsberedningen-kallar-till-presstraff

4:e jul – Norska The Barents Observer skriver om att delar av förband från Kolahalvön skickas till Ukraina.
Citat: ”A new ad-hoc battalion currently training in the Pechenga valley near Russia’s border with Norway consists of reservists, volunteers, soldiers from coastal defense units, military policemen and navy crew members.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/07/200th-motorized-rifle-brigade-sends-mixed-volunteers-battalion-ukraine-war

4:e jul – Ukrainska Defence Express skriver om att Slovakien skänker flygplan av modell MiG-29 och stridsvagnar till Ukraina, och att Tjeckien hjälper Slovakien att skydda luftrummet i väntan på landets ersättningsmateriel.
Citat: ”Ukraine may receive MiG-29 fighters and Soviet-made tanks from Slovakia before it receives the ordered new F-16 fighters, the delivery of which is delayed, and during this time the Czech Republic will help Slovakia in protecting the airspace
https://en.defence-ua.com/industries/ukraine_to_receive_mig_29_fighters_soviet_made_tanks_from_slovakia-3471.html

4:e jul – Norska The Barents Observer skriver om att en rysk journalist flyttas till psykologisk avdelning efter att ha skrivit negativt om kriget i Ukraina.
Citat: ”A Siberian journalist and activist has been moved to a psychiatric hospital while facing trial for publishing ‘fake news’ about the Russian army, her colleagues at the RusNews media outlet said.
https://thebarentsobserver.com/en/democracy-and-media/2022/07/siberian-journalist-jailed-military-fakes-moved-psychiatric-are

4:e jul – Försvarsmakten berättar om svensk-finsk-fransk flygövning.
Citat: ”I förra veckan övade Blekinge flygflottilj (F 17) tillsammans med bland annat Finska och Franska flygvapnet över och utanför Gotland. Under en flygövning tränar man på olika moment, denna gång bland annat att avvisa en motståndare från luftrummet.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/07/flygovning-over-gotland/

5:e jul – Finska YLE uppmärksammar hur en rysk militärbas i Alakurtti nära finska gränsen är tömd på resurser som flyttats till kriget i Ukraina.
Citat: ”Sedan mitten av maj har över hundra fordon försvunnit från Alakurtti militärbas. Bland de försvunna fordonen finns bland annat tiotals pansarskyttefordon. Samtidigt har åtminstone en tredjedel, kanske till och med hälften av basens 2 000 soldater flyttats bort.
https://svenska.yle.fi/a/7-10018348

5:e jul – Sveriges Television (SVT) uppmärksammar att Sverige och Finland förbereder sig att skriva under sina ansökningar till NATO.
Citat: ”Sverige och Finland gör sig redo för nästa stora steg mot Nato när anslutningsprotokollet i dag ska skrivas på i Bryssel. Nu öppnas för ratificering i de 30 medlemsländerna.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/dags-att-skriva-pa-for-nato

5:e julSveriges Television (SVT) uppmärksammar att Sveriges NATO-ansökan är signerad, nu återstår godkännande (ratificering) av alla befintliga NATO-länder.
Citat: ”Då hade alla undertecknat de svenska och finländska anslutningsprotokollen, vilket nu ger de två länderna status som ’blivande medlemmar’ – ’invitees’ på Natoengelska.
– Det här är verkligen ett historiskt tillfälle för Finland, Sverige och Nato. Och för vår delade säkerhet, förklarade Stoltenberg vid mötesstarten.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sveriges-natoansokan-har-skrivts-under-alla-medlemmar

5:e jul – Aftonbladet uppmärksammar att Danmark som första land ratificerat Sveriges NATO-ansökan.
Citat: ”Beskedet kommer enbart timmar efter beslutet att Finland och Sverige från status som blivande medlemmar i alliansen.
Samtliga 30 parlament ska ratificera ansökningarna på hemmaplan innan länderna kan bli riktiga medlemmar.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Rr77qd/aftonbladet-direkt?pinnedEntry=917813

5:e jul – Försvarsmakten publicerar en informationssida om NATO-medlemskap.
Citat: ”Frågorna om en svensk anslutning till Nato är många. Här samlar vi fakta, artiklar och ger svaren på de vanligaste funderingarna om hur Försvarsmakten kan påverkas.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/var-verksamhet/forsvarsmakten-i-sverige/natodebatten-i-fokus/

5:e jul – Norska The Barents Observer skriver om att ett ryskt fartyg som provskjutit den nya Tsirkon-överljudsroboten nu stävar söderut utanför Norges kust.
Citat: ”The Russian navy has not published information about the mission. However, Admiral Gorshkov could be heading towards St. Petersburg for the annual Navy Day Parade taking place in late July.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/07/tsirkon-armed-russian-frigate-sails-coast-norway

5:e jul – Norska The Local uppger att det i ryska parlamentet höjs röster för att säga upp avtalet med Norge kring Barents Hav.
Citat: ”On Tuesday, Vyacheslav Volodin, speaker of parliament’s lower house, the State Duma, tasked lawmakers with considering ‘the issue of denunciation of the agreement with Norway on cooperation in the Barents Sea and the Arctic Ocean,’ the State Duma said.
https://www.thelocal.no/20220705/russian-deputies-urged-to-denounce-arctic-treaty-with-norway/

5:e jul – Kanadensiska CBC skriver om att Kanada är det första landet som ratificerar Sveriges och Finlands medlemskap i NATO.
Citat: ”Canada has become the first country to ratify Sweden’s and Finland’s requests to join NATO, bringing the two countries closer to full membership.
https://www.cbc.ca/news/world/nato-finland-sweden-1.6510575

6:e jul – Norska The Local uppger att man hittat en lösning på konflikten mellan Norge och Ryssland om försörjningen till ryska bosättningar på Svalbard.
Citat: ”Norway’s foreign ministry said Wednesday that it had found a ‘solution’ to allow Russian cargo, which was blocked due to sanctions, to reach the Arctic archipelago Svalbard, easing a dispute with Moscow.
https://www.thelocal.no/20220706/norway-says-solution-found-in-svalbard-cargo-dispute-with-moscow/

6:e jul – Expressen har en artikel om hur svensk miljölagstiftning försvårar för försvaret.
Citat: ”Sverige kan inte gå med i Nato och sedan insistera på att alla inväntar världskrånglig byråkrati innan ordentliga övningar på strategiskt viktiga områden som Gotland genomförs. Argumentet att ’Länsstyrelsen says no’ lär inte imponera på en amerikansk general.
Nej, hela ”In Sweden, we have a system”-tänket lämpar sig dåligt för att möta Putin.

https://www.expressen.se/ledare/kajsa-dovstad/absurda-miljoregler-hotar-sveriges-forsvar/

6:e jul – Nederländska Oryx listar utrustning skänkt av Australien till Ukraina.
Citat: ”The following list attempts to keep track of military equipment delivered or pledged to Ukraine by Australia during the 2022 Russian invasion of Ukraine.
https://www.oryxspioenkop.com/2022/07/arms-from-down-under-australias-aid-to.html

7:e jul – Brittiska BBC uppmärksammar att brittisk och amerikansk underrättelsetjänst tillsammans varnar från det ökade hotet från Kina.
Citat: ”He also said China deployed cyber espionage to ‘cheat and steal on a massive scale’, with a hacking programme larger than that of every other major country combined.
https://www.bbc.com/news/world-asia-china-62064506

7:e jul – Air Recognition skriver om att Myanmar (Burma) fåt sina första nya stridsflygplan från Ryssland.
Citat: ”As reported by the Myanmar/Burmese newspaper The Irrawaddy on July 4, Russia delivered the first two of six new Su-30 jet fighters to Myanmar in March, according to several informed sources who formerly served with the Myanmar Air Force.
https://www.airrecognition.com/index.php/news/defense-aviation-news/2022-news-aviation-aerospace/july/8454-myanmar-air-force-receives-first-two-su-30-fighter-jets-from-russia.html

7:e jul – Nederländska The Moscow Times uppmärksammar att talmannen i ryska parlamentet yttrat en ambition att ta tillbaka Alaska från USA.
Citat: ”The speaker of Russia’s lower house of parliament threatened Wednesday to ‘claim back’ Alaska if the United States froze or seized Russian assets as punishment for its invasion of Ukraine.
https://www.themoscowtimes.com/2022/07/07/russian-house-speaker-threatens-to-take-back-alaska-a78230

7:e jul – Försvarsmakten informerar om beställning av amfibiebroar till Armén.
Citat: ”FMV har tecknat ett kontrakt med tyska tillverkaren General Dynamics Europe Land Systems (GDELS) på tolv stycken Amfibiebrosystem M3.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/07/forsvarsmaktens-kapacitet-att-bygga-amfibiebroar-okar-vasentligt/

8:e jul – Amerikanska Newsweek intervjuar en frivillig amerikan som strider i Ukraina.
Citat: ”’This war is not Iraq, it’s not Afghanistan, it’s not Syria. It is a meat grinder,’ he said. ‘This is some Western Front, 1916-type s**t. It’s an artillery back-and-forth.’
https://www.newsweek.com/us-vet-fighting-ukrainian-forces-its-1916-type-artillery-war-1722367

8:e jul – Norska The Barents Observer skriver om rekryteringsinsatser i Murmansk för soldater till kriget i Ukraina.
Citat: ”A recent youth festival in Murmansk promoted teenage culture and career opportunities. It was also a venue for recruitment of more troops for military operations.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/07/army-seeks-more-north-russian-men-ukraine-war

8:e jul – UK Defence Journal (UK DJ) skriver om att brittiska stridsvagnar skickas till Polen som en del av NATO:s förstärkning mot ryska gränsen.
Citat: ”British tanks have arrived in Poland, their aim is to deter Russian aggression and to fill in for tanks Poland has donated to Ukraine.
https://ukdefencejournal.org.uk/squadron-of-british-tanks-arrive-in-poland-to-deter-russia/

8:e jul – Brittiska Reuters skriver om att USA beslutat att skicka mer militärt stöd till Ukraina.
Citat: “U.S. President Joe Biden signed a new weapons package worth up to $400 million for Ukraine on Friday, including four additional high mobility artillery rocket systems (HIMARS) and more ammunition.
https://www.reuters.com/world/us-send-400-million-weapons-ukraine-including-more-himars-2022-07-08/

8:e jul – Brittiska UK Defence Journal skriver att brittiska stridsvagnar nu anlänt till Polen för att stärka landets försvar mot Ryssland.
Citat: ”British tanks have arrived in Poland, their aim is to deter Russian aggression and to fill in for tanks Poland has donated to Ukraine.
https://ukdefencejournal.org.uk/squadron-of-british-tanks-arrive-in-poland-to-deter-russia/

8:e jul – Norska The Barents Observer uppmärksammar att Rysslands största ubåt nu är överlämnad till ryska marinen.
Citat: ”The ‘Belgorod’ special purpose submarine, carrier of the so-called doomsday Poseidon drones, will be in experimental operation with the Northern Fleet before later to serve in the Pacific Fleet.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/07/worlds-longest-nuclear-submarine-handed-over-russian-navy

8:e jul – Försvarsmakten skriver om att ett NATO-medlemskap stärker det nordiska försvarssamarbetet.
Citat: ”Vi här uppe i norr blir en mycket stark spelare inom Nato, med lokalkännedomen och de specifika förmågor vi besitter, säger ställföreträdande marinchefen Peder Ohlsson.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/07/nato-lyfter-det-nordiska-samarbetet/

8:e jul – Azerbajdzjanska CaspianReport tittar på hur Kina planerar att uppnå dominans på havet.
[YouTube-klipp 13:20 min]
https://youtu.be/pz5q7sq5Mnk

8:e jul – Amerikanska Defense News skriver att Kina kräver att USA skall sluta samarbeta med Taiwan.
Citat: ”China has demanded the U.S. cease military ‘collusion’ with Taiwan during a virtual meeting between the joint chiefs of staff from the two countries whose relationship has grown increasingly fractious.
https://www.defensenews.com/news/your-military/2022/07/08/china-demands-end-to-us-taiwan-military-collusion/

8:e jul – Amerikanska CNN skriver om de territoriella dispyterna i Sydkinesiska sjön.
Citat: ”Those militarized islands are also claimed in part by the Philippines, Vietnam, and Taiwan, but none of those places are likely to see their claims realized. The islands – with names like Fiery Cross Reef and Mischief Reef – are essentially People’s Liberation Army bases.
https://edition.cnn.com/2022/07/08/asia/japan-china-senkaku-islands-ships-intl-hnk-mic-ml/index.html

9:e jul – Nya Wermlands-Tidningen (NWT) har en artikel om hur kriget i Ukraina har utvecklats till ett utnötningskrig.
Citat: ”Ryssland har emellertid också begränsad offensiv förmåga. De har ont om soldater – förlusterna är över 36 000 man – och en oerhörd mängd stridsfordon har slagits ut. Det är därför kriget nu mer börjat lika ett ställningskrig vi känner igen från första världskriget. Ingendera sidan förmår genomföra några större operationer och då blir det en fråga om att försöka nöta ut motståndaren. En mindre offensiv möts av en motoffensiv som sedan eventuellt slås tillbaka. Men på kartan händer ganska lite.
https://www.nwt.se/2022/07/09/henrik-l-barva-utnotningskriget-utmanar/

9:e jul – Sveriges Television (SVT) skriver om att partisanverksamheten på ockuperade områden i Ukraina ökar.
Citat: ”Partisanförband är en motståndsrörelse i ett ockuperat område som använder krigsliknande metoder som vapen. I Ukraina startade rörelsen 2015 som en reaktion på det svaga motståndet mot Rysslands ockupation av Krim och delar av Donbas. Efter krigets början har rörelsen växt.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/partisanforband-i-ukraina

9:e jul – Brittiska UK Defence Journal skriver om att de första ukrainarna anlänt till Storbritannien för att där utbildas till soldater, innan de skickas tillbaka till kriget i Ukraina.
Citat: ”The first Ukrainian soldiers taking part in a major new UK-led military programme, which will train up to 10,000 Ukrainians over the coming months, have arrived in the UK.
https://ukdefencejournal.org.uk/first-of-10000-ukrainian-troops-arrive-in-uk-for-training/

9:e jul – Norska The Barents Observer skriver om ökad rysk störsändning för GPS i norra Norge.
Citat: ”Four passenger aircraft have over the last few days lost GPS signals when flying in Norway’s northeastern region. Since Russia’s invasion of Ukraine, jamming has been registered more than 20 days.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/07/more-russian-gps-jamming-ever-across-border-norway

9:e jul – Amerikanska CNN uppger att USA kommer skicka ytterligare fyra eldenheter av systemet HIMARS till Ukraina.
Citat: ”The package is valued at $400 million and is drawing from Presidential Drawdown Authority funding only, meaning the US is sending weapons directly from US stockpiles of weapons.
https://edition.cnn.com/2022/07/08/politics/us-ukraine-arms-shipment/index.html

9:e jul – Försvarsmakten berättar om att svenska soldater varit i strid i Mali.
Citat: ”Under onsdagen blev det svenska skyttekompaniet ur FN-insatsen Minusma beskjutet utanför Gao i Mali. Inga svenskar sårades i eldstriden.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/07/svenska-soldater-i-strid-i-mali/

9:e jul – Norska The Barents Observer skriver om ökade ryska störningar av GPS-signaler vid gränsen mellan Ryssland och Norge.
Citat: ”Four passenger aircraft have over the last few days lost GPS signals when flying in Norway’s northeastern region. Since Russia’s invasion of Ukraine, jamming has been registered more than 20 days.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/07/more-russian-gps-jamming-ever-across-border-norway

10:e jul – Expressen har en debattartikel av Patrik Oksanen om cybersäkerhet.
Citat: ”Trots att Coop inte var måltavlan för förra helgens cyberangrepp så blottades Sveriges sårbarhet.
För att skydda oss mot de pågående och växande hoten behövs en kraftsamling kring svensk cybersäkerhet, skriver Patrik Oksanen och Gunnar Hökmark vid tankesmedjan Frivärld.

https://www.expressen.se/debatt/svensk-cybertsar-behovs-efter-coops-stangning/

10:e jul – Nederländska Oryx listar utrustning som Tjeckien skänkt till Ukraina.
Citat: ”The following list attempts to keep track of military equipment delivered or pledged to Ukraine by Czechia during the 2022 Russian invasion of Ukraine.
https://www.oryxspioenkop.com/2022/07/bohemian-brotherhood-list-of-czech.html

10:e jul – Brittiska BBC uppger att brittiska flygvapnet besöker Sverige och Finland för samövning.
Citat: ”Six Royal Air Force fighter jets have flown to Finland and Sweden for joint training exercises, the MoD has said. […] Two cutting-edge F-35 jets are among the aircraft taking part.
https://www.bbc.com/news/uk-62109944

10:e jul – Finska YLE har ett inslag om hur Ukraina byggde upp motståndsvilja inför den ryska ockupationen.
Citat: ”Ukraina behöver förebilder och på det sättet är Israel och Finland kanske de bästa – våra folk vet instinktivt att det inte finns några alternativ till att försvara sitt land
https://svenska.yle.fi/a/7-10018361

11:e jul – Försvarsmakten berättar att man låter kadetter samöva med finska förband, som en del i det bilaterala försvarssamarbetet.
Citat: ”Det här är verkligen svensk-finskt samarbete i en praktisk tillämpning på stridsteknisk nivå, förklarar Conny Hansen, chef för utbildningsenheten på MHS H
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/07/blivande-reservofficerare-ovar-i-finland/

11:e jul – Webbsidan GaGadget uppger att Polen planerar att skänka ytterligare 232 stridsvagnar till Ukraina, i en lösning där dom istället får amerikanska M1 stridsvagnar som ersättning.
Citat: ”The use of the Switchblade 300 first became known in late May 2022, some two months after the official announcement of the inclusion of the bomber munitions in the military assistance package. At that time, two short videos appeared at once at short intervals.
https://gagadget.com/en/war/145448-rumor-poland-will-receive-about-300-abrams-tanks-from-the-us-and-will-give-232-pt-91-tanks-to-ukraine/

11:e jul – Defence Blog skriver om att en beväpnad drönare tillverkad i Belarus (Vitryssland) blivit nedskjuten över Ukraina.
Citat: ”BAK-25 Chekan is one of the most modern unmanned systems in the arsenal of Belarus’ army. This is his first combat use and previously there was no information about his export deliveries.
https://defence-blog.com/belarus-made-armed-drone-shot-down-in-ukraine/

11:e jul – Amerikanska Defense News skriver en amerikansk övning med Taiwan.
Citat: ”The sprawling Rim of the Pacific 2022 exercise is not designed to counter or threaten China, according to the head of the U.S. Pacific Fleet — but it does focus on the skills and technologies that would be ‘most salient for potential conflict in the years ahead.’
https://www.defensenews.com/naval/2022/07/11/navy-officials-say-pacific-exercise-is-not-aimed-at-china-but-it-zeroes-in-on-defending-taiwan/

11:e jul – Försvarsmakten berättar om sitt nya fokus på rymden.
Citat: ”I Sverige har flygvapnet efter försvarsbeslutet 2020 ansvaret att utforma och utveckla svenskt rymdförsvar.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/07/rymden-den-nya-frontlinjen/

12:e jul – Amerikanska The Defense Post skriver om Belarus (Vitrysslands) president som uppger att NATO planerar att anfalla Ryssland.
Citat: ”Belarus President Alexander Lukashenko claimed on Tuesday that the West was preparing to attack Russia via Belarus.
https://www.thedefensepost.com/2022/07/12/belarus-president-west-russia/

12:e jul – Nederländska Oryx skriver om Thailands drönarprogram.
Citat: ”Despite operating a great number of UAVs in most size and range classes, an armed drone capability is still lacking in the inventory of the Thai Armed Forces
https://www.oryxspioenkop.com/2022/07/thai-thunderbirds-thailands-expansive.html

12:e jul – Sveriges Television (SVT) har ett inslag om hur Sverige kommer beröras av NATO:s kärnvapenprogram.
Citat: ”Sverige är berett att sätta in militära styrkor för ’alla alliansens uppdrag’ och ’accepterar kärnvapnens avgörande roll’. Det framgår av ett brev till Nato som utrikesminister Ann Linde (S) skrev under förra veckan.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/expert-sa-kan-sverige-stotta-natos-uppdrag-med-karnvapen

12:e jul – Amerikanska The Defense Post skriver om att Taiwan övar för att möta en kinesisk invasion.
Citat: ”The Taiwanese military will conduct a simulation of potential Chinese aerial attacks on some of Taipei’s critical infrastructure.
https://www.thedefensepost.com/2022/07/12/taiwan-chinese-attack-drill/

12:e jul – Webbsidan Military skriver om att Turkiet som nekats köpa flygplanet F-35, nu istället vill köpa senaste versionen av F-16.
Citat: ”Experts say that, after slipping out of the F-35 deal, Turkey will turn to buy the latest version of the F-16V and components to upgrade the existing F-16s, hoping to take advantage of received the $1.4 billion they had deposited for the F-35. F-16 Block 70/72, also known as F-16V Viper.
https://military.news131daily.com/reason-why-suddenly-turkey-decided-to-buy-f-16-fighter-aircrafts-from-us/

13:e jul – Nederländska Oryx listar utrustning skänkt av Frankrike till Ukraina.
Citat: ”The following list attempts to keep track of military equipment delivered or pledged to Ukraine by France during the 2022 Russian invasion of Ukraine.
https://www.oryxspioenkop.com/2022/07/arms-for-ukraine-french-weapon.html

13:e jul – Aftonbladet skriver om att svenska stamanställda soldater (GSS/K) tvingas avsluta sitt arbete på grund av för lång anställningstid.
Citat: ”Det förändrade säkerhetsläget i världen har medfört att försvaret i Sverige ska rustas upp. Trots det sparkas erfarna soldater eftersom de arbetat inom Försvarsmakten i tolv år.
Det beror på att regeringen antog en ny lag som tillämpas för första gången i år.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/RrVRvW/svenska-soldater-far-sparken-har-jobbat-for-lange

13:e jul – Amerikanska The Defense Post skriver om att USA vill montera aktivt skydd på stridsvagn M1A2 Abrams.
Citat: ”The active protection system will help shield the armored vehicles from anti-tank guided missiles, rocket-propelled grenades, and similar threats.
https://www.thedefensepost.com/2022/07/13/us-army-abrams-tanks/

13:e jul – Expressen har ett inslag om hur Socialdemokraterna vänt i frågan om kärnvapen.
Citat: ”Så sent som i november i fjol hävdade utrikesminister Ann Linde att målet var att Sverige skulle ansluta sig till FN-konventionen om totalförbud mot kärnvapen. Men i ett brev till försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg, som SVT rapporterar om, gör hon nu rent hus med den tidigare hycklande hållningen.
https://www.expressen.se/ledare/antligen-slutar-s-att-hyckla-om-karnvapen/

13:e jul – Svenska Dagbladet (SvD) har en debattartikel om vikten av att inte ingå avtal som ger Ryssland belöning för kriget i Ukraina.
Citat: ”I motsats till vad många tror var avtalen om eldupphör i Minsk 2014-2015 inte ett potentiellt verktyg för konfliktlösning. I stället var de en del av de problem och de ryska strategier som ledde till upptrappningen 2022.
https://www.svd.se/a/x8akmp/en-oduglig-vastlig-strategi-far-inte-upprepas-skriver-analytiker

13:e jul – Försvarsmakten informerar om svensk-brittisk flygövning i Sverige.
Citat: ”Den här korta ombaseringen till Sverige ger oss en möjlighet att utveckla träning och taktik samtidigt som det visar det starka bandet och operativa förståelsen mellan det svenska och brittiska flygvapnet.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/07/typhooons-och-gripar-i-samovning/

14:e jul – Amerikanska The Defense Post skriver om Schweiz ökade intresse en militärallians.
Citat: ”An unprecedented 52 percent favor moving Switzerland closer to the Western alliance, though only 27 percent want to join.
Thirty-five percent now think joining a European defensive grouping would increase security more than maintaining neutrality — up 12 percent since January 2021.

https://www.thedefensepost.com/2022/07/14/swiss-nato-eu-security/

14:e jul – Amerikanska The Defense Post har en artikel om Putin som militär strateg.
Citat: ”Since the invasion, Putin’s reputation as a master tactician has all but fizzled. In this time, the Russian military has been exposed for the overstretched, ill-equipped, and incompetent Soviet throwback it is.
https://www.thedefensepost.com/2022/07/14/putin-tactics-ukraine-war/

14:e jul – USA:s delegation i OSCE släpper en rapport om ryska krigsbrott i Ukraina.
Citat: “The report also highlights a report by Commissioner for Human Rights Denisova that 25 girls aged 14 to 24 were kept in a basement in Bucha and gang-raped by Russian troops, resulting in nine becoming pregnant (p. 91).
https://osce.usmission.gov/response-to-moscow-mechanism-report-on-ukraine/

14:e jul – Amerikanska Defense News skriver om att brittiska försök visar att drönarsvärmar kan överbelasta luftförsvar och att tekniken är redo att sättas in i krig.
Citat: ”The Royal Air Force’s experiments with drone swarms show they can overwhelm enemy defenses, and the concept would be ready for action in a war, according to the U.K. military service’s chief of staff.
https://www.defensenews.com/global/europe/2022/07/14/royal-air-force-chief-says-drone-swarms-ready-to-crack-enemy-defenses/

14:e jul – Brittiska The Guardian har en artikel om att Solomonöarna i Stilla Havet ingått en säkerhetsavtal med Kina.
Citat: ”He has also said that Australia remains the ‘security partner of choice’ for Solomon Islands and he would only call on China to send security personnel to the country if there was a ‘gap’ that Australia could not meet.
https://www.theguardian.com/world/2022/jul/14/solomon-islands-pm-rules-out-chinese-military-base-china-australia-security-partner-manasseh-sogavare

15:e jul – Amerikanska The Defense Post skriver om Tysklands driftsättning av en ny fregatt.
Citat: ”The German Navy commissioned the Rheinland-Pfalz, its fourth and final Baden-Württemberg-class F125 frigate, at Wilhelmshaven on July 13.
https://www.thedefensepost.com/2022/07/15/german-navy-f125-frigate/

15:e jul – Lars Wilderäng ger på sin blogg Cornucopia en återblick på veckan innan och efter den ryska invasionen av Ukraina, en återblick med tydliga tecken på den kommande händelseutvecklingen.
Citat: ”Jag lägger även in separata artiklar relaterade till säkerhetsläget innan anfallet och efter krigsutbrottet den sista och första veckan. Artiklarna läggs in från den 17:e februari till den 2:a mars och ligger i kronologisk ordning.
https://cornucopia.se/2022/07/aterblick-sista-veckan-innan-anfallet-mot-ukraina-och-anfallets-forsta-vecka-i-februari-mars/

15:e jul – Norrköpings Tidningar (NT) har en ledare om bemanningsproblem i ryska armén.
Citat: ”Därför tillgriper den ryska krigsmakten ’kreativa’ lösningar. På marginalen handlar det om tvångsrekrytering i olika former, även av ukrainare i vapenför ålder på ockuperad mark (vilket förstås är ett krigsbrott). Yrkessoldaternas löner har höjts rejält, låt vara från en låg nivå. Samtidigt som den famösa Wagnergruppen har börjat sätta upp förband med kriminella, som rekryteras från fängelserna.
https://nt.se/ledare/ledarkronika/artikel/gubbar-och-brottslingar-lar-inte-radda-ryssland/lyngk87j

15:e jul – Australiska Quilette skriver om att Europa behöver förbereda sig för en för krig för att få fred.
Citat: ”However, it would be extremely naive to assume that Russia will not make significant efforts to address these problems in the years to come. The war in Ukraine will provide Russia with a far more experienced officer corps, and Russia will learn from its mistakes and failures. Russia’s next invasion will almost certainly be executed far more competently than this one.
https://quillette.com/2022/07/15/if-europe-wants-peace-it-must-prepare-for-more-war/

15:e jul – Amerikanska The Defense Post skriver om att Mali avveckla närvaron av FN-förband i landet.
Citat: ”Rotations of the MINUSMA mission are being suspended, including those that have already been scheduled, the foreign ministry in Bamako said.
https://www.thedefensepost.com/2022/07/15/mali-suspend-peacekeeping-rotations/

15:e jul – Polska Defence24 skriver om att Polen skaffar amerikanska stridsvagnar för att ersätta de vagnar man skickat till Ukraina.
Citat: ”During his appearance on the Polsat News programme, Błaszczak broadly discussed the reinforcement of the Polish Armed Forces, also referring to the delivery of MBTs expected to bolster the capacity of the armoured component, suffering from a minor loss of potential, following the delivery of MBTs to Ukraine. Poland has sent more than 200 T-72 MBTs east. Some rumours suggest that PT-91 Twardy MBTs could potentially share the fate of the T-72s.
https://defence24.com/armed-forces/land-forces/blaszczak-legacy-abrams-mbts-to-replenish-the-polish-armour-stockpile

15:e jul – Sveriges Radio (SR) P4 Blekinge uppmärksammar pilotkrisen inom Flygvapnet.
Citat: ”Nu meddelar flygvapenchefen Carl-Johan Edström att han bjudit in arbetstagarorganisationerna (ATO) till möte för att komma till rätta med problemet.
[webbradio 1:53 min]
https://sverigesradio.se/artikel/flygvapenchefen-bjuder-in-till-mote-om-pilotkrisen–2

16:e jul – Expressen skriver om Ryssland ambition att öka robotattackerna mot Ukraina.
Citat: ”Shock and awe, på svenska ungefär chocka och inge fruktan, kallas också för rapid dominance och är en krigstaktik som syftar på att man genom massiv förstörelse kuvar fienden, skriver SvD. De amerikanska atombomberna mot Japan under andra världskriget är ett tydligt exempel.
https://www.expressen.se/nyheter/putins-nya-order-fler-chockattacker/

16:e jul – Amerikanska CNN skriver om att USA utmanar kinesiska anspråk i Sydkinesiska sjön.
Citat: ”A US Navy warship on Saturday challenged Chinese claims to disputed islands in the South China Sea, the US 7th Fleet said in a statement – the second operation of its kind this week.
The guided-missile destroyer USS Benfold sailed near the Spratly Islands – known as the Nansha Islands in China – in the southeastern South China Sea in a so-called “freedom of navigation operation” (FONOP), the 7th Fleet statement said.

https://edition.cnn.com/2022/07/16/asia/us-navy-freedom-of-navigation-spratly-islands-south-china-sea-intl-hnk-ml/index.html

17:e jul – Nadin Brzezinski skriver på sin blogg en mycket läsvärd artikel om den ryska logistiska kollapsen i Ukraina.
Citat: ”Put yourself in the shoes of the general staff for a damn second. You need tanks, but the export market is taking priority in the middle of a war.
https://nadinbrzezinski.medium.com/logistics-collapse-945984f5d48e

17:e jul – Bloggen Cornucopia (Lars Wilderäng) uppmärksammar att Polen ökar sitt försvarsanslag och bygger sig bort från ryskt gasberoende.
Citat: “Enligt Visegrad 24 uppgav igår Polens ställföreträdande premiärminister och ledaren över landets största regeringsparti att Polen ska öka sin försvarsbudget till 5% av BNP som svar på Rysslands illegala invasion av grannlandet Ukraina.
https://cornucopia.se/2022/07/polen-ska-oka-sin-forsvarsbudget-till-5-av-bnp-bygget-av-tolv-karnreaktorer-planeras/

18:e jul – Amerikanska Forbes skriver om att Ryssland av misstag skjutit ned en av sina bästa flygplan i kriget i Ukraina.
Citat: ”A video of the wreckage confirmed the plane’s identity: it’s an Su-34M with the registry RF-95890, one of just 10 or so Su-34Ms that Sukhoi so far has delivered to the Russian air force.
https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2022/07/18/the-russians-just-shot-down-one-of-their-own-best-jets/

18:e jul – Norska The Barents Observer skriver om att Ryssland tar förband från Kolahalvön till fronten i Ukraina.
Citat: ”The captured wounded soldier said his group was gathered in Pechenga for the operation. Pechenga is the region near Russia’s border with Norway and home to both the 61st Naval Infantry Brigade and the 200th Motorized Rifle Brigade, both previously known for operations in Ukraine.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/07/northern-fleet-sabotage-reconnaissance-group-eliminated-claims-ukraine-intelligence

18:e jul – Göteborgs-Posten (GT) har en ledare om vikten att hålla ut i stödet till Ukraina.
Citat: “Det här innebär att striderna mycket väl kan fortsätta under hösten och, om det vill sig riktigt illa, till nästa år. Det här beror på att Ryssland inte alls, som vissa trodde under krigets inledande månad, håller på att slås ut på hemmaplan.
https://www.gp.se/ledare/v%C3%A4st-m%C3%A5ste-h%C3%A5lla-ut-om-ukraina-ska-vinna-1.76983778

18:e jul – Amerikanska The Defense Post skriver om att Iran nu erkänner sig ha kapacitet att tillverka kärnvapen.
Citat: ”Iran has the technical capacity to build a nuclear weapon but has not taken a decision to do so, an official told the Al Jazeera broadcaster on Sunday.
https://www.thedefensepost.com/2022/07/18/iran-ability-build-nuclear-bomb/

18:e jul – Shepard Media som skriver om försvarsfrågor uppger att Sverige överväger att överge projektet kring helikopter 14 (NH90).
Citat: ”Maj Gen Carl-Johan Edstrom, chief of the Swedish Air Force, has vented his frustration at under-fire manufacturer NHIndustries, claiming that the NH90 partner is not ‘delivering what they should’ and revealing that consideration is being given to whether or not Sweden prematurely replaces the country’s fleet.
https://www.shephardmedia.com/news/defence-helicopter/swedish-air-force-loses-patience-with-nh90-considers-going-the-way-of-norway/

18:e jul – Dagens Nyheter (DN) uppmärksammar att Sveriges Radio (SR) har låtit en ej säkerhetsprövade konsult jobba med säkerhetsklassade uppgifter inom organisationen.
Citat: ”Därför är DN:s avslöjande att en extern konsult – utan säkerhetsprövning – har kartlagt och byggt om Sveriges Radios skyddade produktionsplats så allvarligt.
https://www.dn.se/ledare/emanuel-ortengren-sr-maste-sluta-rycka-pa-axlarna-at-sakerhetsbristerna

18:e jul – Norska The Barents Observer skriver om att ett ryskt elitförband från Kolahalvön är förintat i Ukraina.
Citat: ”Russia has lost soldiers from the Northern Fleet’s 140th special purpose detachment in Vidyaevo after the group was hit by Ukrainian defenders in the Kharkiv region.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/07/northern-fleet-sabotage-reconnaissance-group-eliminated-claims-ukraine-intelligence

18:e jul – Expressen skriver om att ej säkerhetsklassad konsult fått utföra känsliga arbeten för Sveriges Radio (SR).
Citat: ”De här dokumenten verkar innehålla en del hemliga uppgifter och konsulten har haft tillgång till lokalerna. Ändå har SR inte gjort en bedömning av personens lojalitet, pålitlighet och eventuella sårbarheter och vet därför inte vilka risker man har tagit. SR har helt enkelt chansat, säger säkerhetsanalytikern Johan Wiktorin till DN och påpekar att konsulten borde ha säkerhetsprövats.
https://www.expressen.se/nyheter/srs-hemliga-lokal-ombyggd-av-extern-konsult/

18:e jul – Defence News skriver om att Sverige till följd av kriget i Ukraina och ökade försvarsanslag tittar på flygvapnets utveckling.
Citat: ”In June, the Swedish Defence Materiel Administration awarded a 250 million krona ($23.8 million) contract to Saab to study future fighter aircraft development.
https://www.defensenews.com/2022/07/18/swedish-air-force-crafting-new-fighter-strategy-amid-russian-aggression-nato-ascension/

19:e jul – Amerikanska Business Insider skriver om att Turkiets president Erdogan hotar att blockera Sverige och Finlands NATO-medlemskap och har möte med Ryssland.
Citat: ”Turkish President Recep Tayyip Erdogan on Monday once again threatened to stand in the way of Finland and Sweden joining NATO — a day before he met with Russian President Vladimir Putin in Iran.
https://www.businessinsider.com/turkey-erdogan-threatens-to-freeze-sweden-finland-nato-membership-2022-7

19:e jul – Amerikanska The Hill skriver om hur kriget i Ukraina ökar risken för kärnvapenkrig.
Citat: ”The world is as close to the nuclear abyss today as it was during the Cuban Missile Crisis. In fact, contemporary nuclear risks may actually be worse. Whereas Cuban Missile Crisis lasted just 13 days, the fighting in Ukraine will likely continue and tempt fate for many months to come.
https://thehill.com/opinion/international/3565996-nuclear-strategy-and-ending-the-war-in-ukraine/

19:e juli – Sveriges Television (SVT) skriver om att toppmötet mellan Iran, Ryssland och Turkiet inte handlar om fred i Syrien, utan helt andra frågor.
Citat: ”Ryssland vill ha ett samarbetsavtal med Iran, och Turkiet söker grönt ljus för en ny offensiv. När de tre ländernas ledare träffas i Teheran under parollen att diskutera fred i Syrien finns i själva verket helt andra frågor på dagordningen.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/iran-ryskt-avtal-vantas-efter-putins-resa

19:e jul – Amerikanska Defense News skriver om Greklands försök att påverka sina och Turkiets flygplansaffärer med USA.
Citat: ”Greek Defense Minister Nikolaos Panagiotopoulos is visiting the United States this week as Athens continues its bid to join Lockheed Martin’s F-35 co-production program and lobby against a potential F-16 sale to Turkey.
https://www.defensenews.com/congress/2022/07/19/greece-moves-to-join-lockheeds-f-35-program-as-turkey-f-16-bid-stalls/

19:e jul – Franska France24 skriver om det förtätande militära samarbetet mellan Marocko och Israel.
Citat: ”Last month, Israeli military observers for the first time attended the annual ‘African Lion’ military exercise—vast drills involving thousands of personnel from several nations, co-organised by Morocco and the United States.
https://www.france24.com/en/diplomacy/20220719-israeli-army-chief-lands-in-morocco-for-first-visit-as-ties-normalise

19:e jul – Amerikanska The Defense Post skriver om lyckade försök med amerikansk överljudsrobot.
Citat: ”The HAWC was dropped from an aircraft and accelerated to five times the speed of sound (6,200 kilometers/3,900 miles per hour).
https://www.thedefensepost.com/2022/07/19/darpa-usaf-hawc-flight-test/

19:e jul – Norska The Barents Observer uppmärksammar att ett ryskt landstigningsfartyg och en toppmodern rysk ubåt gått in i Östersjön.
Citat: ”The Danish Armed Forces confirms in a tweet that ‘Severodvinsk’ now is in transit from Skagerak to the Baltic Sea. The navy’s tug ‘Pamir’ and landing ship ‘Ivan Gren’ sail together with the submarine.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/07/first-baltic-sea-voyage-russias-4th-generation-multi-purpose-sub

19:e jul – Amerikanska Business Insider skriver om att inför möte med Rysslands president Putin, hotar Turkiets president Erdogan att åter igen stoppa svenskt och finskt medlemskap i NATO.
Citat: ”‘I would like to remind once again that if these countries do not take the necessary steps to fulfill our conditions, we will freeze the (accession) process,’ Erdogan said in a televised addressed, per the Associated Press.
https://www.businessinsider.com/turkey-erdogan-threatens-to-freeze-sweden-finland-nato-membership-2022-7

19:e jul – Sveriges Television (SVT) uppmärksammar Putins besök i Teheran för att träffa Turkiet och Iran.
Citat: ”Från ryskt håll hoppas man få till ett samarbetsavtal med Iran, som enligt amerikanska underrättelser redan uppges ha förberett för att sälja drönare till Ryssland.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/iran-ryskt-avtal-vantas-efter-putins-resa

19:e jul – Amerikanska Defence News skriver om att Grekland går i samarbetet med flygplanet F-35, när Turkiet kastats ut ur samarbetet.
Citat: ”Greek Defense Minister Nikolaos Panagiotopoulos is visiting the United States this week as Athens continues its bid to join Lockheed Martin’s F-35 co-production program and lobby against a potential F-16 sale to Turkey.
https://www.defensenews.com/congress/2022/07/19/greece-moves-to-join-lockheeds-f-35-program-as-turkey-f-16-bid-stalls/

20:e jul – Indiska The Wire skriver om gränstvisten mellan Bhutan och Kina, där Indien står som militär beskyddare för sin allierade Bhutan.
Citat: ”New satellite images emerged on Tuesday, July 19 indicating the construction of a Chinese village East of the Doklam plateau on the Bhutanese side, a region that is considered important for India’s strategic interest.
https://thewire.in/security/new-images-of-chinese-village-in-doklam-plateau-emerge

20:e jul – Amerikanska The Defense Post uppmärksammar kinesiskt missnöje med amerikansk närvaro i Formosasundet.
Citat: ”China on Wednesday slammed Washington as ‘a destroyer of peace’ in the Taiwan Strait, following the latest in a series of passages by US warships through the waterway.
https://www.thedefensepost.com/2022/07/20/china-us-warship-taiwan/

20:e jul – Sveriges Television (SVT) uppmärksammar krisen kring Flygvapnets piloter.
Citat: ”Uppgifter om att över 40 procent av landets stridspiloter ska hoppa av sina tjänster till hösten får nu landets försvarspolitiker att reagera. Det ska bli ett extrainkallat möte i försvarsutskottet där överbefälhavare (ÖB) Micael Bydén kallas in för att redogöra för det allvarliga läget.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forsvarsutskottet-kallar-till-extramote-om-stridspilotflykten

20:e jul – Sveriges Television (SVT) uppmärksammar den frivillig svensk som stupat i Ukraina.
Citat: “En svensk officer med löjtnants grad som tidigare arbetat för flygvapnet vid flottiljen i Uppsala har stupat vid fronten i Donetsk-området. Mannen, som var 28 år gammal, ska ha närvarat i strider vid Donetsk-fronten och träffats av en granat i bröstet.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/svensk-man-dodad-i-ukraina

20:e jul – Bloggen Jägarchefen skriver om hur Ukraina har förberett motstånd på ockuperat område.
Citat: ”Det fortsatta motståndet förefaller även i slutet av juni månad 2022 börjat utgöra ett signifikant problem för Ryssland. Då de vidtagit kraftiga åtgärder för att försöka identifiera personer anslutna till den verksamheten. Bland annat genom kraftigare ageranden vid vägposteringar, men även kidnappningar av civila ukrainska medborgare som skall ha utsatts för tortyr för att försöka erhålla information om illegala ukrainska aktiviteter på ockuperat område.
https://jagarchefen.blogspot.com/2022/07/fortsatt-motstand-pa-ockuperat-omrade-i.html

20:e jul – Svenska Dagbladet (SvD) har en artikel om kriget i Ukraina och den förste frivillige svensk dog i kriget.
Citat: ”För bara några dagar sedan stupade en svensk man vid fronten – en man som lämnat Försvarsmakten för att åka ner som frivillig. Som släppte allt annat när hans moraliska kompass krävde det av honom.
https://www.svd.se/a/28E57r/en-van-som-inte-finns-langre

20:e jul – Navy Recognition skriver om att Japan för första gången samövar med Colombia.
Citat: ”According to a tweet published by the JMSDF on July 19, 2022, the training ship JS Kashima and the Hatakaze class destroyer JS Shimakaze conducted a goodwill exercise with the Colombian Almirante Padilla class frigates Arc Antioquia and ARC Caldas in the Caribbean Sea to promote mutual understanding.
https://www.navyrecognition.com/index.php/naval-news/naval-news-archive/2022/july/11955-first-exercises-between-japanese-and-colombian-navies.html

20:e jul – Försvarsmakten informerar om Försvarsmaktens rymdprogram.
Citat: ”Försvarsmaktens förmågeutveckling inom rymddomänen kan i stort sammanfattas till produktion av en rymdlägesbild. Inom de närmaste åren och på sikt även förmåga till taktisk satellitspaning och förmåga till skydd av rymdförmågor genom uppskjutning av egna satelliter.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/07/samarbete-i-rymddomanen/

21:a jul – Vietnamesiska VN Express International skriver om territoriella konflikten mellan Kina och grannländerna runt Sydkinesiska sjön.
Citat: ”Chinese drills near the Paracel Islands violated Vietnam’s sovereignty and complicated the situation in the South China Sea, the foreign affairs ministry said Thursday.
https://e.vnexpress.net/news/news/vietnam-protests-china-s-illegal-drills-near-paracel-islands-4490551.html

21:a jul – Sveriges Radio (SR) uppmärksammar att Ungern vill fortsätta köpa rysk gas tvärt emot vad övriga EU eftersträvar.
Citat: ”Ungern vill köpa mer rysk gas och Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó var under torsdagen i Moskva för att förhandla om 700 miljoner kubikmeter naturgas utöver det befintliga leveransavtalet Ungern redan har med Ryssland.
https://sverigesradio.se/artikel/trots-eus-rekommendationer-ungern-vill-kopa-mer-rysk-gas

21:a jul – Brittiska UK Defence Journal skriver om brittiskt vapenstöd till Ukraina i kriget mot Ryssland.
Citat: ”The UK has announced that it will supply “scores of artillery guns, hundreds of drones” plus 50,000 rounds and more anti-tank weapons to Ukraine in the coming weeks.
https://ukdefencejournal.org.uk/uk-sending-scores-of-artillery-guns-and-drones-to-ukraine/

21:a jul – Nederländska The Moscow Times skriver om uttalandet från Belarus (Vitrysslands) president om hotet för kärnvapenkrig.
Citat: ”Belarus President Alexander Lukashenko Thursday said Russia, Ukraine and the West must agree to halt the Ukraine conflict to avoid the ‘abyss of nuclear war’ and insisted Kyiv should accept Moscow’s demands.
https://www.themoscowtimes.com/2022/07/21/ukraine-war-must-end-to-prevent-nuclear-abyss-lukashenko-tells-afp-a78372

22:a jul – Amerikanska The Defense Post skriver om en japansk rapport som indikerar ökat hot från Ryssland och Kina.
Citat: ”It also warns Moscow may increasingly lean on its nuclear capacity as a deterrent, which could, in turn, mean an uptick in activity around Japan, where Russian nuclear submarines are routinely active.
https://www.thedefensepost.com/2022/07/22/japan-alarm-russia-taiwan/

22:a jul – Amerikanska C4ISRNET tittar på varför Ryssland inte stör ut GPS-signaler i Ukraina.
Citat: ”The importance of GPS as a military tool was underscored by Kremlin media in November as troops were massing along the Ukraine border. After Russia demonstrated it could destroy a satellite in space, a television commentator known to be an unofficial mouthpiece of President Vladimir Putin said the nation could “blind NATO” by shooting down all GPS satellites.
Despite this, Russian interference with GPS in Ukraine has not been nearly as aggressive as many observers had expected.

https://www.c4isrnet.com/opinion/2022/07/22/why-isnt-russia-jamming-gps-harder-in-ukraine/

22:a jul – Amerikanska Business Insider skriver om hur oljeleveranser från Irak och Saudiarabien hjälper Europa att avstå från rysk olja.
Citat: ”Saudi Arabia and Iraq are helping Europe wean off of Russian crude, which is increasingly headed to Asia, as Vladimir Putin’s war on Ukraine reshuffles the global energy market.
https://markets.businessinsider.com/news/commodities/russian-oil-exports-europe-saudi-arabia-iraq-crude-asia-shift-2022-7

22:a jul – Webbsidan Gagadgets.som skriver om att USA kommer förse Ukraina med ytterligare 580 drönare.
Citat: ”The U.S. sends 580 Phoenix Ghost kamikaze drones to Ukraine – a Switchblade counterpart designed specifically for the AFU
https://gagadget.com/en/149863-the-us-sends-580-phoenix-ghost-kamikaze-drones-to-ukraine-a-switchblade-counterpart-designed-specifically-for-the-afu/

22:a jul – Amerikanska The Defense Post skriver om den pågående konflikten i Libyen.
Citat: ”At least nine people were killed overnight Thursday-Friday in heavy clashes between militias in the Libyan capital Tripoli, emergency services said.
https://www.thedefensepost.com/2022/07/22/militia-clashes-libya-tripoli/

22:a jul – Human Rights Watch (HRW) rapporterar om brott mot mänskliga rättigheter i ockuperade områden i Ukraina.
Citat: ”Russian forces have tortured, unlawfully detained, and forcibly disappeared civilians in the occupied areas of Kherson and Zaporizhzhia regions, Human Rights Watch said today. Russian forces have also tortured prisoners of war (POWs) held there.
https://www.hrw.org/news/2022/07/22/ukraine-torture-disappearances-occupied-south

22:a jul – Amerikanska The Defense Post skriver om amerikanska försök med förarlösa transportflygplan.
Citat: ”The US Air Force (USAF) is testing new technology to determine if a C-130J Super Hercules transport aircraft can be flown autonomously.
https://www.thedefensepost.com/2022/07/22/usaf-autonomous-transport-aircraft/

22:a jul – Amerikanska The Defense Post skriver om kinesiska planer på att göra en torped för långa avstånd som drivs av en kärnreaktor som dumpas på havets botten vid slutfört uppdrag.
Citat: ”The reactor-powered torpedo could cruise at a speed of over 30 knots (56 kilometers/35 miles per hour) for up to 200 hours ‘before dumping the reactor to the seabed and drawing power from a battery to launch an attack with conventional weapons,’ the outlet wrote.
https://www.thedefensepost.com/2022/07/22/chinese-researchers-nuclear-reactor-design/

22:a jul – Ukrainska Defence Express skriver om att Storbritannien skänker minsvepare till Ukraina och att utbildning av besättningar pågår i Skottland.
Citat: ”About 80 members of the Ukrainian navy are being trained on how to operate counter-mine vessels, while thousands more are taking part in a major training operation offered by the UK in response to Russia’s invasion.
https://en.defence-ua.com/events/ukraine_to_get_sandown_class_minehunters_from_great_britain_sailors_are_being_trained-3643.html

22:a jul – Amerikanska The Defense Post skriver om striderna i Mali.
Citat: ”The Malian army said it had thwarted a ‘terrorist’ attack on Friday at a town on the outskirts of the capital where a key base used by the ruling military is located.
https://www.thedefensepost.com/2022/07/22/mali-attack-garrison-town/

22:a jul – Belgiska Army Recognition skriver om att Tjeckien inleder förhandlingar om att köpa svenska CV90.
Citat: ”In 2016, the Czech Republic launched a tender to replace its fleet of Soviet-made tracked armored Infantry Fighting Vehicles (IFVs), but in November 2021, the Czech Ministry of Defense announced the suspension of the process of acquiring 210 tracked due to budgetary restrictions.
https://www.armyrecognition.com/defense_news_july_2022_global_security_army_industry/czech_republic_starts_negotiation_with_sweden_to_purchase_cv90_tracked_armored_ifvs.html

23:e jul – Sveriges Radio (SR) har ett inslag om att Ryssland dagen efter att man ingått avtal om att tillåta spannmålsexport, beskjuter den ukrainska hamnen i Odesa.
Citat: ”Spannmålsavtalet, som garanterar fri lejd trots kriget, skrevs på i Istanbul igår mellan Ryssland och Ukraina med stöd av Turkiet och FN. Dagens ryska attack är en spott i ansiktet på FN:s generalsekreterare, kommenterade ukrainska utrikesministeriet dagens attack.
https://sverigesradio.se/artikel/uppgifter-ryska-missiler-mot-odessas-hamn

23:e jul – Amerikanska Politico har en artikel om striden i östra Ukraina där bland den svenska före detta officeren Edvard Selander dog.
Citat: ”The first shell injured Luke. Three guys, Edward, Emile, and Bryan, they immediately attempted to help Luke, to do first aid, and evacuate him from this spot. Then the second shell killed them all.
https://www.politico.com/news/2022/07/23/americans-killed-russian-tank-attack-00047567

23:e jul – Expressen uppmärksammar att hälften av Flygvapnets piloter vill sluta.
Citat: ”Nu ska Sverige gå med i Nato och försvaret har planer på att bygga ut från sex till åtta stridsflygsdivisioner. Men sett till den pilotflykten lär man enbart kunna bemanna tre från och med i höst.
https://www.expressen.se/ledare/sluta-misshandla-forsvarets-piloter/

24:e jul – Norska The Barents Observer skriver om att guvernören i Murmansk betalar pengar till den som skriver på för tjänstgöring i kriget i Ukraina.
Citat: ”The sum equals the price of an iPhone 13, currently at sale from 94,990 rubles at the Murmansk online shop iPort.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/07/murmansk-100000-rubles-cash-offer-recruitment-campaign-ukraine-war

24:e jul – Ukrainska The Kiyv Independent skriver om Ukrainas målmedvetna bekämpning av ryska ammunitionslager, för att slå ut ryskt artilleri.
Citat: ”Now that Ukraine has acquired advanced Western artillery and rocket systems, it has gradually begun a campaign to take out Russia’s key military infrastructure. Over the last four weeks, nearly 20 Russian ammunition depots in Russian-occupied Donbas and Ukraine’s south, including some of the largest, have been hit or completely destroyed.
https://kyivindependent.com/national/1234

24:e jul – Ukrainska Ukrinform uppmärksammar att statsminister Magdalena Andersson vid besöket till Ukraina medförde en kopia på ett dokument där Sverige erkänner Ukraina som självständigt från Moskva 1711.
Citat: “Zelensky demonstrated the document and read a fragment from its translation: ‘For the article on the freedom of Ukraine and all Cossacks to be implemented as soon as possible, for their long-time freedom, ownership of their land, and former borders to be returned to all of Ukraine and the Zaporizhzhia Army led by incumbent commander Pylyp Orlyk, for this people to become an independent state from now on and not to ever submit to or be protected by the king.’
https://www.ukrinform.net/rubric-society/3521982-copy-of-charles-xii-of-swedens-letter-recognizing-independence-of-zaporizhzhia-sich-brought-to-ukraine.html

24:e jul – Norska The Barents Observer skriver om att ryssar erbjuds rekryterings bonus om de tar värvning för kriget i Ukraina.
Citat: ”‘I fully support the initiative of our combat veterans to create a regional unit from Murmansk to participate in the Special Military Operation,’ Chibis wrote on his VKontakte social media site after meeting a group of veterans in the governor’s office this week.
‘We introduce a one-time payment of 100,000 rubles to those who sign a contract to participate in the special operation,’ Chibis added.

https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/07/murmansk-100000-rubles-cash-offer-recruitment-campaign-ukraine-war

25:e jul – Försvarsmakten informerar att insatsen i Centralafrikanska Republiken avslutas.
Citat: ”Syftet med den europeiska träningsmissionen var att bryta detta beroende av utländska styrkor genom att skapa en stark och välutbildad nationell armé.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/07/forsvarsmakten-avslutar-insatsen-i-centralafrikanska-republiken/

25:e jul – Amerikanska The Defense Post skriver om Polens stora inköpsorder från Sydkorea på stridsvagnar, bandhaubitsar och stridsflygplan.
Citat: ”The deal includes 48 FA-50 light combat fighter jets, 180 K2 ‘Black Panther’ tanks and an undefined number of K9 howitzers, Blaszczak said, quoted by wPolityce website.
https://www.thedefensepost.com/2022/07/25/poland-buy-south-korean-tanks/

25:e jul – Brittiska UK Defence Journal skriver om att NATO övar med raketartilleri i Tyskland.
Citat: ”NATO say here that during the exercise, Multiple-Launch Rocket Systems (MLRS) from Slovakia, the United Kingdom and the United States were used to perform fire missions under the command of a multinational higher headquarters, played this year by the UK-led Allied Rapid Reaction Corps (ARRC).
https://ukdefencejournal.org.uk/massive-nato-rocket-artillery-exercise-held-in-germany/

25:e jul – Amerikanska Defense News skriver om att USA omvärderar Marocko som värd för stor militärövning.
Citat: ”The Defense Department is looking at alternative locations for the largest military exercise in Africa amid Senate pressure to bump Morocco from its position as an annual host for the drills.
https://www.defensenews.com/congress/2022/07/25/pentagon-reviews-removing-morocco-as-host-of-largest-military-exercise-in-africa/

25:e jul – Göteborgs-Posten (GP) skriver om Försvarsmaktens problem med arméofficerare och stridspiloter.
Citat: ”Flygvapenchefen förstår kritiken, men har inte fullt mandat att fatta beslut över piloternas löner och villkor. Det skapar samma känsla som i Kalle Anka på julafton, när Långben frågar: Vem är det som kör egentligen?
https://www.gp.se/ledare/%C3%B6b-slarvar-bort-sina-officerare-1.77436024

25:e jul – Amerikanska The Defense Post skriver om att Nordkorea anklagar USA för att använda biologiska vapen i Ukraina.
Citat: ”North Korea accused the United States on Sunday of manufacturing biological weapons in Ukraine, echoing a Russian claim dismissed by the United Nations in March.
https://www.thedefensepost.com/2022/07/25/north-korea-us-biological-warfare-ukraine/

26:e jul – Amerikanska The Defense Post skriver om att Taiwan övar för att skydda sig mot en kinesisk invasion.
Citat: ”Taiwan simulated intercepting Chinese attacks from the sea in annual war games on Tuesday, with President Tsai Ing-wen hailing the military’s ‘determination’ as she watched from on board a destroyer.
https://www.thedefensepost.com/2022/07/26/taiwan-exercise-chinese-sea-invasion/

26:e jul – Amerikanska Defense News skriver om US Air Force behov av nya tankflygplan.
Citat: ”The U.S. Air Force needs more flying tankers to bridge the gap between current capabilities and the next-generation KC-Z refueling aircraft it is planning. The Boeing KC-46A is one option, as is Lockheed Martin’s LMXT, which is a modified version of Airbus A330 Multi Role Tanker Transport.
https://www.defensenews.com/air/2022/07/26/whats-gone-wrong-and-right-with-boeing-kc-46a-pegasus-tanker/

26:e jul – Norska The Barents Observer skriver att Ryssland förklarat hamnen i Murmansk som strategiskt viktig.
Citat: ”Construction of the new large harbor facilities on the west side of the Kola Bay has officially acquired status as strategic importance for Russia.
https://thebarentsobserver.com/en/industry-and-energy/2022/07/murmansk-transport-hub-gets-status-strategic-important

26:e jul – Amerikanska The Defense Post skriver om att Iran inte är angelägen att återta avtalet kring att inte utveckla kärnvapen.
Citat: ”In June the UN’s International Atomic Energy Agency said Iran was removing 27 surveillance cameras at its nuclear facilities as the IAEA passed a resolution censuring Tehran over its lack of cooperation.
https://www.thedefensepost.com/2022/07/26/iran-nuclear-deal/

26:e jul – Göteborgs-Posten (GP) har en debattartikel som talar för ett fortsatt och ökad stöd till Ukraina.
Citat: ”Det finns starka skäl för detta. Det finns ingen fråga som är så central för Europas säkerhet som att Ukraina måste klara kriget. Det är vår skyldighet att se till att det attackerade landet har möjlighet att kunna försvara sig mot Rysslands oprovocerade, olagliga och oförsvarliga invasion.
https://www.gp.se/debatt/%C3%B6ka-st%C3%B6det-till-ukraina-%C3%A4ven-f%C3%B6r-v%C3%A5r-egen-skull-1.77570894

26:e jul – Amerikanska Defense News skriver om att Litauen efterfrågan systemet HIMARS för att öka den baltiska säkerheten.
Citat: ”Latvia has sent a letter of request to buy an undisclosed number of High Mobility Artillery Rocket Systems from the United States, with the potential acquisition to be carried out as a joint initiative of the three Baltic states, which also include neighboring Estonia and Lithuania.
https://www.defensenews.com/global/europe/2022/07/26/latvia-requests-himars-weapon-to-bolster-baltic-defense/

26:e jul – Norska The Barents Observer uppmärksammar att nya ryska monument hyllar kriget i Ukraina.
Citat: ”Now, new monuments are popping up to the honor of Russian aggressors and war criminals fighting in Ukraine.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/07/new-russian-war-monument-near-border-norway-honors-battle-and-aggression-ukraine

27:e jul – Nya Wermlands-Tidningen har en ledare som talar för att minska beroende av den ryska gasen.
Citat: ”Särskilt som landet enligt Ifo-indexet från det ansedda institutet för ekonomisk forskning i München befinner sig farligt nära recession. Kommer överenskommelsen att överleva en kall vinter, och är tyskarna beredda på uppoffringarna?
https://www.nwt.se/2022/07/27/latta-pa-gasen/

27:e jul – Brittiska UK Defence Journal skriver om Polens satsning på stärkt försvar.
Citat: ”Poland is set to order more than 3,000 ground vehicles for its Army in the coming years and double the number of troops while it targets spending 5% of its GDP on defence in the future.
https://ukdefencejournal.org.uk/poland-splashes-out-on-korean-arms-due-to-invasion-of-ukraine/

27:e jul – Brittiska Reuters skriver om att Ukraina har beställt 100 bandhaubitsar av modell PzH 2000 från Tyskland.
Citat: ”KMW has already started manufacturing the howitzers, the Panzerhaubitze 2000 model, the full run of which which will take several years to complete, Spiegel said. It added that it was not yet clear when the first of the howitzers could be delivered.
https://www.reuters.com/world/europe/germany-approves-sale-100-howitzers-ukraine-spiegel-2022-07-27/

27:e jul – Amerikanska The Defense Post skriver att Bangladesh kommer köpa Bayraktar-drönare.
Citat: ”Bangladesh has announced a plan to purchase Turkish-made Bayraktar TB2 drones after their apparent success in neutralizing Russian military assets in Ukraine.
https://www.thedefensepost.com/2022/07/27/bangladesh-bayraktar-drones/

27:e jul – Aftonbladet skriver om spekulationer kring vem som kan bli NATO:s nästa civila chef (generalsekreterare).
Citat: ”I september nästa år lämnar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sin post.
Spekulationerna om vem som ska ta över rollen är i full gång – och nu bollas Boris Johnson upp som en av kandidaterna.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/7dbMGv/boris-johnson-kan-bli-ny-chef-for-nato-efter-jens-stoltenberg

27:e jul – Brittiska Reuters berättar om hur Ryssland försöker göra ukrainare till ryska medborgare för att påskynda annekteringen av nytt territorium.
Citat: ”Demand for Russian passports was very low, he said, and ”not mainstream (popular) among the local population” but some elderly people felt obliged to get passports in order to access humanitarian aid.
https://www.reuters.com/world/europe/beneath-portrait-putin-some-ukrainians-embrace-russian-passports-2022-07-27/

28:e jul – Amerikanska MSN skriver om att Slovakien lagt order på 152 CV90 från svenska Hägglunds.
Citat: ”Slovakien, som även tog in offerter från andra länder, meddelade redan i maj att landet ansåg att de svensktillverkade stridsfordonen var bäst.
https://www.msn.com/sv-se/nyheter/utrikes/stororder-p%C3%A5-stridsvagnar-till-slovakien/ar-AAYXdWc

28:e jul – Brittiska BBC skriver om att västerländsk teknik stoppar ryska framgångar i Ukraina, ett tecken på obalans mellan väst och Rysslands krigsmateriel, där västerländsk materiel är överlägsen.
Citat: ”It is widely reported that these are large ammunition stores, kept far behind the frontlines, but now within reach of the newly arrived Western weaponry, including American Himars and Polish Krab howitzers.
https://www.bbc.com/news/world-europe-62317366

28:e jul – Expressen har en ledare om det ologiska i att avskeda anställda soldater (GSS/K) när Försvarsmakten skall växa.
Citat: ”I sommar har det gått tolv år sedan värnplikten avskaffades – och det innebär att den första kullen frivilligt anställda soldater och sjömän nu drabbas av ättestupan: Efter tolv år som kontinuerligt tjänstgörande i rikets tjänst är det stopp. Även om förbandet hade velat, förbjuder lagen att soldaten får fast tjänst eller förlängt kontrakt.
https://www.expressen.se/ledare/-dumt-att-sparka-soldater-nar-forsvaret-ska-vaxa/

28:e jul – Nya Wermlands-Tidningen (NWT) har en ledare om vikten av att behålla militär personal.
Citat: ”Samtidigt som många soldater tvingas sluta i Försvarsmakten så kommer en stor del av våra stridspiloter att lämna flygvapnet under hösten. Detta i en situation när vi istället borde behålla så mycket militär personal som vi kan.
https://www.nwt.se/2022/07/28/behall-militar-personal/

28:e jul – Nederländska The Moscow Times skriver om möjlighet att ryska kärnvapen stationeras i Belarus.
Citat: ”The announcement on June 25 by Russian President Vladimir Putin that he has agreed to transfer Iskander-M short-range ballistic missiles (SRBMs) to Belarus is unsurprising. Since at least 2016, Belarusian President Alexander Lukashenko has sought the transfer of this weapon to modernize and improve Belarus’s conventional ground-launched missile capabilities
https://www.themoscowtimes.com/2022/07/28/will-russia-send-nuclear-arms-to-belarus-a78412

29:e jul – Sveriges Radio (SR) har ett inslag om att den ryske soldat som dömts till livstid för krigsbrott får sitt straff sänkt till 15 års fängelse.
Citat: ”Han dömdes till livstids fängelse för att ha skjutit ihjäl en 62-årig civil man i slutet av februari, men nu sänks alltså straffet till 15 års fängelse.
https://sverigesradio.se/artikel/domdes-for-krigsbrott-far-straffsankning

29:e jul – Brittiska Reuters skriver om att Nordmakedonien skänker stridsvagnar till Ukraina.
Citat: ”In a statement, the ministry said Ukraine will receive tanks belonging to the western Balkan country’s tank battalion which is in the process of being upgraded.
https://www.reuters.com/world/europe/nmacedonia-donates-tanks-ukraine-it-modernises-own-military-2022-07-29/

29:e jul – Ukrainska Ukrinform skriver om uppgifter att det privata militära företaget Wagner skall ha avrättar ukrainska krigsfångar – ett solklart krigsbrott om uppgiften stämmer.
Citat: ”According to available information from Ukrainian intelligence, mercenaries of the Russian private military company, the Wagner Group, killed the Ukrainian prisoners of war in the temporarily occupied town of Olenivka in Donetsk region.
https://www.ukrinform.net/rubric-ato/3539709-wagner-group-members-kill-ukrainian-pows-in-olenivka-intelligence-data.html

29:e jul – Norska The Barents Observer skriver om att amerikansk trupp deltar i övningen Ryske i finska Lappland.
Citat: ”Private First Class Aaron Cox with the U.S. Army’s airborne troops is one of about 750 soldiers participating in exercise Ryske in Lapland this week. Military interoperability in extreme Arctic environments is trained to support Finnish security during the joining process to NATO.
https://thebarentsobserver.com/en/node/9987

29:e jul – Brittiska UK Defence Journal skriver att USA har beställt nya exemplar av den äldre självgående haubitsen M109 och dess tillhörande ammunitionsfordon.
Citat: ”BAE Systems has received a $299m contract from the U.S. Army for the production of 40 sets of M109A7 Self-Propelled Howitzers and their companion, the M992A3 ammunition carriers.
https://ukdefencejournal.org.uk/bae-systems-receives-order-for-more-m109a7-artillery/

29:e jul – Amerikanska Defense News skriver om japansk oro över ryskt och kinesiskt agerande.
Citat: ”The document, released last week in Japanese with an accompanying English-language digest, emphasized Russia’s defiance of international order is not just a European problem, and that the ‘international community is currently facing its greatest trial since [World War II].’
https://www.defensenews.com/global/asia-pacific/2022/07/29/japan-warns-of-aggressor-nation-russia-threats-to-taiwan-in-new-whitepaper/

29:e jul – Aftonbladet skriver om personalkrisen inom Försvarsmakten där stridspiloter säger upp sig och det är brist på officerare.
Citat: ”Hälften av stridspiloterna har hotat med att att säga upp sig eller ta tjänstledigt i höst på grund av försämrade arbetsvillkor och pensionsavtal.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/KzdmAG/minister-peter-hultqvist-om-bristen-pa-stridspiloter

30:e jul – Blekinge Läns Tidning skriver om att Miljöbalken utgör ett hot för svenska säkerhetsintressen.
Citat: ”Det räcker inte att försvaret växer med manskap och vapen – våra soldater, sjömän och flygare måste också kunna öva för att försvarsförmågan i realiteten ska stärkas.
Och det kan man inte i dag. Av hemställan framgår att otillräckliga miljötillstånd innebär svårigheter för samtliga försvarsgrenar.”

https://www.blt.se/ledare/miljobalken-ett-hot-mot-rikets-sakerhet-68555c90

30:e jul – Brittiska UK Defence Journal skriver om att brittiska och amerikanska förband har övat i Finland.
Citat: ”More than 750 troops from the UK, USA and Finland gathered this week in Niinisalo, western Finland, to participate in the four-day high-readiness exercise. Partner nations practised interoperability between air and land forces ahead of Finland’s accession to NATO. This type of international training is critical in preparing allies to operate alongside one another should NATO need to deploy in the future.
https://ukdefencejournal.org.uk/more-british-troops-deploy-to-finland/

30:e jul – Amerikanska YouTube-kanalen RealLifeLore tittar på hur Kinas behov av fossila bränslen påverkar säkerhetsläget i östra Asien och relationen till grannländerna.
[YouTube-klipp 39:26 min]
https://www.youtube.com/watch?v=ISHHe1Hu6d4

30:e jul – Amerikanska The Diplomat skriver om att Kina besatt omstridda områden inne i Bhutan, och undrar om det är ett tyst godkännande från Indien som är passivt i frågan när det formellt skall skydda Bhutans territoriella intressen.
Citat: ”Pangda village “lies squarely within Bhutanese territory,” according to NDTV. The images also reveal an “all-weather carriageway” near the village, which runs along the banks of the Amo Chu river and 10 km into Bhutanese territory.
https://thediplomat.com/2022/07/china-advances-into-bhutans-doklam-india-watches/

31:a jul – Expressen skriver om att Ryssland erkänner en ukrainsk drönarattack mot flottbasen i Sevastopol på ockuperade Krim-halvön.
Citat: ”Om uppgifterna kring söndagens attack stämmer är det första gången som Ukraina attackerar halvön, hävdar Christo Grozev, journalist vid undersökande tidningen Bellingcat.
https://www.expressen.se/nyheter/ryssland-ukrainsk-attack-mot-var-flottbas-pa-krim/

31:a jul – Azerbajdzjanska YouTube-kanalen CaspianReport tittar USA:s strategi mot Kina.
[YouTube-klipp 12:45 min]
https://www.youtube.com/watch?v=Qi3HUskIn9I

2022 augusti

1:a aug – Aftonbladet skriver om ett en svensk är åtalad i ockuperade delar av Ukraina, som ett sätt att påverka den västerländska opinionen.
Citat: ”Enligt nyhetsbyrån anklagar en domstol i den ryska lydstaten Folkrepubliken Donetsk svensken för att ha stridit som legosoldat i Mariupol. Nyhetsbyrån skriver att anklagelserna är likartade som i fallet när tre män, två britter och en marockan, dömdes till döden i en rysk skenrättegång i juni.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Rr77qd/aftonbladet-direkt?pinnedEntry=933506

1:a aug – Amerikanska Washington Post skriver om en amerikansk drönarattack i Afghanistan där man slagit ut en av ledarna för Al-Qaida.
Citat: ”A drone fired two Hellfire missiles at Zawahiri as he stepped onto the balcony of a safe house in Kabul, where he had been living with members of his family, the official said.
https://www.washingtonpost.com/national-security/2022/08/01/zawahiri-al-qaeda-killed/

1:a aug – Kungliga Krigsvetenskapsakademien (KKrVA) har en artikel av Vladimir Iserell om civilbefolkningens möjlighet att bidra till militär underrättelse.
Citat: ”Från framställningen ovan framgår klart att civilbefolkningen som befinner sig på ockuperade territorier kan spela en stor och viktig roll i informationsinhämtning och överföring till behöriga myndigheter. Utvecklingen av moderna kommunikationsmedel, mobiltelefoner med integrerade kameror samt enkla, robusta och användarvänliga appar resulterar i nästan obegränsad möjlighet att generera ett ständigt underrättelseflöde som kommer underrättelsetjänsterna tillgodo.
https://kkrva.se/att-tillgodose-underrattelsebehov-pa-det-moderna-slagfaltet-civilbefolkning-och-dess-roll-i-underrattelseinhamtning/

2:a aug – Sveriges Television (SVT) skriver om ifrågasättandet av Sveriges Radio (SR) efter en granskning av Dagens Nyheter (DN) rörande säkerhetsbrister vid SR, som är kritisk för att förmedla viktig information till befolkningen i händelse av ett krig.
Citat: ”Länsstyrelsen i Stockholm begär att Sveriges Radio tillhandahåller information om sin säkerhetskänsliga verksamhet.
https://www.svt.se/kultur/efter-dn-s-granskning-lansstyrelsen-kraver-information-av-sr

2:a aug – Finska Hufvudstadsbladet (HBL) skriver om att vissa amerikanska politiker inte vill se Finland och Sverige som medlemmar i NATO.
Citat: ”Anledningen till beslutet är att Josh Hawley inte anser att USA bör utöka sitt säkerhetspolitiska engagemang i Europa. […]
Men USA bör inte fokusera på Europa, utan på Kina, som han kallar för ’USA:s främsta internationella motståndare’
.”
https://www.hbl.fi/artikel/01dd6aef-5737-49a9-8e9d-3cf478f1f348

2:a aug – Amerikanska Atlantic Counsil skriver om att slaget om Kherson i södra Ukraina kan vara en brytpunkt i kriget mellan Ukraina och Ryssland.
Citat: ”A Ukrainian victory would have huge psychological and practical implications for both sides. It would demonstrate to international audiences that the Ukrainian military is more than capable of forcing Russia to retreat from well-established defensive positions and convince Ukraine’s partners to continue providing military and financial support. Meanwhile, defeat in Kherson would be personally humiliating for Vladimir Putin and would spark further demoralization within the ranks of his depleted invasion force.
https://www.atlanticcouncil.org/blogs/ukrainealert/putins-entire-ukraine-invasion-hinges-on-the-coming-battle-of-kherson/

2:a aug – Amerikanska CNN skriver om att kongressens talman, Nancy Pelosi, planerar ett besök i Taiwan, vilket orsakar spänningar i säkerhetsläget mellan Kina och Taiwan.
Citat: ”The US official added that Defense Department officials are working around the clock on monitoring any Chinese movements in the region and securing a plan to keep her safe.
https://edition.cnn.com/2022/08/01/politics/nancy-pelosi-taiwan-visit/index.html

2:a aug – Social Science Research Network (SSRN) har släppt en rapport om effekten av sanktioner mot Ryssland.
Citat: ”Defeatist headlines arguing that Russia’s economy has bounced back are simply not factual – the facts are that, by any metric and on any level, the Russian economy is reeling, and now is not the time to step on the brakes.
https://yale.app.box.com/s/7f6agg5ezscj234kahx35lil04udqgeo
Rapporten som PDF-dokument:
file:///C:/Users/parahl/Downloads/SSRN-id4167193.pdf

2:a aug – Bloggen Jägarchefen skriver om hur Ukraina byggt upp och förberett en motståndsrörelse innan den ryska invasionen 2022.
Citat: ”På taktisk och stridsteknisk nivå förefaller Ukraina lyckats bygga upp ett fungerande system för fortsatt motstånd på ockuperat område innan den andra ryska invasionen. Den taktiska nivån på ockuperat område förefaller i sin tur kunna ledas/koordineras på operativ och strategisk nivå för att uppnå önskvärda effekter tillsammans med reguljära stridskrafter inom ramen för en övergripande stridsplan.
http://jagarchefen.blogspot.com/2022/08/fortsatt-motstand-pa-ockuperat-omrade-i.html

3:e aug – Brittiska Wavell Room skriver om Rysslands bruk av obsoleta stridsvagnar av modell T-62.
Citat: ”Russian tank losses in Ukraine have been very high; perhaps 875 vehicles. Part of the response has been to activate obsolete T-62 tanks for operational use. This is because more modern vehicles have not been properly maintained.
https://wavellroom.com/2022/08/03/t-62-tanks/

3:e aug – Amerikanska The Hill skriver om det överväldigande stödet i amerikanska senaten för ett svenskt och finskt NATO-medlemskap.
Citat: ”The Senate voted 95 to 1 to approve the resolution, with every member of the Democratic caucus and most Republicans voting in support. It ratifies protocols of accession that NATO allies signed on July 5.
https://thehill.com/policy/defense/3586658-senate-ratifies-accession-of-sweden-and-finland-to-nato/

3:e aug – Försvarsmakten informerar om amerikanskt flottbesök i Stockholm.
Citat: ”USS Arlington är ett amfibiestridsfartyg av San Antonio-klass som bland annat används för att transportera och landsätta trupper.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/08/amerikanskt-fartyg-besoker-stockholm/

4:e aug – Amerikanska Atlantic Counsil skriver om det ryska försöket att utpressa omvärlden kring kriget i Ukraina, genom att kohandla om ukrainsk matexport för att indirekt hota om med svält i världen, där man nu lyckats skeppa ut den första fartygen med mat efter förhandlingar.
Citat: ”This week saw the first cargo ship sail from Odesa across the Black Sea following the July 22 signing of a landmark deal to allow the export of Ukrainian grain. This agreement, jointly brokered by Turkey and the United Nations and signed by Russia and Ukraine, aims to end a five-month Russian blockade of Ukraine’s Black Sea ports that has brought the world to the brink of a global food crisis.
https://www.atlanticcouncil.org/blogs/ukrainealert/ukraine-grain-deal-world-must-still-confront-putins-black-sea-blackmail/

4:e aug – Amerikanska Defense News skriver om att USA skjuter upp robottest för att inte spä på spänningarna med Kina kring Taiwan.
Citat: ”Defense Secretary Lloyd Austin has again ordered the Pentagon to postpone a planned test launch of an intercontinental ballistic missile, this time amid increased tension with China over Taiwan, according to a department and a congressional source.
https://www.defensenews.com/pentagon/2022/08/04/pentagon-again-delays-nuclear-missile-test/

4:e aug – Brittiska BBC tittar på fallet med den amerikanska basketspelaren Brittney Griner som hålls som gisslan i Ryssland och blivit dömd till ett långt fängelsestraff för narkotikabrott, och även andra fall av statlig gisslan och förhandlingarna kring dom.
Citat: ”The Kremlin insists the case against Ms Griner has nothing to do with politics, but it’s clearly interested in a deal, reported to involve a convicted Russian arms dealer.
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-62383415

4:e aug – Amerikanska Defense News skriver om kinesiska robotskjutningar mot havet utanför Taiwan.
Citat: ”China conducted ‘precision missile strikes’ Thursday in the Taiwan Strait and in the waters off the eastern coast of Taiwan as part of military exercises that have raised tensions in the region to their highest level in decades.
https://www.defensenews.com/flashpoints/2022/08/04/china-conducts-precision-missile-strikes-in-taiwan-strait-for-military-exercise/

5:e aug – Finska Huvudstadsbladet (HBL) skriver om amerikanskt flottbesök i Helsingfors med anledning av den finska NATO-ansökan.
Citat: ”Den amerikanska flottans amfibiefartyg USS Kearsarge har anlöpt Helsingfors. Fartyget ligger vid Ärtholmen, mitt emot Västra Hamnen.
Det 257 meter långa fartyget kommer att vara i Helsingfors från fredag till måndag, men är inte öppet för allmänheten.

https://www.hbl.fi/artikel/71784c58-1ef4-4f3f-836b-685bbe433510

5:e aug – Brittiska UK Defence Journal skriver om NATO-länderna övar för att höja förmåga att hantera nukleära hot.
Citat: ”Royal Navy medics have trained in dealing with the aftermath of chemical, biological, radiological and nuclear (CBRN) attacks with NATO allies in the Czech Republic.
https://ukdefencejournal.org.uk/royal-navy-prepares-for-nuclear-attack-on-nato-exercise/

5:e aug – Expressen skriver om hur Amnesty International har använts för rysk desinformation kring kriget i Ukraina.
Citat: ”Amnesty International försöker benåda terrorstaten och skifta fokus från angriparen till offret, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sitt nattliga tal.
https://www.expressen.se/nyheter/stark-kritik-mot-amnestys-rapport-skiftar-fokus/

6:e aug – Expressen har en debattartikel mot kärnvapen, med anledning den svenska NATO-ansökan.
Citat: ”När Sverige går med i Nato är det av högsta vikt att vi fortsätter arbeta för nedrustning. Regeringen bör även ansluta sig till FN:s konvention om förbud mot kärnvapen, skriver Vendel Englund Burnett och Chantal Marchini.
https://www.expressen.se/debatt/som-natomedlem-maste-sverige-minnas-hiroshima/

6:e aug – Amerikanska CNN skriver om att amerikansk trupp deltar i en indisk övning nära den omstridda gränsen mellan Indien och Kina.
Citat: ”The United States is to take part in a joint military exercise with India less than 100 kilometers (62 miles) from the South Asian country’s disputed border with China.
The military drills will be held in mid-October at an altitude of 10,000 feet in Auli in the Indian state of Uttarakhand and will focus on high-altitude warfare training, according to a senior Indian Army officer with knowledge of the matter.

https://edition.cnn.com/2022/08/06/india/india-us-military-exercise-line-of-actual-control-china-intl-hnk/index.html

7:e aug – Expressen skriver om att 120 svenska skall ingår i Operation Interflex och utbilda ukrainska soldater i Storbritannien.
Citat: ”Det är viktigt för Sverige och svenska folket att Ryssland inte vinner det här kriget, säger Andersson.
https://www.expressen.se/nyheter/sverige-skickar-120-militara-instruktorer-till-storbritannien

7:e aug – Försvarsmakten berättar att man kommer ingå i Operation Interflex och utbilda ukrainare till soldater på träningsläger i Storbritannien.
Citat: ”Ukrainska medborgare utbildas sedan början av juli i Storbritannien för att kunna tjänstgöra i ukrainska armén. Efter ett regeringsbeslut kommer nu Försvarsmakten bidra med personal till den brittiskledda utbildningsinsatsen.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/08/forsvarsmakten-utbildar-ukrainska-medborgare-i-storbritannien

7:e aug – Sveriges Television (SVT) har inslag om att Sverige skall delta i den brittiska utbildningen av ukrainska soldater.
Citat: ”Beslutet innebär att Försvarsmakten ska avsätta 120 instruktörer för utbildningen som bedrivs i Storbritannien. Det svenska bidraget gäller för tidsperioden 12 augusti till och med den 31 december 2022.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/stadsminister-magdalena-andersson-s-pa-besok-i-boden-och-pitea

8:e aug – Aftonbladet skriver om utökat nordiskt samarbete kring försvarsfrågor.
Citat: ”Försvarssamarbetet mellan Sverige, Norge och Danmark ska stärkas i luften och till sjöss, enligt de skandinaviska försvarsministrarna.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/475VQV/forsvarssamarbetet-starks-i-ostersjon

8:e aug – Sveriges Television (SVT) har ett inslag om betydelsen av luftvärn på dagens slagfält.
Citat: ”Ukraina hävdar att de har kontroll över hela luftrummet, senast i ett inlägg på Twitter skrivet av den ukrainska försvarsmaktens generalstab. Pashaklhanlou menar att även om man har kontroll över luftrummet i stora delar av landet, så har Ryssland haft luftöverlägsenhet lokalt i delar av Donbassregionen.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/norskt-luftvarn-till-ukraina

8:e aug – Brittiska Reuters skriver om de ökade spänningarna mellan Kina och Taiwan med anledning av den ökade spänningen när den amerikanska talmannen i kongressen, Nancy Pelosi, besöker Taiwan.
Citat: ”About 10 warships each from China and Taiwan sailed at close quarters in the Taiwan Strait, with some Chinese vessels crossing the median line, an unofficial buffer separating the two sides, according to a person with knowledge of the matter.
https://www.reuters.com/world/taiwan-says-chinese-planes-ships-carry-out-attack-simulation-exercise-2022-08-06/

8:e aug – Amerikanska Defense News skriver om den kinesiska militärövningen runt Taiwan.
Citat: ”China said Monday it is extending threatening military exercises surrounding Taiwan that have disrupted shipping and air traffic and substantially raised concerns about the potential for conflict in a region crucial to global trade.
https://www.defensenews.com/news/2022/08/08/china-extends-threatening-military-exercises-around-taiwan/

8:e aug – Amerikanska Military.com skriver om det massiva ryska förlusterna i Ukraina.
Citat: ”Russia is believed to have had 70,000 to 80,000 troops killed or wounded in fighting since it invaded Ukraine in February, a top Pentagon official confirmed Monday.
https://www.military.com/daily-news/2022/08/08/russia-has-suffered-80000-military-casualties-ukraine-pentagon-says.html

8:e aug – Expressen skriver om försvarsminister Peter Hultqvists oro för ryska aggressioner i Östersjöområdet.
Citat: ”Jag tror inte den ryska ambitionen bara är att kriga i Ukraina. Är de framgångsrika, då är de säkert beredda att gå vidare till andra länder, säger försvarsministern till Expressen.
https://www.expressen.se/nyheter/hultqvist-tror-ryssland-ar-redo-att-anfalla-andra

8:e aug – Norska The Barents Observer skriver om en rysk satellituppskjutning över Barents hav norr om norska Svalbard, bland annat av en iransk spionsatellit.
Citat: ”Roscosmos, Russia’s space agency, confirms in a short notice that Tuesday August 9th is launch date for a Soyuz-2 rocket that will put the Iranian spy satellite Khayyam into space. The payload also includes a cluster of 16 nano-satellites.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/08/russia-warns-rocket-splash-down-north-svalbard

8:e aug – Brittiska BBC skriver om att ett embargo på elektronik till Ryssland för att påverka den ryska krigsföringsförmågan.
Citat: ”Russia’s military could be unable to operate the high-tech weapons and communications systems it has been using in Ukraine if the West were to tighten export controls, says a report.
Almost all Moscow’s modern military systems depend on western-made microelectronics, says the Royal United Services Institute (Rusi) report.

https://www.bbc.com/news/world-europe-62464459

9:e aug – Sveriges Television (SVT) uppmärksammar att USA ratificerat den svenska NATO-ansökan.
Citat: ”I förra veckan gav den amerikanska senaten ett rungande ja till Sveriges och Finlands Natoansökan. Efter en tre timmar lång debatt ställde sig i princip samtliga senatorer bakom expansionen. Röstsiffrorna skrevs till 95-1.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/usa-har-ratificerat-sveriges-natoansokan

9:e aug – Expressen skriver om att ett ryskt fartyg fått stor uppmärksamhet av svenska statsmakten när den passerade svenska kusten.
Citat: ”Ett ryskt fartyg passerade under tisdagen utanför Malmö – tätt följt av ett svenskt fartyg och minst två stridsflygplan.
Försvarsmakten vill inte kommentera händelsen närmare.

https://www.expressen.se/nyheter/ryskt-fartyg-nara-svenska-kusten/

9:e aug – Försvarsmakten skriver om att 2000 värnpliktiga rykt in till militärtjänstgöring.
Citat: ”Måndagen den 8 augusti ryckte över 2 000 värnpliktiga in vid något av arméns regementen.
– De innebär så småningom ett betydande tillskott av soldater i våra brigader, säger arméchef Karl Engelbrektson.

https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/08/nya-varnpliktiga-viktiga-byggstenar-i-brigader

9:e aug – Amerikanska The Drive skriver om uppgifter om ett ukrainskt semiballistiskt vapen.
Citat: ”Whatever happened at Saki Airbase, especially in light of Andrusiv’s Telegram post, has raised a key question: where are Ukraine’s domestically-developed short-range ballistic missiles?
https://www.thedrive.com/the-war-zone/does-ukraine-have-a-stash-of-domestically-developed-ballistic-missiles

9:e aug – Sveriges Television (SVT) skriver om att försvarsutskottet har utfrågning med Sveriges Radios (SR) ledning om säkerhetsbrister.
Citat: ”Vi har med flera experter som ju allihop, inklusive MSB, är väldigt kritiska till SR:s nonchalanta beteende. Det verkar som att man gärna tar pengarna, man får 1 miljard för totalförsvarsuppgifter, men det verkar finnas enorma brister i säkerhetstänket, säger han till SVT inför mötet.
https://www.svt.se/kultur/forsvarsutskottet-sr-msb-dn

9:e aug – Amerikanska Defense News skriver om Kinas ambitioner i Stilla Havet.
Citat: ”Taiwan warned Tuesday that Chinese military drills aren’t just a rehearsal for an invasion of the self-governing island but also reflect ambitions to control large swaths of the western Pacific, as Taipei conducted its own exercises to underscore it’s ready to defend itself.
https://www.defensenews.com/flashpoints/china/2022/08/09/china-drills-show-ambitions-beyond-island-taiwan-warns/

9:e aug – Dagens Nyheter (DN) har en debattartikel av tre politiker som lyfter försvarsfrågor om försvarsbeslut, nordiskt samarbete, rymdförsvar, militära löner, tillståndsprocesser, cyberförsvar samt utökad högre utbildning.
Citat: ”Forskningsinstitutet CSIS har pekat ut tre försvarsutmaningar som Sverige har i egenskap av Natomedlem: luftförsvaret, risken för infiltration och försvaret av Gotland.
https://www.dn.se/debatt/bygg-upp-ett-rymdforsvar-med-nato-pa-esrange-i-kiruna/

9:e aug – Amerikanska Defense News skriver om att USA hoppas på att ett marockansk-israeliskt samarbete skall bidra till stabilitet i norra Afrika.
Citat: ”The burgeoning Israeli-Moroccan partnership, with proper U.S. leadership and nurturing, can help address Africa’s great power and violent extremist challenges as well as unlock the continent’s promise.
https://www.defensenews.com/opinion/commentary/2022/08/09/expand-israel-morocco-security-cooperation-to-counter-malign-influence-in-africa/

10:e aug – Estniska ERR skriver om en rysk flygkränkning av Estniskt luftrum med en Mi-8 helikopter.
Citat: ”The helicopter had not filed a flight plan and had its transponder turned off at the time, the EDF said in a press release. It also lacked two-way radio communication with Estonian air traffic services (ATS).
https://news.err.ee/1608681175/russian-helicopter-violates-estonian-airspace-in-koidula-region

10:e aug – Finska Hufvudstadsbladet (HBL) skriver om att kriget i Ukraina tagit en ny vändning, när Ukraina attackerar mål på ockuperade Krim.
Citat: ”Jag tror att det här är ett oerhört svårt slag rent psykologiskt för Ryssland, och inte minst ekonomiskt för Krim om turistintäkterna försvinner, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan i Sverige.
https://www.hbl.fi/artikel/b53fb043-eb59-43ff-bbf8-690c07500630

10:e aug – Amerikanska Defense News skriver att Kina avslutar styrkedemonstrationen runt Taiwan.
Citat: ”The message in a lengthy policy statement issued by the Cabinet’s Taiwan Affairs Office and its news department followed almost a week of missile firings and incursions into Taiwanese waters and airspace by Chinese warships and air force planes.
https://www.defensenews.com/flashpoints/china/2022/08/10/china-appears-to-wind-down-military-drills-near-taiwan/

11:e aug – Lettlands regering meddelar att man lämnar ett europeiskt-kinesiskt samarbete.
Citat: ”Latvia will continue to strive for constructive and pragmatic relations with China both bilaterally, as well as through EU-China cooperation based on mutual benefit, respect for international law, human rights and the international rules-based order.
https://www.mfa.gov.lv/en/article/latvia-ceases-its-participation-cooperation-framework-central-and-eastern-european-countries-and-china

11:e aug – Amerikanska Military.com skriver om den ryska krigsmaktens problem med personalförsörjning till pågående krig.
Citat: ”This also is happening amid reports that hundreds of Russian soldiers are refusing to fight and trying to quit the military.
https://www.military.com/daily-news/2022/08/11/russia-struggles-replenish-its-troops-ukraine.html

11:e aug – Sveriges Television (SVT) har ett inslag om det senaste svenska stödet till Ukraina.
Citat: ”Även vapenproduktion till Ukraina kan bli aktuellt i flera länder. Framförallt behövs artillerisystem.
Enligt Hultqvist har Slovakien, Polen och Tjeckien redan anmält att de kan hjälpa till med vapentillverkning.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hultqvist-utesluter-inte-att-sverige-kan-tillverka-vapen-at-ukraina

11:e aug – Amerikanska Defense News skriver om US Marines ökade intresse för självmordsdrönare efter framgångarna med tekniken i Ukraina.
Citat: ”Deeply built into the Marine Corps’ plan for its own future are loitering munitions: unmanned systems, also called “kamikaze” or “suicide” drones.
These drones can remain airborne until a target is identified ― at which point they set a course for that target and go out in a blaze of glory.

https://www.defensenews.com/news/your-marine-corps/2022/08/11/as-ukraine-highlights-value-of-killer-drones-the-marine-corps-is-asking-for-more/

13:e aug – Brittiska UK Defence Journal skriver om tillförseln av nya krigsfartyg till brittiska flottan.
Citat: ”In addition to the now built 5 Offshore Patrol Vessels, there are plans for 8 Type 26 Frigates, 5 Type 31 Frigates, 5 Type 32 Frigates, and 1 Ukrainian warship to be built in Scotland.
https://ukdefencejournal.org.uk/shipyards-in-scotland-planning-to-build-24-warships-by-2035/

15:e aug – Brittiska UK Defence Journal skriver om försök med ramjet-ammunition som når längre än vanliga granater.
Citat: ”We believe the Boeing Ramjet 155, with continued technology maturation and testing, can help the U.S. Army meet its long-range precision fires modernization priorities […]
https://ukdefencejournal.org.uk/boeing-nammo-test-long-range-ramjet-artillery-round/

15:e aug – Brittiska UK Defence Journal skriver om att irländska armén har övat tillsammans med USA i Bulgarien.
Citat: ”The British Army say here that C Company 1st Battalion, Royal Irish Regiment has taken part in Bulgaria’s annual military exercise, Platinum Lion 22, at the Novo Selo training area alongside the host nation and United States Armed Forces.
https://ukdefencejournal.org.uk/royal-irish-regiment-work-with-us-and-bulgarian-troops/

16:e aug – Norska The Barents Observer skriver om ryska anklagelser om brittisk kränkning av ryskt luftrum norr om Kolahalvön.
Citat: ”A British RC-135 with equipment to collect real-time electronic intelligence data was forced out of Russian airspace by a MiG-31, the Defense Ministry in Moscow claims. Norwegian Defense analyst doubts that that the plane was inside Russian air space.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/08/russia-accuses-british-spy-plane-violating-airspace-north-kola-peninsula

16:e aug – Brittiska Daily Mail skriver om att Storbritannien förnekar kränkning av ryskt luftrum och istället anklagar Ryssland för farligt agerande.
Citat: ”A Russian MiG-31 fighter jet made an ‘unsafe close pass’ of an RAF spy plane yesterday, Britain’s Ministry of Defence (MoD) said, after Moscow claimed the plane had infringed on its airspace.
The RAF spyplane was flying over the Norwegian and Barents seas on Monday on a flight path which took it close to Russian territory, but at no point did the British aircraft enter Russian sovereign airspace.

https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/08/uk-denies-violation-russian-airspace-over-barents-sea

18:e aug – Försvarsmakten berättar om att amerikanska bombplan av modell B-52 övat bombfällning i Sverige.
Citat: ”Under torsdagen samövade Försvarsmakten på nytt med amerikanska Bomber Task Force och norska flygvapnet. Svenska Jas 39 Gripen eskorterade in ett antal B-52 Stratofortress över svenskt luftrum. Svenska markförband pekade sedan ut mål i terrängen på Vidsel skjutfält som bekämpades med skarpa bomber av B-52:orna.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/08/forsvarsmakten-utbildar-ukrainska-medborgare-i-storbritannien/

18:e aug – Norska The Barents Observer skriver om att amerikanskt bombflyg har flugit över norra Skandinavien eskorterad av svenska och norska stridsflygplan.
Citat: ”While the B-52s flew over the North Atlantic from Minot Air Base in North Dakota, the Swedish and Norwegian fighter jets, two JAS Gripen and two F-35, were in the skies over the Norwegian Sea west of Andøya in northern Norway.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/08/scandinavian-fighter-jets-joint-training-american-b-52-bomber-above-arctic-circle

18:e aug – Finska företaget ICEYE skriver om att Ukraina får tillgång till satellitbilder för att kunna få fördel i kriget mot Ryssland.
Citat: ”ICEYE, the global leader in persistent monitoring with radar satellite imaging, has signed a contract with the Serhiy Prytula Charity Foundation which will provide the Government of Ukraine with ICEYE’s Synthetic Aperture Radar (SAR) satellite imaging capabilities.
https://www.iceye.com/press/press-releases/iceye-signs-contract-to-provide-government-of-ukraine-with-access-to-its-sar-satellite-constellation

18:e aug – Norska The Barents Observer skriver om rysk flottövning i Barents Hav.
Citat: ”More than 10 warships and submarines are at sea, including “Pyotr Velikye”, the Northern Fleet’s large nuclear-powered battle cruiser, the press service in Severomorsk informs.
The naval vessels are supported by the air force and coast air defense units.

https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/08/northern-fleet-kicks-large-barents-arctic-naval-exercise

21:a aug – Israeliska The Jerusalem Post skriver om stora förluster och fallande moral hos de ryska förbanden i kriget i Ukraina.
Citat: ”The biggest issue for the Russian forces seems to be the mass refusal of the command staff of VDV units to participate in the fighting in Ukraine. Even contract workers, who were urgently assigned officer ranks, have reportedly refused to fill in positions from platoon commander to battalion commander.
https://www.jpost.com/international/article-715187

22:a aug – Azerbajdzjanska YouTube-kanalen CaspianReport tittar på utvecklingen i Afghanistan efter att NATO-lämnat landet.
[YouTube-klipp 16:38 min]
https://www.youtube.com/watch?v=6z0j6Pt7yaM

22:a aug – Amerikanska Atlantic Counsil skriver om att det amerikanska godkännandet av Sverige och Finland som nya NATO-medlemmar är ett viktigt steg på vägen till medlemskap.
Citat: ”Sweden and Finland have just cleared a big hurdle on their path to NATO membership with the US Senate’s overwhelming vote to welcome them into the Alliance. While several other allies still need to ratify the expansion, Finnish and Swedish membership in NATO is now not a question of whether but when.
https://www.atlanticcouncil.org/in-depth-research-reports/issue-brief/finland-and-sweden-in-nato-looking-beyond-madrid/

23:e aug – Amerikanska Defense News skriver att Tyskland och Slovakien gjort avtal för att möjliggöra Slovakiens stöd till Ukraina.
Citat: ”Germany will supply legacy Leopard 2 tanks to Slovakia in exchange for that country sending Soviet-era fighting vehicles to Ukraine’s aid, the Defence Ministry in Berlin announced.
https://www.defensenews.com/global/europe/2022/08/23/germany-slovakia-sign-tank-swap-deal-to-arm-ukraine/

24:e aug – Norska The Barents Observer skriver om skriver om rysk provskjutning med kryssningsmissil av modell Kalibr efter att ha flyttat fartyget genom kanaler och floder från Östersjön till Barents Hav.
Citat: ”The special maneuver happened amid the Northern Fleet’s Barents Arctic exercise and shows how Russia can move highly potent missiles from the Baltic Sea to the North without sailing around NATO-controlled Scandinavia.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/08/corvette-sailed-north-inner-waterways-and-launched-kalibr-cruise-missile

24:e aug – Försvarsmakten berättar om samövning med US Marines i Skåne.
Citat: ”Sverige har ett nära samarbete med den amerikanska försvarsmakten. Den här övningen sker på land, till sjöss och i luften och är en av flera som de två länderna genomför tillsammans under året.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/08/forsvarsmakten-samovar-med-amerikanska-marinkaren-pa-ravlunda/

26:e aug – Expressen skriver om rysk statlig propaganda till den egna befolkningen.
Citat: ”Ryske programledaren Vladimir Solovjov hävdade på torsdagen att Adolf Hitler är Tysklands förbundskansler Olaf Scholz ’idol’.
https://www.expressen.se/nyheter/propagandan-i-rysk-tv-hitler-ar-scholz-idol/

28:e aug – Norska The Barents Observer skriver om den finska övningen Vigilant Knife, där svenskar och britter deltar.
Citat: ”Entitled Vigilant Knife, the drill is aimed at improving Finland’s ability to receive Swedish Army forces in the north and to organize the host nation’s support necessary for the arriving units.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/08/thousand-foreign-soldiers-join-lapland-exercise

29:e aug – Försvarsmakten berättar om svenskt deltagande i finsk övning.
Citat: ”På plats i finska Lappland kommer finska och svenska arméförband öva tillsammans under kommande vecka. Totalt cirka 800 svenska soldater ställs under finskt kommando tillsammans med drygt 1 300 finska soldater.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/08/800-svenskar-under-finskt-kommando-i-norra-finland/

30:e aug – Amerikanska Defense News skriver om att amerikanska vapenleveranser dröjer till utländska kunder.
Citat: ”Congress is moving to address the backlog in sending weapons to Taiwan, as well as other potential delays in arms sales to Japan, South Korea, Australia and New Zealand.
https://www.defensenews.com/congress/2022/08/25/chinas-neighbors-are-buying-us-weapons-washington-isnt-delivering/

31:a aug – Aftonbladet skriver om att regeringen föreslår en beredskapsskatt för att finansiera satsningar på försvaret.
Citat: ”Både Damberg och hans företrädare som finansminister, numera statsminister, Magdalena Andersson har sagt att de vill införa en beredskapsskatt för att betala en del av den kraftiga upprustningen av försvaret. Den behövs enligt Socialdemokraterna om andra angelägna behov, inom vård, omsorg och skola, inte ska trängas ut.
https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/zE5gqv/damberg-beredskapsskatt-pa-nagra-miljarder

31:a aug – Amerikanska Defense News uppmärksammar att Taiwan skjutit varningsskott mot kinesisk drönare.
Citat: ”Taiwan’s military fired warning shots at drones from China flying over its outposts just off the Chinese coastline, underscoring heightened tensions and the self-ruled island’s resolve to respond to new provocations.
https://www.defensenews.com/news/2022/08/31/taiwan-forces-fire-at-drones-flying-over-island-near-china/

2022 september

1:a sep – Sveriges Television (SVT) skriver om att Försvarsmakten skall rekrytera 250 hundar.
Citat: ”Svenska brukshundklubbar har tagit på sig att leverera 250 hundar per år till försvarsmakten. Hundarna ska kunna användas under krig för att söka av områden, men också till exempel klara av att hitta försvunna personer eller hjälpa till att vakta ett område.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/har-soker-soldathunden-av-skogen-luktsinne-som-en-fotbollsplan

1:a sep – Norska The Barents Observer skriver om att den ryska 200:e motoriserade brigaden vid norska gränsen tagit stora förluster i kriget i Ukraina.
Citat: ”The Russian brigades located near the border to Norway and Finland have experienced big losses of warriors on the battlefields in Ukraine. Already the first days of the onslaught, a major number of men are believed to have lost their lives in fights outside Kharkiv.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/09/more-warriors-pechenga-perish-war-local-military-towns-face-overhaul

1:a sep – Nederländska The Moscow Times skriver om de massiva förlusterna hos ryska förband i kriget i Ukraina.
Citat: ”In addition, at least 67 combat pilots, including navigators and mechanics, have been killed, according to the BBC.
The BBC reported that it takes up to 17 years and costs $14 million to train a military pilot.

https://www.themoscowtimes.com/2022/09/01/russia-lost-900-elite-soldiers-in-ukraine-fighting-report-a78697

1:a sep – Kungliga Krigsvetenskapsakademien (KKrVA) har en artikel av David Bergman om effekterna av ryska arméns ”kamratuppfostran”.
Citat: ”Hos utomstående finns ibland en bild av att man ska behandla blivande soldater hemskt för att hemska saker händer i krig. Det som inte dödar härdar, eller? Men det är utbildningens innehåll som skall vara påfrestande, inte behandlingen från andra. Det ryska exemplet visar hur fel det kan gå om man glömmer detta. Det kan då leda till sviktande moral, deserteringar och självmord men också bidra till övergrepp och regelrätta krigsbrott på slagfältet.
https://kkrva.se/ryska-krigsbrott-och-den-morkaste-sidan-av-kamratuppfostran/

2:a sep – Amerikanska Defense News skriver om att Indien beställt sitt första egenbyggda hangarfartyg.
Citat: ”India commissioned its first home-built aircraft carrier Friday as it seeks to counter regional rival China’s much larger and growing fleet, and expand its own indigenous shipbuilding capabilities.
https://www.defensenews.com/naval/2022/09/02/india-launches-new-aircraft-carrier-as-china-concerns-grow/

2:a sep – Amerikanska Defense News skriver om att Iran tillfälligt konfiskerat amerikanska havsdrönare.
Citat: ”Iran’s navy seized two American sea drones in the Red Sea before letting them go Friday after U.S. destroyers and helicopters responded, officials said. It was the second such maritime incident in less than a week involving the Navy’s new drone fleet in the Mideast.
https://www.defensenews.com/flashpoints/2022/09/02/iran-briefly-seizes-2-us-navy-sea-drones-in-red-sea-amid-tensions/

2:a sep – Försvarsmakten berättar att amerikanskt bombflyg övat minering vid Öland.
Citat: ”Under fredagen samövade Försvarsmakten på nytt med det amerikanska flygvapnet. Utanför Ölands östra kust övades fällning av sjöminor tillsammans med marinen.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/09/amerikanskt-bombflyg-ovade-sjominering-utanfor-oland/

3:e sep – Brittiska UK Defence Journal skriver om att brittiska, franska och danska förband har övat i Estland för att markera vilja att försvara NATO:s gränser.
Citat: ”It was the final, major, force-on-force exercise for the Royal Welsh-led Battlegroup, who come to the end of their six-month tour in Estonia serving as NATO’s enhanced Forward Presence (eFP) on Europe’s eastern flank.
https://ukdefencejournal.org.uk/british-nato-battlegroup-conducts-exercise-in-estonia/

3:e sep – Sveriges Television (SVT) skriver om koranbränningar av danska Rasmus Paludan.
Citat: ”Två veckor tidigare skulle Rasmus Paludan medverkat i en liknande manifestation i Malmö och då bland annat bränna upp en koran inlindad i bacon. Han stoppades dock vid den svenska gränsen och fick då ett tvåårigt inreseförbud till Sverige.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/koranbrannande-politiker-i-stockholmsfororterna

4:e sep – Brittiska UK Defence Journal skriver om moralproblem i ryska krigsmakten.
Citat: ”Russian forces continue to suffer from morale and discipline issues in Ukraine. In addition to combat fatigue and high casualties, one of the main grievances from deployed Russian soldiers probably continues to be problems with their pay.
https://ukdefencejournal.org.uk/russian-troops-have-morale-issues-in-ukraine/

5:e sep – Expressen har en debattartikel om faran med att vika för Rysslands krav.
Citat: ”I likhet med Tyskland finns det många inom svensk politik som har sympatier för Ryssland. Att förhandla med ondskan kommer stå oss dyrt, skriver Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning.
https://www.expressen.se/debatt/radslan-att-forolampa–putin-kommer-sta-oss-dyrt/

5:e sep – Försvarsmakten berättar om amerikanskt örlogsbesök på Gotland.
Citat: ”Den 6 september anlöpte USS Arlington (LPD 24) till Visby på Gotland. Det amerikanska amfibietransportfartyget kom till kaj för att vila sin personal och för att fylla på sina förråd av bränsle och förnödenheter, ett rutinbesök med andra ord. Besöket varade fram till 8 september.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/09/amerikanskt-orlogsfartyg-besoker-gotland/

6:e sep – Aftonbladet skriver om den kritik Riksrevisionen riktat mot Försvarsmaktens personalpolitik.
Citat: ”Försvarsmakten upplever inte att man har några problem med att rekrytera. Däremot har man svårt att få anställda soldater att stanna och har inte prioriterat arbetet med att få fler att bli kvar, enligt Riksrevisionens granskning.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/KnBwwe/brist-pa-pengar-och-mal-sinkar-forsvaret

6:e sep – Aftonbladet skriver om Turkiets blockering av ett svenskt NATO-medlemskap.
Citat: ”Turkiets blockad av Sveriges Nato-ansökan fortsätter.
På ett toppmöte förra fredagen gav president Erdoğans män inga besked om när de kan komma att acceptera Sveriges ansökan, enligt en regeringskälla.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/KnB8VM/turkiet-fortsatter-blockera-sveriges-nato-ansokan

6:e sep – Amerikanska War On The Rocks skriver om stridsvagnens roll på slagfältet utifrån erfarenheter i kriget i Ukraina.
Citat: ”The available data from Ukraine, as well as the recent war in Nagorno-Karabakh, indicate that tanks are still critical in modern warfare and their vulnerabilities have been exaggerated. Russia’s heavy tank losses can be explained by employment mistakes, poor planning and preparation, insufficient infantry support, and Ukrainian artillery.
https://warontherocks.com/2022/09/the-tank-is-not-obsolete-and-other-observations-about-the-future-of-combat/

7:e sep – Aftonbladet skriver om den turkiske presidenten Erdogans uttalande om kriget i Ukraina.
Citat: ”Turkiets president Recep Erdogan anklagar väst för att genomföra ”provokationer” mot Ryssland, rapporterar AFP.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Rr77qd/aftonbladet-direkt?pinnedEntry=950002

9:e sep – Amerikanska S&P Global Commodity Insights skriver om att Nederländerna snart har en anläggning för att ta emot flytande gas (LNG) och som kan bidra till att göra Europa mindre beroende av rysk gas.
Citat: ”Concerns over Russian gas supplies have helped keep European prices at record highs and have led to a rush of countries looking to secure new FSRUs, with the Netherlands commissioning its facility in record time.
https://www.spglobal.com/commodityinsights/en/market-insights/latest-news/natural-gas/090922-dutch-lng-terminal-at-eemshaven-to-reach-full-capacity-by-end-nov-or-early-dec-gasunie

9:e sep – Amerikanska YouTube-kanalen RealLifeLore tittar på konflikten kring obebodda öar i Stilla Havet och hur det skapar konflikt mellan Kina, Taiwan och Japan.
[YouTube-klipp 20:05 min]
https://www.youtube.com/watch?v=hsMuj9tSG5Y

10:e sep – Aftonbladet skriver om kravaller till följd av koranbränningar.
Citat: ”Ledaren för ett högerextremt danskt parti har nekats att bränna koranen på fem platser i Stockholm.
Men polisen är ändå redo för upplopp – och har mobiliserat från hela landet för att kunna möta våldsamma kravaller.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/BlJRl0/polisen-befarar-kravaller-i-stockholm-i-helgen–rustar-kraftigt

11:e sep – Norska The Barents Observer skriver om att den ryska brigaden vid norska gränsen drabbats av förluster i kriget i Ukraina.
Citat: ”Simultaneously as the 200th Motorized Rifle Brigade in Pechenga celebrated, reports started to come in about the unit’s massive losses of soldiers during the latest counteroffensive by Ukrainian forces in the Kharkiv region.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/09/tankers-day-celebrated-pechenga-slicing-water-melon-massive-losses-new-are-reported

12:e sep – Brittiska UK Defence Journal skriver om hur brittiska armén testar drönarsvärmar för första gången.
Citat: ”According to the British Army, funded by Army Headquarters, the nano-Unmanned Aerial Systems project completed a live multiple drone demonstration also known as ‘swarming drones’, pushing technological boundaries.
https://ukdefencejournal.org.uk/british-army-carries-out-swarming-drone-tests/

12:e sep – Franska France 24 skriver om att Grekland köper 18 flygplan, 4 fregatter och 4 helikoptrar från Frankrike, samtidigt som spänningarna mellan NATO-länderna Grekland och Turkiet ökar.
Citat: ”Mitsotakis said Greece would acquire 18 French-made Rafale warplanes, four multi-purpose frigates and four navy helicopters, while also recruiting 15,000 new troops and pouring resources into the national arms industry and cyber-attack defence.
https://www.france24.com/en/20200912-greece-announces-major-arms-purchase-as-turkey-tension-rises

12:e sep – Sveriges Radio (SR) uppmärksammar att Ukraina återerövrat stora delar av Charkiv-regionen från Ryssland.
Citat: ”Ukrainas offensiv i nordost fortsätter med oförminskad kraft.
Det senaste dygnet uppges ett 20-tal samhällen ha återerövrats, och på flera ställen är man nu framme vid gränsen till Ryssland.

https://sverigesradio.se/artikel/ukrainska-offensiven-fortsatter-det-gar-fort-nu-i-princip-hela-charkiv-befriat

12:e sep – Tyska Deutsche Welle skriver om farhågor att Ungern håller på att bli ett ryskt spioncentrum.
Citat: ”Panyi fears that Budapest could become a centre of Russian espionage within the EU. Over 50 accredited diplomats are currently working at the Russian Embassy in Budapest, while just over 20 are working in Prague, Warsaw and Bratislava put together.
https://www.dw.com/en/is-hungary-becoming-russias-spy-hub-within-the-eu/a-64041861

13:e sep – Amerikanska Defense News skriver att Tyskland lovar att lätta på sina exportrestriktioner för vapen, för att underlätta stödet till Ukraina.
Citat: ”The German government will work to ease its restrictive export policy when pursuing joint weapon programs with European partners, German Defense Minister Christine Lambrecht said on Monday.
https://www.defensenews.com/global/europe/2022/09/12/germany-vows-to-relax-its-caveats-on-european-arms-exports/

13:e sep – Norska The Barents Observer skriver om skriver om ryska ubåtsvapnet.
Citat: ”The other new submarine currently on sea trials in the waters north of the Kola Peninsula is “Generalissimo Suvorov”. This is the third of the Borei-A class ballistic missile submarines armed with the Bulava intercontinental missile.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/09/russia-tests-latest-underwater-warfare-technology-barents-sea

13:e sep – Amerikanska Defense News skriver om tyskt vapenstöd till Ukraina.
Citat: ”German defense leaders on Thursday pledged additional weapons and equipment to help Ukraine defend itself against Russia, announcing plans to deliver two multiple-launch rocket systems, known as MARS II, with 200 missiles and 50 Dingo armored personnel carriers.
https://www.defensenews.com/global/europe/2022/09/15/under-pressure-germany-pledges-more-military-aid-to-ukraine/

14:e sep – Försvarsmakten berättar om samövning med US Marines i Stockholms skärgård.
Citat: ”Övningen Archipelago Endeavor 22 är i full gång där 120 amerikanska marinkårssoldater övar med ett hundratal amfibiesoldater från Stockholms amfibieregemente. I år är det fjärde gången övningen genomförs.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/09/amerikanska-marinkaren-samovar-med-svenska-amfibiesoldater/

14:e sep – Nederländska The Moscow Times skriver att före detta sovjetrepubliker ökar sin export till Ryssland som en följd av sanktioner från andra länder.
Citat: “Several post-Soviet republics have dramatically increased exports to Russia after its invasion of Ukraine sparked a global trade and sanctions backlash against Moscow, the RBC news website reported Wednesday.
https://www.themoscowtimes.com/2022/09/14/ex-soviet-states-boost-exports-to-sanctions-hit-russia-a78781

14:e sep – International Energy Agency (IEA) skriver om Europas diversifiering av energiförsörjning till följd av kriget i Ukraina.
Citat: ”Many countries in Central and Eastern Europe are working to address the unique challenges caused by their high reliance on Russian natural gas.
https://www.iea.org/commentaries/accelerating-energy-diversification-in-central-and-eastern-europe

16:e sep – Amerikanska National Defense skriver om att kriget i Ukraina bevisar värdet av artilleri.
Citat: ”The Ukraine war also demonstrates that artillery is not just a big gun, but an entire ecosystem of weapons, sensors and networks. For example, both Ukraine and Russia employ drones to locate each other’s artillery, a technique that ‘has proven vastly superior to other targeting capabilities such as radar or acoustic detection,’ Reynolds said. But they don’t function in a vacuum. ‘Without electronic detection and counterbattery radar providing general direction-finding capability, [unmanned aerial vehicles] cannot be directed to hunt the right areas for enemy artillery.’
https://www.nationaldefensemagazine.org/articles/2022/9/16/analysis-ukraine-war-proves-big-guns-are-back

16:e sep – Brittiska UK Defence Journal skriver att Storbritannien satsar mer på sitt raketartillerisystem MLRS.
Citat: ”MLRS is a heavy tracked mobile launcher, transportable via C-17 and C-5 aircraft, that fires Guided MLRS rockets and Army Tactical Missile System missiles. MLRS will also be able to fire the Precision Strike Missile (PrSM) and Extended-Range GMLRS rockets, both currently in development.
https://ukdefencejournal.org.uk/britain-recapitalising-m270-missile-launcher-system/

16:e sep – Amerikanska Defense News skriver att Kina inför sanktioner mot amerikanska vapentillverkare efter vapenaffärer med Taiwan.
Citat: ”China announced sanctions on Friday against the chief executives of American defense contractors Raytheon and Boeing Defense over a major U.S. arms sale to rival Taiwan.
https://www.defensenews.com/global/asia-pacific/2022/09/16/china-sanctions-raytheon-boeing-defense-ceos-over-taiwan/

17:e sep – Aftonbladet skriver om att USA häver vapenembargot mot Cypern.
Citat: ”Cyperns president hyllar USA:s beslut att häva sitt decennier långa vapenembargo gentemot landet. Villkoret är att Cypern fortsätter blockera ryska fartyg i enlighet med rådande sanktioner.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/onAV5m/cypern-milstolpe-nar-usa-haver-vapenembargo

17:e sep – Amerikanska The Drive skriver om att USA varnar Ryssland för att ta till kärnvapen.
Citat: ”Fears of Russian escalation with nuclear or chemical weapons continue as Russian President Vladimir Putin threatened a ‘more serious’ response to claimed Ukrainian ‘terrorist acts.’
https://www.thedrive.com/the-war-zone/ukraine-situation-report-biden-warns-putin-on-nuke-use

18:e sep – Norska The Barents Observer skriver om upprustning på den ryska provplatsen för kärnvapen på ön Novaya Zemlya i Barents Hav.
Citat: ”Russia is about to scale up its dangerous testing of the Burevestnik nuclear-powered cruise missile, according to a study of satellite images obtained by military analyst Tony Roper.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/09/new-study-reveals-comprehensive-buildup-nuclear-missile-test-ground-novaya-zemlya

20:e sep – Dagens Industri (Di) skriver om ratificeringsprocessen den svenska NATO-ansökan.
Citat: ”Efter klartecken från Portugal och Grekland i förra veckan står Spanien nu på tur med en omröstning i överhuset på tisdagen, följt av Slovakien, där parlamentet behandlar frågan om en vecka. Därefter återstår bara att få godkänt från Ungern och Turkiet – två länder som dock åtminstone Sverige haft tämligen gnisslande relationer med under senare år.
https://www.di.se/nyheter/ungern-lovar-sverige-och-finland-stod-om-nato/

21:a sep – Försvarsmakten berättar att vid toppmöte inom NATO, som en del på Sveriges väg till medlemskap.
Citat: ”Under helgen deltog överbefälhavare Micael Bydén i Natos MCC – Military Committee Conference – i Tallinn. Natos militärkommitté är alliansens högsta beslutsfattande militära organ och för första gången hade Sverige och Finland plats vid bordet där de viktigaste besluten fattas.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/09/en-viktig-milstolpe-pa-var-fortsatta-resa-mot-fullvardigt-medlemskap/

22:a sep – Brittiska The Spectator skriver om bristen på ledarskap i ryska armén.
Citat: ”Vladimir Putin’s decision to call up reservists is a sign of Russia’s desperation. It is also unlikely to do anything to address the real problem facing the country’s military: the woeful way in which its troops are organised.
https://www.spectator.co.uk/article/putin-s-conscripts-won-t-fix-the-russian-army-s-big-flaw/

22:a sep – Brittiska UK Defence Journal uppmärksammar att Storbritannien köper laservarnare för att uppgradera sina Challanger-stridsvagnar.
Citat: ”Providing 360° threat coverage, ELAWS is capable of detecting, categorising and accurately pinpointing laser sources such as range finders, Anti-Tank Guided Missiles, target designators and infrared illuminators. It can also seamlessly integrate with a wide array of countermeasures.
https://ukdefencejournal.org.uk/new-british-tanks-to-feature-israeli-laser-warning-system/

24:e sep – Azerbajdzjanska YouTube-kanalen CaspianReport tittar på hur Kina och Australiens slåss om inflytande i Stilla Havsregionen.
[YouTube-klipp 16:43 min]
https://www.youtube.com/watch?v=I3B28CwpEGw

26:e sep – Amerikanska Eurasia Review tittar på relationen mellan Filippinerna och Vietnam och deras territoriella dispyter i Sydkinesiska sjön.
Citat: ”The Joint Statement urges both parties to pursue cooperation in various fields for mutual benefits and to handle their differences on the South China Sea (SCS) in order to avoid armed conflicts.
https://www.eurasiareview.com/26092022-the-philippines-and-vietnam-strategic-partners-or-rivals-in-the-west-philippine-sea-analysis/

26:e sep – Center for Strategic & International Studies (CSIS) skriver om den ryska mobiliseringen.
Citat: ”Putin declared that this mobilization would be limited to former military personnel. It would not expand conscription or put the nation on a war footing; that requires full mobilization. Putin’s announcement also included an industrial surge to increase weapons and munitions production.
https://www.csis.org/analysis/what-does-russias-partial-mobilization-mean

26:e sep – Norska The Barents Observer skriver om att många ryska män flyr inkallelse till kriget i Ukraina via den norska gränsen.
Citat: ”Both Finland and Norway saw more military-aged Russian men crossing borders this weekend. But still far from the queues reported from Moscow airports and other exit checkpoints in the South Caucasus and Central Asia.
https://thebarentsobserver.com/en/borders/2022/09/northern-borders-russia-reports-small-increase-traffic

27:e sep – Sveriges Television (SVT) uppmärksammar att Slovakien godkänt den svenska NATO-ansökan.
Citat: ”Slovakien sällar sig nu till de länder som godkänt Sverige och Finland som Natomedlemmar, rapporterar Reuters.
Två länder har fortfarande inte godkänt ansökan: Turkiet och Ungern.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/slovakien-godkanner-svenskt-natomedlemskap-tva-lander-kvar

27:e sep – Finska YLE skriver om att gasledningen Nord Stream är utsatt för sabotage.
Citat: ”Stora mängder gas läcker ut från de båda rysktyska Nord Stream-gasledningarna. Tyska myndigheter misstänker att läckagen eventuellt kan bero på ett attentat mot ledningarna.
https://svenska.yle.fi/a/7-10021124

27:e sep – TV4 skriver om åsikten att endast Ryssland kan ligga bakom sprängningen av gasledningen Nord Stream.
Citat: ”Om det är sabotage och det visar sig vara det så, om man då tittar på vilka det är som har förmåga och ett intresse, då ser jag bara en aktör och det är ryska federationen, säger Patrik Oksanen.
https://www.tv4.se/artikel/2mn0YVoNpYiSA5KUeaZ04G/experten-jag-ser-bara-en-aktoer-och-det-aer-ryska-federationen

27:e sep – Azerbajdzjanska YouTube-kanalen CaspianReport tittar på effekterna av om Ryssland annekterat ockuperade områden av Ukraina.
[YouTube-klipp 12:22 min]
https://www.youtube.com/watch?v=IsMN4FC3Nao

28:e sep – Försvarsmakten yttrar sig om läckorna på Nordstream 1 och 2.
Citat: ”Försvarsmaktens bedömning är att läckorna på gasledningarna Nordstream 1 och 2 troligen beror på sabotage. Men av vem och varför är för tidigt att säga.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/09/lackorna-troligen-sabotage/

28:e sep – Norska The Barents Observer skriver om höjd beredskap kring norsk petroleumindustri.
Citat: ”Norway heightens security on the shelf and at onshore gas installations after the North Stream 1 and 2 pipelines were blown up on Monday.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/09/energy-security-situation-grave-measures-are-implemented

28:e sep – Norska Aftenposten skriver om att Norge kan komma att begära hjälp av NATO kring säkerheten för gas- och oljeledningar utanför norska kusten med anledningen av sabotaget på gasledningen Nord Stream i Östersjön.
Citat: ”Vi har god kontakt med Nato og nære allierte, men så lang har vi ikke bedt om den type bistand. Jeg vil ikke utelukke at det kan bli aktuelt, sier han til NTB.
https://www.aftenposten.no/norge/i/mBKed4/nyhetsstudio-siste-nytt

28:e sep – Norska TV2 uppmärksammar löften om ökade försvarsanslag i Norge.
Citat: ”I mars økte regjeringen 2022-støtten til Forsvaret med tre milliarder kroner. Nå lover forsvarsministeren økte bevilgninger også i statsbudsjettet for 2023.
https://www.tv2.no/nyheter/innenriks/forsvarsministeren-lover-enda-mer-penger-til-forsvaret/15137348/

29:e sep – Nya Wermlands-Tidningen (NWT) har en ledare om hur sprängningen av gasledningen Nord Stream påverkar säkerhetsläget i Östersjön.
Citat: ”Under tisdagen stod det klart att det rörde sig om medvetna sabotage och inte några olyckor när Nord Stream sprang läck på tre ställen i trakterna runt Bornholm, i dansk respektive svensk ekonomisk zon. Det rör sig om kraftiga laddningar på 100 kilo dynamit, och på det djup det handlar om kan det knappast vara frågan om annat än en statsaktör.
https://www.nwt.se/2022/09/29/nar-kriget-kom-till-ostersjon/

29:e sep – Finska Hufvudstadsbladet (HBL) skriver om att risken för ryska attentat mot finsk infrastruktur har ökat enligt finska Skyddspolisen.
Citat: ”Efter Rysslands anfallskrig i Ukraina har västländerna utvisat en del ryska diplomater. Trots att det fortfarande finns underrättelseofficerare som är verksamma i Finland, har finländarna sannolikt tills vidare brutit kontakten med sina ryska nätverk, skriver Skypo.
https://www.hbl.fi/artikel/f257d1a6-1d2c-4a28-b678-d1309faae1fb

29:e sep – Försvarsmakten berättar att man återskapar divisionsförmåga (motsvarar tidigare fördelning).
Citat: ”Under Arméns stabsövning 22 (ASÖ 22) sattes allt detta på prov. – Nu skapar vi förmåga att möta och slå tillbaka en högteknologisk motståndare tillsammans med våra partners, säger överste Rickard Johansson, av arméchefen utsedd divisionschef.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/09/armen-skapar-divisionsformaga/

29:e sep – Expressen skriver om relationen mellan Turkiet och Grekland.
Citat: ”De många hotfulla orden har fått omvärlden att oroa sig för att en väpnad konflikt verkligen kan bryta ut. Sinan Ülgen, vid den turkiska tankesmedjan Edam, säger att relationerna inte varit så här dåliga sedan 1996, då Turkiet och Grekland balanserade på randen till krig över några obebodda öar i Egeiska havet.
https://www.expressen.se/nyheter/erdogan-later-som-putin-fore-invasionen/

29:e sep – Amerikanska Defense News skriver om Litauens intresse för HIMARS-systemet.
Citat: ”The Lithuanian government has decided to allocate additional funds for the country’s Defence Ministry this year, paving the way for the purchase of High Mobility Artillery Rocket Systems, or HIMARS, Oshkosh joint light tactical vehicles (JLTVs) and Switchblade drones from the United States.
https://www.defensenews.com/global/europe/2022/09/29/lithuania-boosts-defense-budget-to-buy-himars-trucks-drones/

30:e sep – Försvarsmakten berättar att stödet till Ukraina stärker svensk säkerhet.
Citat: ”Den rådande säkerhetsordningen som gemensamt system i Europa har upphört. Rysslands anfallskrig mot Ukraina utgör en avgörande brytpunkt för svensk och europeisk säkerhet. Det framgår av den rapport som Försvarsmakten i dag lämnat till regeringen.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/09/sa-forandrar-kriget-i-ukraina-svensk-sakerhet/

30:e sep – Amnesty International skriver om uppgifter att iranska säkerhetstjänsten fått order att gå hårt fram mot demonstrationerna i landet.
Citat: ”Another leaked document shows that, on 23 September, the commander of the armed forces in Mazandaran province ordered security forces in all towns and cities in the province to ‘confront mercilessly, going as far as causing deaths, any unrest by rioters and anti-Revolutionaries’.
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2022/09/iran-leaked-documents-reveal-top-level-orders-to-armed-forces-to-mercilessly-confront-protesters/

30:e sep – Finska YLE uppmärksammar att Ryssland annekterat ockuperade områden i Ukraina.
Citat: ”I sitt tal i Kreml på fredagen beskrev Putin den ryska annekteringen av de fyra ukrainska regionerna som de ryska styrkorna delvis beslagtagit under den sju månader långa invasionen i Ukraina.
https://svenska.yle.fi/a/7-10021289

2022 oktober

1:a okt – Amerikanska The Diplomat skriver om gränskonflikten mellan Indien och Kina.
Citat: ”India gained independence in 1947 but took control of Tawang only in 1951, when it pushed Tibetan officials out of the area. Even though Chinese control of Tibet was still a few years away, Chinese scholars blame India’s cunning in taking advantage of Beijing’s military commitment in the Korean War at the time. Not that other parts of the disputed India-China boundary are easy to resolve, but for New Delhi, Beijing’s claim to Tawang remains one of the biggest hurdles in reaching a boundary settlement.
https://thediplomat.com/2022/10/60-years-after-the-sino-indian-war/

1:a okt – Försvarsmakten informerar sin beredskap.
Citat: ”Det allvarliga säkerhetsläget som vi tyvärr tvingats vänja oss vid, skärptes ytterligare i och med att gasledningarna Nordstream 1 och 2 tidigare i veckan exploderade. Försvarsmakten fortsätter att ha en hög vaksamhet och är beredd att omedelbart agera, om läget så skulle kräva.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/10/marinen-har-vaksamhet-aret-om-och-dygnet-runt/

1:a okt – Expressen skriver om ryska påverkans operationer genom energifrågan.
Citat: ”Vi behöver vara beredda på försök till informationspåverkan från och med nu och under vintern, säger Mikael Östlund, presschef hos Myndigheten för psykologiskt försvar.
https://www.expressen.se/ekonomi/ryska-energioffensiven-ringer-svenska-foretag/

2:a okt – Brittiska UK Defence Journal skriver om att USA:s nyaste hangarfartyg USS Gerald R. Ford blir operativ i Atlanten.
Citat: ”Ford is the flagship of the Gerald R. Ford Carrier Strike Group (GRFCSG) and their first operational deployment will include air, maritime, and ground assets from NATO Allies and partner nations. The strike group will set sail from Norfolk, Virginia, and will operate in the Atlantic Ocean.
https://ukdefencejournal.org.uk/new-american-supercarrier-to-depart-on-first-deployment/

3:e okt – Norska The Barents Observer skriver om skriver om att Ryssland omgrupperat strategiskt bombflyg till Kolahalvön nära Finland.
Citat: ”Recent satellite images show that Russia has deployed four Tu-160 and three Tu-95 long-range strategic bombers north to the Olenegorsk air base on the Kola Peninsula.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/10/newly-deployed-nuke-bombers-kola-certainly-signaling-expert-says

3:e okt – Amerikanska Defense News skriver om amerikansk närvaro i västra Stilla Havet.
Citat: ”In a regional show of force, more than 5,500 personnel will be participating in Resolute Dragon 22, which will run between Oct. 1 and Oct. 14 in Hokkaido, Japan, and KAMANDAG 6, which will conclude on the same day and feature members of the Armed Forces of the Philippines alongside U.S. Marines in Luzon, Batanes, and Palawan, Philippines.
https://www.defensenews.com/news/your-military/2022/10/03/austin-talks-china-taiwan-amid-major-military-exercises-in-pacific/

4:e okt – Brittiska UK Defence Journal skriver om Storbritanniens uttalade stöd för Ukraina i kriget mot Ryssland.
Citat: ”We will support them until this war is won. We will support them until their sovereignty is restored. We will never recognise the annexation of Luhansk, Donetsk, Kherson, Zaporizhzhia, or Crimea.
https://ukdefencejournal.org.uk/britain-will-support-ukraine-until-the-war-is-won/

5:e okt – Kungliga Krigsvetenskapsakademien (KKrVA) har en artikel av Michael Sahlin om de ökade spänningarna mellan Grekland och Turkiet.
Citat: ”So this is now both a Greek-Cypriot-Turkish and a Turkish-US crisis (even though, as always, the word crisis can be debated). But clearly the two are linked in various ways. The name of an important part of this link is obviously Ukraine and the Russia-Ukraine escalating war, and the various dilemmas involved in US and Western decision-making.
https://kkrva.se/winds-of-war-again-gaining-momentum-in-the-eastern-mediterranean/

6:e okt – Brittiska UK Defence Journal tittar på det brittiska stödet till Ukraina i kriget mot Ryssland.
Citat: ”In an exclusive, a Ukrainian commander told Sky’s Deborah Haynes that around 30% of Ukrainian successes in the east are thanks to British and German weapons.
https://ukdefencejournal.org.uk/ukraine-cites-british-weapons-as-reason-for-success-in-east/

7:e okt – Amerikanska Defense News skriver om att Storbritannien och USA övar med havsdrönare i Persiska Viken.
Citat: ”The U.S. Navy held a joint drone drill with the United Kingdom on Friday in the Persian Gulf, testing the same unmanned surveillance ships that Iran twice has seized in recent months in the Middle East.
https://www.defensenews.com/news/your-navy/2022/10/07/us-uk-hold-drone-drill-in-persian-gulf-after-iran-seizures/

7:e okt – Försvarsmakten berättar om sitt deltagande i den finska flygövningen Ruska.
Citat: ”Klockan 07.30 på onsdagsmorgonen gick den svenska kontingenten på plats i Rovaniemi in i den årliga finska försvarsövningen Ruska, en övning som med tanke på rådande omvärldsläge kommer att bli allt viktigare i framtiden.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/10/ruska-22-tar-det-svensk-finska-flygvapensamarbetet-annu-ett-steg/

8:e okt – Sveriges Television (SVT) uppmärksammar sprängningen av Kerchbron (Krimbron).
Citat: ”Enligt Ria ska en bränsletank ha exploderat, vilket orsakats av en bilbomb. All trafik ska ha stoppats. Bilder visar en kraftig brand vid en sektion av bron.
https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/uppgifter-explosion-pa-krimbron

9:e okt – Amerikanska Harvard International Review (HIR) skriver om Kinas ambitioner, bland annat i Sydkinesiska sjön och Indiska Oceanen.
Citat: ”Since President Xi came into power, China intensified the artificial island buildings in the Spratly Islands and the Paracel Islands region. China has now fully militarized at least three of several islands—arming them with ‘anti-ship and anti-aircraft missile systems’ as well as ‘laser and jamming equipment and fighter jets’ while threatening all nations operating in the South China Sea.
https://hir.harvard.edu/making-the-indian-ocean-into-the-western-ocean/

10:e okt – Amerikanska Defense News skriver om USA:s ambition att knyta afrikanska länder mot USA istället för Kina eller Ryssland.
Citat: ”The U.S. Army’s 2nd Security Force Assistance Brigade is training militaries throughout Africa to woo countries away from Chinese and Russian influence on the continent.
https://www.defensenews.com/digital-show-dailies/ausa/2022/10/10/us-army-brigade-in-africa-seeks-to-ward-off-chinese-russian-influence/

10:e okt – Nederländska The Moscow Times skriver att Belarus (Vitryssland) och Ryssland sätter upp gemensamt militärt förband.
Citat: ”Belarusian President Alexander Lukashenko said Minsk and Moscow have agreed to deploy a joint regional group of military forces in response to alleged ‘aggravations’ on Belarus’ western border, Belarusian state media reported Monday.
https://www.themoscowtimes.com/2022/10/10/belarus-says-forming-joint-military-group-with-russia-a79041

11:e okt – Nederländska The Moscow Times skriver om vad det nya militära samarbetet mellan Belarus (Vitryssland) och Ryssland kan innebära.
Citat: ”While Belarus has been a staging ground for Russian forces — both ground troops and missile launchers — since the start of the invasion of Ukraine, Lukashenko’s announcement sparked international concern that Belarus could soon take a more active role in the fighting.
https://www.themoscowtimes.com/2022/10/11/explainer-is-the-belarus-russia-joint-military-group-a-threat-to-ukraine-a79059

12:e okt – Amerikanska Defense News skriver om Malaysiska beställning av drönare från Turkiet.
Citat: ”Malaysia has selected Turkish Aerospace Industries to provide three unmanned aircraft, according to the Southeast Asian nation’s defense minister.
https://www.defensenews.com/unmanned/2022/10/12/malaysia-picks-turkeys-anka-system-in-drone-deal/

12:e okt – Expressen skriver om att Belarus (Vitryssland) ger ammunition till Ryssland.
Citat: ”Uppgifterna om tåget som gått från Belarus till Krimhalvön kommer från den ukrainska militära säkerhetstjänsten GUR. Exakt när det hände är oklart, men lasten ska ha innehållit 492 ton ammunition, uppger den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War, ISW.
[…]
Enligt den ukrainska säkerhetstjänsten kommer Belarus att skicka ytterligare 13 tåg till Rostov oblast i sydvästra Ryssland inom snar framtid.

https://www.expressen.se/nyheter/belarus-drag-nara-500-ton-ammunition-till-putin/

12:e okt – Amerikanska Defense News skriver om att USA utvecklar ett nytt dataverktyg för att identifiera kritisk information i ett underrättelseflöde.
Citat: ”The Africa Data Science Center started as a pilot project in 2018 using data science tools to cull thousands of incident or intelligence reports to find the relevant information an intel soldier needs to analyze for their command.
https://www.defensenews.com/news/2022/10/12/data-tools-soldiers-use-in-africa-could-be-a-model-for-other-commands/

13:e okt – Brittiska UK Defence Journal skriver att Storbritannien donerar mer luftvärn till Ukraina.
Citat: ”Britain is set to donate hundreds more air defence missiles to Ukraine, including AMRAAM missiles, capable of shooting down Russian cruise missiles.
https://ukdefencejournal.org.uk/britain-to-donate-more-air-defence-missiles-to-ukraine/

14:e okt – Svenska Dagbladet (SvD) skriver om att Ungern använder Sveriges och Finlands medlemsansökningar som förhandlingskort mot Europeiska Unionen (EU).
Citat: ”Men bara tre dagar före mötet med Andersson i Prag, den 3 oktober, blockerade Viktor Orbáns parti Fidesz aktivt en motion i parlamentet om att snabbt genomföra omröstningen.
https://www.svd.se/a/xg8jdV/sveriges-natoansokning-halls-som-gisslan

14:e okt – Norska Teknisk Ukeblad (TU) skriver om granatkastare dragen av pick-up till norska hemvärnet.
Citat: “Den ungarske demoen i april var ifølge Rheinmetall Norway selv en stor suksess. De demonstrerte at de kunne kjøre vogna i stilling, skyte mot tre ulike mål og være på farten igjen på kun 95 sekunder.
https://www.tu.no/artikler/bak-pa-heimevernet-bilen-henger-det-som-kan-bli-et-nytt-vapen-i-forsvaret/522998

15:e okt – Norska The Barents Observer skriver om en improviserad rysk flottparad på norska Svalbard, som väckt missnöje i Norge.
Citat: ”With a Soviet-era navy flag and the Russian national navy flag at the mast, Russian officials made their own Navy Day Parade in Norwegian waters at Barentsburg on July 31.
https://thebarentsobserver.com/en/arctic/2022/10/svalbard-russian-state-owned-company-raised-military-flags-navy-day-parade

15:e okt – Nederländska The Moscow Times skriver om att Belarus (Vitrysslands) och Rysslands gemensamma militära förband redan börjar formas.
Citat: ”Images from the ministry showed soldiers welcomed by women wearing traditional costumes and handing out bread and salt.
Last Monday the leader of Belarus Alexander Lukashenko claimed Ukraine was plotting to attack his country and announced the creation a joint force with Moscow.

https://www.themoscowtimes.com/2022/10/15/first-russian-soldiers-arrive-in-belarus-for-joint-force-a79099

15:e okt – Amerikanska YouTube-kanalen RealLifeLore tittar på konflikten mellan Azerbajdzjan och Armenien.
[YouTube-klipp 22:10 min]
https://www.youtube.com/watch?v=7NOMj7n6QAM

16:e okt – Norska The Barents Observer skriver om ryska avlysningar i internationellt vatten i Barents Hav, samtidigt som NATO genomför kärnvapenövning.
Citat: ”Several of the warning areas are in the waters between Norway’s Finnmark region and the Svalbard archipelago. Others are in the eastern Barents Sea and in the southeast Kara Sea.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/10/russia-escalates-arctic-military-poseur-ahead-natos-nuclear-drill

16:e okt – Aftonbladet skriver om svårigheten att skydda infrastruktur under vattnet.
Citat: ”Det misstänkta sabotaget mot Nord Stream kan komma att snabba på en redan pågående upprustning på havets botten.
Men att övervaka och försvara tusentals mil av viktig infrastruktur är ett svårt, för att inte säga omöjligt, uppdrag.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/JQQOmP/svart-att-skydda-infrastruktur-i-haven

17:e okt – Expressen skriver om att norsk polis bevakar olje- och gasanläggningar i Norge efter attentatet mot gasledningen Nord Stream i Östersjön.
Citat: ”Drönarobservationerna fortsätter att strömma in i Norge.
Två ryssar har gripits med drönare, luftrum har stängts och nu helikopterbevakar polisen en gasprocessanläggning.
– Detta är en anläggning som har stor betydelse för energileveransen till Europa, säger Victor Fenne-Jensen på polisen Sørvest, till VG.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8JJ9xr/norge-hardbevakar-gasen-efter-dronarlarm

17:e okt – Amerikanska Defense News skriver om att USA dubblar det militära stödet till Taiwan.
Citat: ”The Senate’s annual defense authorization bill will now include $10 billion in military aid for Taiwan — more than double the initial amount proposed — even as it scales back language intended to help address the $14 billion backlog of arms sales the Asian nation already made from the U.S.
https://www.defensenews.com/congress/budget/2022/10/17/senate-to-add-10-billion-in-taiwan-aid-scale-back-arms-sale-reform/

17:e okt – Brittiska UK Defence Journal skriver om leverans av de första uppdaterade CV90 till Nederländerna.
Citat: ”The first newly-upgraded CV90 infantry fighting vehicle for the Royal Netherlands Army’s fleet was recently unveiled during a rollout ceremony at the BAE Systems Hägglunds facility in Sweden.
https://ukdefencejournal.org.uk/bae-deliver-upgraded-cv90-with-new-turret-to-netherlands/

17:e okt – Norska The Barents Observer skriver om att flera ryssar blivit arresterade i Norge efter att dom fotograferat skyddsobjekt.
Citat: ”Last week, police in Kirkenes detained a 50-year-old Russian after a routine control at the border with Russia after police found two drones in his luggage. The man, that was about to exit the country, had hours of film from different locations in Norway.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/10/four-russians-arrested-suspicion-photographing-secret-object

17:e okt – Amerikanska Defense News skriver om att USA återbygger sin havsburna transportkapacitet genom att köpa begagnade fraktfartyg, för att ersätta sina ålderstigna egna fartyg som behövs för att flytta krigsmakten till en konfliktzon i Europa eller Asien.
Citat: ”The head of U.S. Transportation Command is focused on recapitalizing the nation’s sealift fleet with used vessels, rather than designing and building new ones as suggested by a congressional panel.
https://www.defensenews.com/naval/2022/10/17/us-transportation-command-favors-buying-used-sealift-ships/

18:e okt – Aftonbladet intervjuar den nya försvarsminister Pål Jonsson.
[webb-TV 1:38 min]
https://tv.aftonbladet.se/video/348178/nya-forsvarsministern-vi-staar-infor-en-stor-upprustning

19:e okt – Indiska TFIpost skriver att Ryssland erkänner Indiens anspråk på de delar av omstridda Kashmir som Pakistan besitter (Pakistan-occupied Kashmir, PoK).
Citat: ”Well, once again America is the reason behind this sudden change in stance. Apparently, the geopolitical jostling over Ukraine has resulted in South Asia, Europe and America having multiple rounds of deliberations on the Kashmir issue.
https://tfipost.com/2022/10/russia-accepts-pok-as-part-of-india/amp/

20:e okt – Försvarsmakten berättar om varför man fält sjöminor utanför Ystad.
Citat: ”I mitten av oktober beordrade Försvarsmaktens insatschef en oanmäld beredskapskontroll av sina marina förband. Beredskapskontroller är insatschefens verktyg för att inspektera underställda chefers förmåga att upprätthålla tillgänglighets- och beredskap.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/10/beredskapskontroll-fallning-av-sjominor-utanfor-ystad-hamn/

20:e okt – Amerikanska Defense News skriver om höjd grundberedskap inom US Navy.
Citat: ”The U.S. Navy has adopted a ‘fight tonight’ mentality as both China and Russia grow more aggressive, the chief of naval operations said, meaning the service must become more ready and more lethal for a near-term conflict.
https://www.defensenews.com/naval/2022/10/19/worried-china-might-seize-taiwan-sooner-navy-chief-pushes-readiness/

21:a okt – Amerikanska CBS News skriver om att amerikanska förband övar i Rumänien, nära gränsen till Ukraina.
Citat: ”That threat, so close to NATO territory in Romania, is why one of America’s most elite air assault divisions has been sent in, with some heavy equipment.
https://www.cbsnews.com/news/ukraine-news-russia-us-army-101st-airborne-nato-war-games-romania/

21:a okt – Amerikanska Business Insider skriver om att nyligen mobiliserade ryska soldater redan börjat komma hem i liksäckar.
Citat: ”When Russian President Vladimir Putin announced a mobilization of Russian citizens exactly one month ago, he hoped to raise 300,000 troops to stem a string of defeats for his army in Ukraine.
But some of those men called up are already dead. Their swift ends highlight the haste, equipment problems, and disregard for its own troops that have loomed large in Russia’s broader war effort.

https://www.businessinsider.com/russia-mobilization-some-drafted-dead-less-than-month-2022-10

22:a okt – Japanska The Japan Times skriver om de ryska förbanden som flyttats till Belarus (Vitryssland).
Citat: ”Some Western officials say the Russian move is probably just a feint or a training mission, while others say it could be preparation for an attack, though probably not a very effective one, but their views come with a heavy dose of uncertainty.
https://www.japantimes.co.jp/news/2022/10/22/world/russia-troops-belarus-ukraine/

23:e okt – Expressen skriver om hur den ryska statsmakten förtrycker oppositionella i Ryssland.
Citat: ”Jag minns väl när man fortfarande kunde demonstrera på gatorna. Jag minns folk som marscherade med prideflaggor. Jag minns klimataktivister, nationalister, kommunister och alla möjliga åsiktsyttringar. Men den så kallade snörevolutionen 2011–2013 – då tusentals gick ut på gatorna för att protesterna mot Putin och hans maktparti Enade Ryssland – blev en vändpunkt.
https://www.expressen.se/debatt/darfor-gor-vi-inte–uppror-mot-putin/

24:e okt – Norska The Barents Observer har en debattartikel om att USA behöver uppdatera sin strategi kring Arktis.
Citat: ”America should negotiate bilateral security agreements, hinder Russian propaganda, and cooperate to save lives in the Arctic. America should not take a backseat in the Arctic while Russia and China can operate freely.
https://thebarentsobserver.com/en/opinions/2022/10/us-arctic-insecurity-its-time-new-strategy

24:e okt – Amerikanska Defense News skriver att Turkiet ger stöd för utveckling av obemannad helikopter.
Citat: ”Turkish engineering company Titra has been picked to receive government subsidies for its ambition to produce the country’s first unmanned helicopter, the Alpin.
The Ankara government has put the program on its ‘regional priority investment list.’ This means the program will be supported by government incentives.

https://www.defensenews.com/global/europe/2022/10/24/turkish-firm-developing-countrys-first-unmanned-helicopter/

25:e okt – Brittiska UK Defence Journal skriver om den största brittiska militärövningen på europeiska fastlandet på flera decennier som hålls i Tyskland.
Citat: ”The British Army have deployed nearly 3,500 troops and up to 800 vehicles to Europe for their largest combat exercise on the continent for over a decade.
https://ukdefencejournal.org.uk/britain-holds-largest-army-exercise-in-europe-for-decade/

25:e okt – Amerikanska tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace (CEIP) analyserar den ryska truppförflyttningen till Belarus (Vitryssland).
Citat: ”Russian troops, equipment, and MIG-31 fighter jets began arriving in Belarus on October 15. The Belarusian Defense Ministry has said that it expects to receive up to 9,000 Russian soldiers.
https://carnegieendowment.org/politika/88249

26:e okt – Norska The Barents Observer skriver om att Ryssland testat sina kärnvapenplattformar.
Citat: ”Ballistic missiles were launched both from a nuclear submarine in the Barents Sea and from the Plesetsk cosmodrome in Arkhangelsk region towards the Kura range on Kamchatka. Cruise missiles were launched toward targets in the Komi Republic from strategic bombers.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/10/russia-tested-all-legs-nuclear-triad-over-arctic

26:e okt – Expressen skriver om att Ukraina hoppas på att få svenska JAS 39 Gripen plan från Sverige.
Citat: ”I en intervju med Blankspot i juni sa Polischuk att Ukrainas tidigare president hade övervägt att införskaffa det svenska stridsflygplanet – något som då aldrig blev av.
– Om vi kunde välja nu skulle JAS 39 Gripen förmodligen bli vårt första val. Särskilt den nya uppgraderade versionen, sa han då till tidningen.

https://www.expressen.se/nyheter/forsvarsministern-optimistisk-om-gripen/

27:e okt – Brittiska UK Defence Journal skriver att Kina anklagas för olagliga hemliga poliskontor i Europa.
Citat: ”The report claims there are 54 “overseas police service centres” located in 21 countries over five continents, including two in London and another in Glasgow. According to Safeguard Defenders, these overseas stations are frequently embedded in Chinese community associations in their respective countries.
https://ukdefencejournal.org.uk/china-accused-of-using-secret-police-facility-in-glasgow/

28:e okt – Nederländska The Moscow Times skriver om att den ryska mobiliseringen är klar.
Citat: ”Russia had met the goal initially set by Putin and had mobilized a total of 300,000 reservists during the five week-long campaign, Shoigu said.
https://www.themoscowtimes.com/2022/10/28/russian-defense-minister-announces-end-of-mobilization-a79226

28:e okt – Amerikanska Defense News skriver om en ny turkisk självmordsdrönare.
Citat: ”[…] head of the Turkish Defence Agency (SSB), said the new weapon will be effective against targets on land and at sea, including ‘radar and communications systems, critical facilities such as command centers, and targets of opportunity.’
https://www.defensenews.com/global/europe/2022/10/28/turkish-firms-unveil-a-new-loitering-munition/

28:e okt – Belgiska Army Recognition skriver om det ryska bruket av föråldrade T-62 stridsvagnar.
Citat: ”A few weeks ago the Russian army returned to service its old stocks of T-62 tanks including the T-62M and T-62MV versions due to the heavy losses of tanks in the combats in Ukraine. More than 800 T-62 tanks have also been modernized.
https://www.armyrecognition.com/ukraine_-_russia_conflict_war_2022/ukraine_army_is_now_able_to_create_one_t-62_tank_battalion_thanks_to_tanks_captured_from_russian_army.html

29:e okt – Norska The Barents Observer skriver om att en forskare i norska Tromsö varit spion för Ryssland.
Citat: ”Norwegian Police Security Service (PST) har charged Mikhail Mikushin with gathering illegal intelligence while working under fake identity at UiT Arctic University of Norway.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/10/spy-suspected-tromso-researcher-jose-37-mikhail-44

31:a okt – Azerbajdzjanska YouTube-kanalen CaspianReport tittar på situationen kring Taiwan, och varför landet är viktigt för Kina och USA.
[YouTube-klipp 12:53 min]
https://www.youtube.com/watch?v=809H6hy37nI

2022 november

1:a nov – Qatariska Al Jazeera skriver om att den ryska mobiliseringen är klar.
Citat: ”Russia’s defence ministry says the partial military mobilisation that was announced in September after a series of battleground defeats in Ukraine has been completed.
https://www.aljazeera.com/news/2022/11/1/russia-completes-partial-mobilisation-of-citizens-for-ukraine-war

1:a nov – Försvarsmakten skriver om resursbehov för den beordrade tillväxten.
Citat: ”Ett mycket allvarligt säkerhetsläge som ställer krav på ökad militär förmåga här och nu, liksom en förmågeutveckling på längre sikt. Det militära råd som överbefälhavare Micael Bydén i dag har lämnat till regeringen handlar om hur Försvarsmakten bör utvecklas fram till 2035 för att nå maximal försvarskraft.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/11/ytterligare-resurser-kravs-for-att-klara-den-militara-tillvaxten/
Direktlänkar:
Försvarsmaktens underlag för fortsatta politiska ställningstaganden – Missiv
Överbefälhavarens militära råd– Bilaga 1
Överbefälhavarens råd avseende svenskt Natomedlemskap – Underbilaga 1.1
Överbefälhavarens råd avseende förmågeutveckling – Underbilaga 1.2

2:a nov – Norska The Barents Observer skriver om att amerikanskt spaningsflygplan flugit nära ryska ubåtsbaser för kärnvapenbärande ubåtar.
Citat: ”Norway’s reassurance policy towards Russia has for the most followed a practice that allied intelligence missions to airspace outside the Kola Peninsula should not take off, land, or fly over Norwegian airspace. On Wednesday, a U.S. Air Force plane was indeed inside Norwegian airspace, both before and after the flight aimed to monitor Russia’s military forces from above the eastern Barents Sea.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/11/us-surveillance-aircraft-flew-over-norwegian-airspace-after-mission-outside-russias

2:a nov – Förenta Nationerna (UN) skriver om fredsavtalet i Tigray som avslutade ett två år långt och mycket blodigt krig.
Citat: ”In a statement issued by his Spokesperson, Secretary-General António Guterres said the Agreement for Lasting Peace through a Permanent Cessation of Hostilities brokered by the African Union and mediated by former Nigerian President Olusegun Obasanjo, was a promising start to finally stopping the fighting which erupted in November 2020 after months of tension, and which has destroyed so many lives and livelihoods.
https://news.un.org/en/story/2022/11/1130137

3:e nov – Brittiska UK Defence Journal skriver att Storbritannien omprövar planerade nedskärning i den brittiska armén.
Citat: ”The original plan, prior to Russia’s invasion of Ukraine, aimed to bring full-time troop numbers from 77,000 to 73,000 by 2025.
https://ukdefencejournal.org.uk/britain-reconsidering-cuts-to-the-size-of-the-army/

3:e nov – Amerikanska Defense News skriver om att Indien kommer köpa över 2200 drönare.
Citat: ”The Indian Army has launched a series of fast-track drone procurement efforts under emergency powers that will see the service spend up to 3 billion rupees (U.S. $36 million) for each program.
https://www.defensenews.com/unmanned/2022/11/03/indian-army-seeks-more-than-2200-drones/

4:e nov – Expressen skriver om att Ryssland hotar skjuta egna soldater som inte anfaller ukrainska linjer.
Citat: ”Putin har satt in anti-reträttstyrkor i Ukraina – och hotar att skjuta sina egna soldater.
https://www.expressen.se/nyheter/putin-hotar-att–skjuta-de-egna/

4:e nov – Amerikanska Defense News skriver om uppgradering av stridsvagnar som skänks till Ukraina.
Citat: ”The U.S. and Netherlands are splitting the cost of refurbishing 90 more Czech T-72B tanks for Ukraine in Kyiv’s fight to repel Russia, the Pentagon announced Friday.
https://www.defensenews.com/pentagon/2022/11/04/us-netherlands-go-dutch-to-refurbish-czech-tanks-for-ukraine/

5:e nov – Norska The Barents Observer skriver om amerikanskt försök med kryssningsrobotar släppta från ett transportflygplan utanför Norges kust.
Citat: ”The brand new Rapid Dragon is a highly potent weapon system that can launch a swarm of cruise missiles from a standard military transport plane. The United States, with NATO members, will for the first time exercise this strike capability inside the Arctic Circle over the Norwegian Sea, sometime from November 9 to 11.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/11/us-special-forces-will-showcase-first-ever-live-fire-rapid-dragon-airdropped-cruise

7:e nov – Försvarsmakten informerar om örlogsbesök i Stockholm från Nederländerna, Danmark och Norge.
Citat: ”På fredag, den 11 november, kommer tre fartyg att lägga till i Frihamnen i Stockholm. Det är nederländska fregatten HNLMS Tromp, danska fregatten HDMS Esbern Snare och norska underhålls- och bunkerfartyget  HNoMS Maud. Fartygen går under Natoflagg och ingår i Standing Nato Maritime Group One (SNMG1).
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/11/natofartyg-besoker-stockholm/

7:e nov – Amerikanska Breaking Defense skriver om att Norge köper mer bandhaubitsar från Sydkorea.
Citat: ”The Norwegian Defense Material Agency (NDMA) signed off today an option with partner  Hanwha Defense of South Korea for delivery of an additional four K9 Thunder 155mm self-propelled howitzers and eight more K10 ammunition resupply vehicles.
https://breakingdefense.com/2022/11/norway-bulks-up-artillery-with-new-k9-howitzer-agreement-tank-contract-set-for-year-end/

8:e nov – Azerbajdzjanska YouTube-kanalen CaspianReport tittar på den politiska oron inom Iran.
[YouTube-klipp 12:32 min]
https://www.youtube.com/watch?v=_LfLIram3eg

8:e nov – Brittiska UK Defence Journal skriver att Storbritannien testat laservapen.
Citat: ”The firing was part of a second set of tests in a series of trials to prove the accuracy and power of the novel DragonFire laser weapon. The earlier set of trials, announced in July 2022, proved DragonFire can successfully track, and hit, air and sea targets with exceptionally high accuracy.
https://ukdefencejournal.org.uk/british-dragonfire-laser-weapon-test-fired-in-the-uk/

9:e nov – Sveriges Television (SVT) skriver att Ungern lovar godkänna Sveriges och Finlands NATO-ansökan.
Citat: ”Sverige och Finland kan räkna med att Ungern snart godkänner ländernas Natoansökningar.
– Vi har inga invändningar, säger premiärminister Viktor Orbáns stabschef Gergely Gulyas på en presskonferens.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ungern-inga-invandningar-mot-sveriges-natoansokan

10:e nov – Amerikanska Defense News skriver att Kina visar upp överljuds sjömålsrobotar.
Citat: ”China has unveiled air-launched versions of its ship-based hypersonic missile and a standoff cruise missile at the Zhuhai Airshow, going on this week in the southern Guangdong province near Taiwan.
https://www.defensenews.com/battlefield-tech/2022/11/10/china-shows-off-air-launched-hypersonic-missile-at-airshow-near-taiwan/

11:e nov – Norska The Barents Observer skriver om det amerikanska testet med att fälla kryssningsrobotar från transportflygplan.
Citat: ”An advantage of the new weapon system is that the United States could rapidly provide massive strike capability to any NATO member by using the existing fleet of transport planes. Such planes, like the Hercules, can operate from landing runways as short as 900 meters.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/11/watch-hercules-cargo-plane-parachutes-cruise-missile-arctic

11:e nov – Försvarsmakten informerar kring de två personer som anklagats för spioneri.
Citat: ”Åklagaren har i dag väckt åtal mot de två personer som greps av Säkerhetspolisen hösten 2021. De åtalade misstänks för att ha gjort sig skyldiga till grovt spioneri. En av de åtalade arbetade vid Försvarsmakten 2011–2014 och har därefter också haft en anställning vid Säkerhetspolisen.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/11/tva-personer-atalas-for-spioneri/

12:e nov – Expressen skriver om krav på ökad svensk vapenexport.
Citat: ”Världens militära utgifter slog rekord redan före Rysslands invasion av Ukraina enligt fredsforskningsinstitutet Sipri.
Micael Johansson, vd på Sveriges största vapentillverkare Saab, ser det som en möjlighet att öka vapenexporten, särskilt i kombination med ett svenskt Natomedlemskap.

https://www.expressen.se/nyheter/saab-sverige-borde-exportera-mer-vapen/

12:e nov – Sveriges Television (SVT) uppmärksammar Ukrainas återerövring av staden Cherson, ett stort taktiskt bakslag för Ryssland i kriget i Ukraina.
Citat: ”Under fredagen stod det klart att den ukrainska staden Cherson har befriats av ukraina – efter att ryska trupper dragit sig tillbaka från staden.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/gladje-pa-chersons-gator-efter-befriandet

12:e nov – Azerbajdzjanska YouTube-kanalen CaspianReport tittar på hur Ryssland planerar att pressa Ukraina till att ge upp genom att slå mot det civila samhällets energiförsörjning.
[YouTube-klipp 12:24 min]
https://www.youtube.com/watch?v=gLfdDRDc5B8

15:e nov – Brittiska UK Defence Journal skriver om den misstänkt ryska robot från kriget i Ukraina som hamnar i NATO-landet Polen.
Citat: ”Tuesday night, the Polish government called an urgent security conference after reports that two persons had been killed by a missile attack in the Polish countryside close to Ukraine.
https://ukdefencejournal.org.uk/russian-missiles-reportedly-hit-poland-killing-two-people/

16:e nov – Amerikanska Defense News skriver att Taiwan presenterat en ny drönare.
Citat: ”Taiwan displayed its self-developed drone technology Tuesday, amid rising concerns over China’s threats to use force to assert its claim to the self-governing island republic.
https://www.defensenews.com/global/asia-pacific/2022/11/16/taiwan-shows-off-military-drones-amid-tensions-with-china/

16:e nov – Armeniska The Armenian Weekly skriver om spekulationerna om ett israeliskt angrepp mot Iran kärnvapenprogram.
Citat: ”As negotiations to restore the Iranian nuclear deal reached a deadlock and Israeli officials started publicly circulating the possibility of Israeli strikes against Iran’s nuclear sites, Azerbaijan-Israel military cooperation started to threaten Iran’s vital national interests. Not surprisingly, Iran launched several large-scale drills along its border with Azerbaijan in October 2021 and again late last month.
https://armenianweekly.com/2022/11/16/azerbaijan-becomes-a-new-battlefield-for-iran-israel-rivalry/

16:e nov – Amerikanska CNN skriver att rysk spionverksamhet fått bakslag sedan kriget i Ukraina inleddes.
Citat: ”Ken McCallum, the director general of MI5, said in an annual speech outlining threats to the United Kingdom that this year 600 Russians officials had been expelled from Europe, 400 of whom his agency judged to be spies.
https://edition.cnn.com/2022/11/16/uk/mi5-chief-russia-spying-iran-china-threats-intl/index.html

16:e nov – Nationellt Kunskapscentrum om Kina skriver om kinesiska påverkansoperationer.
Citat: ”Det finns relativt omfattande lokala kontaktytor mellan Sverige och Kina inom bland annat det politiska, akademiska och ekonomiska området. I Västsverige och särskilt i Göteborg är de ekonomiska kontaktytorna mellan Sverige och Kina särskilt stora. Dessa relationer kan skapa ett beroende som gör att vissa kommuner i Västsverige blir mer sårbara för kinesiska påverkansoperationer.
https://kinacentrum.se/publikationer/statliga-kinesiska-paverkansoperationer-mot-demokratin-i-svenska-kommuner/
Direktlänk till rapporten som PDF-fil:
https://kinacentrum.se/wp-content/uploads/2022/11/statliga-kinesiska-paverkanskampanjer-mot-demokratin-i-svenska-kommuner.pdf

17:e nov – Simon Franzén skriver på Kungliga Krigsvetenskapsakademien (KKrVA) om slutsatser
Citat: ”Författarna beskriver den ryska moderniseringen av luftstridskrafterna som ’mest för syns skull’, och Ryssland ’slösade pengar och energi på korruption och ineffektivitet’. Luftstridskrafterna lider enligt Payson O’Brien och Stringer av bristfällig logistik och orealistiska övningar. Precis som stora delar av den övriga ryska krigsmakten saknas flexibilitet och luftstridskrafterna har använts i huvudsak för att stödja armén eller bomba civil infrastruktur.
https://kkrva.se/de-ryska-luftstridskrafternas-misslyckanden-i-ukraina/

17:e nov – Amerikanska The New York Times tittar på hur Ukraina lyckades spränga Kerchbron mellan Krim och Ryssland.
Citat: ”The attack, which killed four people, was a critical moment in the war. It dealt an embarrassing blow to President Vladimir V. Putin of Russia, who presided over the bridge’s opening in 2018, and it underscored Russia’s inability to protect a critical strategic asset and a potent symbol as its only connection to Crimea.
https://www.nytimes.com/interactive/2022/11/17/world/europe/crimea-bridge-collapse.html

17:e nov – Norska The Barents Observer skriver om nya ryska regler som förbjuder vissa ämnen.
Citat: ”The Federal Security Service has extended the list of topics, about which it is illegal to assemble and share information. According to the successor organization of the KGB, it is now prohibited also to inform about movements and whereabouts of Russian military units and forces, as well as about military objects under construction.
https://thebarentsobserver.com/en/2022/11/dont-tell-truth-about-russian-troops-fsb-warns

17:e nov – Amerikanska CNN skriver om problem med den ryska mobiliseringen.
Citat: ”Russia’s first mobilization since World War II may be complete, but the deployment of thousands of soldiers to the battlefields of Ukraine is generating dissent and protest on the front lines – and back home.
With the Russian government touting that at least 50,000 of the recently drafted are now in Ukraine, a long list of complaints is emerging: Lack of leadership from mid-ranking officers, tactics that lead to heavy casualties, non-existent training, promised payments not received.

https://edition.cnn.com/2022/11/17/europe/russia-soldiers-desert-battlefield-intl-cmd/index.html

17:e nov – Amerikanska Defense News skriver om att Turkiet uppgraderar sina åldrade F-16 flygplan med ny radar som livstidsförlängning.
Citat: ”A program to develop and produce Turkey’s first active electronically scanned array radar will extend the flight time for some of the country’s F-16 aircraft by half, to 12,000 hours, according to a senior development engineer with the manufacturer.
https://www.defensenews.com/industry/techwatch/2022/11/17/locally-made-aesa-radar-to-extend-life-of-turkish-f-16-jets/

18:e nov – YouTube-kanalen Not What You Think tittar på förhållanden i den ryska krigsmaktens och dess förmåga.
[YouTube-klipp]
https://www.youtube.com/watch?v=0KiII_2qabk

18:e nov – Amerikanska The Jamestown Foundation skriver om den pyrande gränskonflikten mellan Indien och Kina.
Citat: ”Chinese forces occupied the largest expanse of territory in Depsang and Demchok during spring 2020, but disengagement has yet to occur in these areas. The Chinese are reportedly unwilling to even discuss the creation of buffer zones in these two areas, claiming that the dispute is not part of the current standoff but dates back to 2013 […].
https://jamestown.org/program/the-long-shadow-of-the-1962-war-and-the-china-india-border-dispute/

18:e nov – Amerikanska Defense News skriver mer vapenexport från USA till Europa.
Citat: ”The U.S. State Department cleared $700 million in a possible foreign military sale to Switzerland, along with other sales to Lithuania and Belgium, as the neutral European country works to modernize its Air Force by 2030.
https://www.defensenews.com/global/europe/2022/11/18/us-approves-arms-sales-to-switzerland-lithuania-and-belgium/

19:e dec – Försvarsmakten informerar om att motmedel mot drönare är på väg ut på förbanden.
Citat: ”Det har brådskat med att få in utrustning för att ta ner civila drönare. Efter en rekordsnabb process är materiel på väg ut till flera förband. Leveranserna startar redan före årsskiftet, samtidigt som Försvarsmakten riktar fokus till att höja förmågan att slå ut mer kvalificerade militära drönare.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/12/utrustning-mot-dronare-pa-vag-till-flera-forband

20:e nov – Australiska New Atlas skriver om artilleriets roll på slagfältet utifrån lärdomar från kriget i Ukraina.
Citat: ”One unexpected lesson was that NATO and the US in particular had to face a problem that hadn’t cropped up in the long decades when American artillery was used, mainly in counterinsurgency operations. NATO guns were fired so infrequently that wear and tear wasn’t a major issue, but the Ukrainians were shooting so much that their guns were badly in need of maintenance after only a few months.
https://newatlas.com/military/invasion-ukraine-artillery-still-rules-battlefield/

21:a nov – Amerikanska Defense News skriver att Serbien kan komma att köpa Iranska drönare.
Citat: ”Amid rising tensions with Kosovo, and Serbian President Aleksandar Vučić’s recent order to shoot down all UAVs found in no-fly zones and near military facilities, Iranian officials suggested that Serbia made a formal bid to purchase that country’s drones.
https://www.defensenews.com/unmanned/2022/11/21/serbia-may-become-biggest-operator-of-military-drones-in-balkans/

22:a nov – Azerbajdzjanska YouTube-kanalen CaspianReport tittar på vilka interna faktorer som påverkar Rysslands stabilitet som demokratisk stat.
[YouTube-klipp 12:45 min]
https://www.youtube.com/watch?v=5hOZ74kij2M

22:a nov – Försvarsmakten informerar om att man stärker sin förmåga att möta hotet från drönare på slagfältet.
Citat: ”Försvarsmaktens arbete med att höja förmågan att slå ut drönare går framåt. Nya och färdigutvecklade system har köpts in och testats kontinuerligt. Under 2023 ställs siktet in mot metoder för att slå ut fientliga attackdrönare.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/11/formagan-att-hindra-dronare-tar-fart/

22:a nov – Sveriges Television (SVT) skriver om tillslaget mot paret misstänkta för olovlig underrättelseverksamhet.
Citat: ”På tisdagsmorgonen slog polisen till mot villan söder om Stockholm. Klockan 06.01 greps de två misstänkta, ett gift par i 60-årsåldern.
– Gärningsmännen var gripna och lokalerna var säkrade på under en minut, säger Stefan Hector.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/polisen-om-insatsen-mot-de-spionmisstankta-tog-under-en-minut

22:a nov – Amerikanska Defense News uppmärksammar att amerikanska politiker vill skicka avancerad drönare till Ukraina.
Citat: ”A bipartisan group of U.S. senators is pushing the Biden administration to transfer advanced MQ-1C Gray Eagle drones that can carry Hellfire missiles to Ukraine.
https://www.defensenews.com/congress/2022/11/22/senators-urge-pentagon-to-send-advanced-gray-eagle-drones-to-ukraine/

23:e nov – Expressen skriver om att Turkiet kan utöka konflikten i Syrien.
Citat: ”Turkiet attackerade flera kurdiska mål i Syrien under tisdagen.
Landets president Recep Tayyip Erdogan hotar sända in marktrupper i landet ”snart” enligt AFP.
Både Ryssland och USA manar till lugn i konflikten.

https://www.expressen.se/nyheter/erdogan-hotar-sanda–in-marktrupper-i-syrien/

23:e nov – Norska The Barents Observer skriver om övningen FLOTEX 22 i Norge.
Citat: ”The Danish frigate ‘HDMS Vædderen’ will sail alongside the Norwegian ships.
In the air, the exercise is supported by both Norwegian and German maritime patrol aircraft, as well as Norwegian F-35 fighter jets.
The core area of training will be in the Ofoten area, including Vestfjorden and Andfjorden, where live shootings will take place from November 28, the Armed Forces informs.

https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/11/army-and-navy-kicks-exercises-northern-norway

23:e nov – Amerikanska Business Insider skriver om hur äldre eldrörsluftvärn åter kommer till bruk med anledning av det ökade drönarhotet.
Citat: ”Using big, expensive long-range surface-to-air missiles, known as SAMs, to stop a low-tech drone such as a quadcopter is like using an elephant gun to stop a flea. The increasing reliance on relatively slow, low-flying missiles and aircraft has made flak indispensable again.
https://www.businessinsider.com/old-anti-aircraft-guns-used-against-missiles-drones-in-ukraine-2022-11

24:e nov – Dagens Industri (Di) skriver att Ungern inte kommer godkänna den svenska NATO-ansökan förrän nästa år.
Citat: ”Ungern väntas säga ja till Sveriges och Finlands Natoansökan först nästa år. Detta enligt Polens premiärminister Mateusz Morawiecki som ska ha fått beskedet av Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
https://www.di.se/nyheter/ungern-ger-natobesked-om-sverige-och-finland-i-februari/

24:e nov – Sveriges Radio (SR) skriver om att Turkiska anfall i Syrien kan destabilisera situationen och ge terrororganisationen IS större spelrum.
Citat: ”Kurdledda styrkor i norra Syrien har avbrutit kampen mot terrorsekten IS efter de omfattande turkiska flyg- och artilleriattackerna mot kurdiska mål i norra Syrien.
https://sverigesradio.se/artikel/usa-turkiska-anfall-i-syrien-kan-forstora-flera-ars-kamp-mot-is

24:e nov – Amerikanska Forbes skriver om Turkiets kommande hangarfartyg TCG Anadolu.
Citat: ”As Turkey prepares to launch its new flagship, the amphibious assault ship TCG Anadolu (L-400), two concurrent developments have shone a light on the types of aircraft it will eventually carry.
https://www.forbes.com/sites/pauliddon/2022/11/24/tcg-anadolu-turkeys-new-flagship-will-carry-unique-aircraft/

25:e nov – Kungliga Krigsvetenskapsakademien (KKrVA) skriver om den tekniska utvecklingen som kommer av kriget i Ukraina.
Citat: ”Varje dag sedan 24 februari 2022 hittar vi senaste nytt från kriget i Ukraina i svenska och internationella medier. Ett vanligt återkommande inslag är beskrivningar av hur drönare, eller UAV som är en bättre term, använts av båda sidor – ofta med förödande verkan för motståndarna.
https://kkrva.se/dronare-uas-ukrainakriget-en-katalysator-for-bade-dagens-och-framtidens-krigforing/

25:e nov – Amerikanska YouTube-kanalen RealLifeLore har gjort en video om vad en finsk NATO-medlemskap innebär för Ryssland.
[YouTube-klipp 26:11 min]
https://www.youtube.com/watch?v=si9Phc9ArpU

25:e nov – Europaportalen skriver om NATO-mötet i Bryssel.
Citat: ”Inför måndagens Natomöte uppmanar Jens Stoltenberg Ungern och Turkiet att så snart som möjligt godkänna Sveriges och Finlands Natoansökan. Samtidigt lämnar Natochefen länderna en ospecificerad säkerhetsförsäkran om stöd vid en ”attack eller aggressiv handling”. På mötet står Ukraina högst upp på dagordningen men även Kina ska diskuteras.
https://www.europaportalen.se/2022/11/natochefen-skynda-pa-ratificeringen-av-sveriges-ansokan

27:e nov – Amerikanska Voice of America News (VOA News) har ett videoinslag om att Belarus (Vitryssland) tränar ryska soldater för kriget i Ukraina.
[Webb-TV 3:23 min]
https://www.voanews.com/a/newly-mobilized-russian-troops-training-in-belarus-before-ukraine-deployment/6852237.html

27:e nov – Kungliga Krigsvetenskapsakademien (KKrVA) har en artikel om hur dagens Turkiet påverkar säkerhetsläget och ställer frågan om Turkiet är en demokrati.
Citat: ”Och, nota bene, det är ju uppenbart den respekten Turkiet vill påtvinga det samlade väst genom att utnyttja det tillfälle som givits av den svensk-finska sårbarheten som Nato-ansökare i ett minst sagt ansträngt säkerhetspolitiskt klimat.
https://kkrva.se/ar-turkiet-en-demokrati-om-folkvaldhet-och-bruket-missbruket-av-ett-centralt-begrepp/

29:e nov – Sveriges Radio (SR) uppmärksammar att Ungerns regering godkänt den svenska NATO-ansökan.
Citat: ”Den ungerska regeringen har godkänt Sveriges och Finlands ansökningar om att gå med i Nato. Det säger Ungerns premiärminister Viktor Orbán i en video som är publicerad på Twitter. I början av nästa år ska även det ungerska parlamentet godkänna ansökningarna.
https://sverigesradio.se/artikel/ungerns-regering-har-godkant-sveriges-ansokan-om-att-ga-med-i-nato

29:e nov – Amerikanska Defense News skriver om USA:s bedömning kring Kinas hot mot Taiwan.
Citat: ”A new report from the Pentagon details China’s more provocative and aggressive actions toward Taiwan, but Defense Department officials say those actions do not mean an invasion will happen soon.
https://www.defensenews.com/news/your-military/2022/11/29/chinas-buildup-more-aggressive-to-taiwan-but-no-imminent-invasion/

29:e nov – Sveriges Radio (SR) Europapodden har ett avsnitt om Ungern ryssvänliga inställning i kontrast mot övriga EU.
Citat: ”Och gång på gång obstruerar Ungern i frågor som rör EU:s linje mot Ryssland. Ungern har varit emot sanktioner och samtidigt fortsatt köpa rysk gas. Vidare har Ungern hotat med att blockera EU:s beslut om budgetstöd till Ukraina för nästa år.
https://sverigesradio.se/avsnitt/darfor-ar-orban-putins-basta-van-i-eu

29:e nov – Norska materielverket (FMA) skriver om att Norge skaffar bärbart luftvärn.
Citat: ”The Norwegian Defence Materiel Agency (NDMA) signed a contract today with the Polish company Mesko for Piorun man-portable air defence systems (MANPADS) worth approx. NOK 350 million. The new weapons are to be used by the Norwegian Army, with deliveries starting as early as 2023.
https://www.fma.no/aktuelt-og-media/2020/forsvarsmateriell-kjoper-baerbart-luftvern-til-haeren

29:e nov – Indiska New Delhi Television Ltd (NDTV) uppmärksammar de ryska förlusterna av officerare i kriget i Ukraina.
Citat: ”Russia has lost more than 1,500 military officers in the Ukraine war that has been going on for more than nine months, according to a report in Independent. It is based on an open-source tally that collates social media and other publicly-available information.
https://www.ndtv.com/world-news/russia-has-lost-1-500-officers-including-160-generals-in-ukraine-war-report-3562136

30:e nov – Försvarsmakten informerar om deltagande i finsk marin övning.
Citat: ”Mellan 22 november och 2 december pågår finska marinens stora multinationella övning tillsammans med Nato. Svenska marinen har nu anslutit övningen med tre korvetter från Fjärde sjöstridsflottiljen.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/11/svenska-marinen-deltar-i-finska-storovningen/

2022 december

1:a dec – Norska The Barents Observer skriver om att Ryssland begränsar utländsk sjöfart längs nordostpassagen.
Citat: ”Foreign military vessels are now required to notify Russia through diplomatic channels three months in advance before sailing north of the Siberia coast between Europe and Asia.
https://thebarentsobserver.com/en/arctic/2022/12/russian-parliament-passes-law-banning-freedom-navigation-along-northern-sea-route

1:a dec – Amerikanska Foreign Policy skriver om det låsta läget mellan Indien och Kina i den gränskonflikt som finns mellan länderna.
Citat: ”This marks the third straight winter that around 50,000 Indian reinforcements will spend in Ladakh’s inhospitable terrain in the northern Himalayas, warding off an equal number of Chinese troops stationed a few miles away.
https://foreignpolicy.com/2022/12/01/china-india-border-crisis-infrastructure-ladakh-arunachal-pradesh/

2:a dec – Försvarsmakten berättar om cyberattack mot myndighetens webbsida.
Citat: ”På torsdagen utsattes Försvarsmaktens webbplats för en överbelastningsattack. Detta medförde att webbplatsen inte var tillgänglig för allmänheten under tio minuter.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/12/forsvarsmaktens-webbplats-utsatt-for-overbelastningsattack/

2:a dec – Sveriges Television (SVT) Nyheter har ett inslag om bristen på ammunition i Europa till följd av kriget i Ukraina.
Citat: ”Försvaret av Ukraina har gröpt stora hål i ammunitionslagren i väst. I Tyskland är bristen på ammunition nu så stor att förbundskanslern fått kalla till krismöte med landets tillverkare för att öka takten i produktionen.
[webb-TV 2:25 min]
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kriget-i-ukraina-tommer-ammunitionslagren-i-vast

2:a dec – Europeiska EuroNews skriver om bristen på ammunition i ryska krigsmakten.
Citat: ”The UK defence ministry adds that Russia’s shortage of munitions is likely one of the main factors currently limiting Russia’s potential to restart effective, large-scale offensive ground operations.
https://www.euronews.com/2022/12/02/russian-army-stays-on-the-defensive-likely-because-of-munition-shortage

3:e dec – Sveriges Radio (SR) har ett inslag med överbefälhavare general Micael Bydén, som tycker att Sverige vid ett NATO-medlemskap kan leda militära operationer i Östersjön.
Citat: ”Bland annat bör svenska marinen leda Natos operationer i Östersjön, enligt ÖB.
[webbradio 1:45 min]
https://sverigesradio.se/artikel/ob-sverige-kan-leda-natos-marina-operationer-i-ostersjon

3:e dec – Amerikanska Newsweek skriver om de massiva förlusterna hos ryska förband, varav många haft uppgifter längs västra gränsen till NATO.
Citat: ”Troops from several elite Russian military units based along NATO’s borders have suffered casualty rates of 30 to 40 percent in Moscow’s ongoing invasion of Ukraine, one European defense official has said, with experienced troops now being replaced by recently mobilized reserves.
https://www.newsweek.com/elite-russian-units-take-40-percent-casualties-ukraine-1764140

4:e dec – Sveriges Television (SVT) Öst skriver om att Gotland skall få eget fältsjukhus.
Citat: ”Den ryska invasionen av Ukraina och det försämrade säkerhetspolitiska läget har gjort att uppbyggnaden av försvaret på Gotland snabbas på. En av de större satsningar som kommer att göras är att regementet P18 ska få ett eget fältsjukhus.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/nya-stora-forsvarssatsningen-gotland-far-eget-faltsjukhus

4:e dec – Försvarsmakten informerar om återinvigning av Bergslagens artilleriregemente.
Citat: ”Med de orden förrättade H.K.H. Prins Carl Philip invigningen av A 9 inför ett fullsatt Brogårdshallen i Kristinehamn söndagen den 4 december. Till tonerna av Arméns musikkår och svenska fanor som bakgrund återlämnades A 9:s standar från Bodens artilleriregemente, A 8.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/12/bergslagens-artilleriregemente-ar-aterinvigt/

5:e dec – Altinget har en debattartikel av ordförande i Svenska Freds- och Skiljedomstolsföreningen, Kerstin Bergeå, som vill bromsa den svenska NATO-processen.
Citat: ”Vi ser stora brister i den konsekvensanalys som ligger till grund för förslaget och kräver att den svenska Natoprocessen pausas fram till att en grundlig analys gjorts och en verklig debatt kunnat hållas om vad ett Natomedlemskap skulle innebära för Sverige.
https://www.altinget.se/artikel/frys-den-svenska-natoprocessen

6:e dec – Tyska Deutsche Welle (DW) berättar om en ukrainsk attack långt in i Ryssland, bland annat mot strategiskt bombflyg i Engels.
[YouTube-klipp 10:38 min]
https://www.youtube.com/watch?v=4npwAWXYhEo

6:e dec – Brittiska Daily Mail skriver om ukrainsk attack långt in i Ryssland vid flygbasen i Kursk 10 mil från ukrainskt territorium.
Citat: ”Flames are today engulfing a Russian airbase near the border with Ukraine after a third suspected drone strike in just two days.
Oil tankers at a base near the city of Kursk, around 60 miles from the border, were on fire and streaming smoke into the sky early Tuesday morning.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-11506761/Ukraine-drone-attack-hits-Russian-airbase.html

6:e dec – Försvarsmakten berättar om gruppering av sjömålsrobot på Gotland.
Citat: ”Att vara på Gotland möjliggör att vi i ett skarpt läge kan påverka vilken fartygstrafik som exempelvis rör sig till och ifrån Finska viken, säger Mikael som är chef för enheten.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/12/robotenheten-pa-gotland/

6:e dec – Liechtensteinska GIS Report Online skriver om olika länders försök till inflytande i Libyen.
Citat: ”The oil fields inside Libya are a different discussion. These have already been blocked more than once by Libyan militia groups, such as the Petroleum Facilities Guard in the pay of Field Marshal Khalifa Haftar or the hybrid paramilitary Russian Wagner Group. At least since 2019, the Russian group has been present on Libyan territory with its men, also assisting Mr. Haftar.
https://www.gisreportsonline.com/r/mediterranean-energy-conflict/

7:e dec – Sveriges Television (SVT) skriver om avslöjade planer på en statskupp i Tyskland.
Citat: ”Minst 25 personer har gripits vid en serie tillslag mot högerextremister på flera platser i Tyskland tidigt på onsdagen. Minst 3 000 poliser deltog i ett rikstäckande tillslag och bland de misstänka finns elitsoldater, en tidigare parlamentsledamot och en 71-årig adelsman, kallad prins Heinrich XIII.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/hogerextremister-planerade-statskupp-i-tyskland-25-gripna

7:e dec – Brittiska UK Defence Journal skriver om en brittisk order på fler NLAW pansarvärnsrobotar för att ersätta de man skänkt till Ukraina.
Citat: ”A £229 million deal will see thousands of Next Generation Light Anti-Tank Weapon (NLAW) systems assembled in Northern Ireland and delivered to the British Army.
https://ukdefencejournal.org.uk/britain-orders-thousands-more-nlaw-anti-tank-weapons/

8:e dec – Aftonbladet skriver om den planerade statskuppen i Tyskland.
Citat: ”Totalt utreds omkring 50 personer med kopplingar till Reichsbürger-nätverket för att ha planerat att störta det demokratiska styret i Tyskland.
Det ska handla om långtgående konkreta planer på en väpnad stormning av förbundsdagen och attentat mot elinfrastruktur för att åstadkomma ett ”inbördeskrigsliknande” tillstånd i landet, enligt tyska åklagare.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/JQrPPX/statskuppen-i-tyskland-inspirerad-av-kapitolium

8:e dec – Sveriges Television (SVT) skriver om cyberattacken mot Danmark.
Citat: ”Flera av danska försvarets hemsidor låg under torsdagskvällen nere efter en överbelastningsattack, det rapporterar den danska tidningen Berlingske.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/it-attack-mot-danska-forsvaret-hemsidor-nere

8:e dec – Dubaiska Al-Arabiya uppmärksammar ryska militärövningar i Belarus (Vitryssland).
Citat: ”Russia said on Thursday its troops were taking part in tactical exercises in Belarus, amid fears that Moscow is pressing its ally to get more involved in the Ukraine war.
https://english.alarabiya.net/News/world/2022/12/08/Russian-troops-join-tactical-drills-in-Belarus

8:e dec – Amerikanska tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace (CEIP) skriver om ökad oro i världen till följd av den ekonomiska utvecklingen, där kriget i Ukraina bidragit.
Citat: ”While many of the largest economic demonstrations took place in Europe, including in Belgium, France, Germany, and Spain, protests erupted in nearly every region of the world.
https://carnegieendowment.org/2022/12/08/economic-anger-dominated-global-protests-in-2022-pub-88587

9:e dec – Försvarsmakten berättar om Sverige och Finland deltagit i en NATO-flygning över Baltikum.
Citat: ”Det är även en del i de övningsverksamheter som genomförs på regelbunden basis i Östersjöområdet för att öka både interoperabilitet och de militära förmågorna i luftoperationer. Dessutom bygger denna verksamhet säkerhet och stabilitet i närområdet tillsammans med andra nationer och Nato.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/12/ledda-av-nato-svenska-och-finska-stridsflyg-over-baltikum/

10:e dec – Azerbajdzjanska YouTube-kanalen CaspianReport tittar på hur ett svenskt NATO-medlemskap skulle påverka Ryssland.
[YouTube-klipp 11:29 min]
https://www.youtube.com/watch?v=txvkGcEL2H0

12:e dec – Sveriges Radio (SR) har ett inslag där överbefälhavare general Micael Bydén förklarar vad ett medlemskap i NATO innebär.
Citat: ”ÖB har i sina råd till regeringen skrivit att han vill att det nordiska samarbetet ska utvecklas och stärkas, och att Norden ska hänga ihop som ett försvarsområde i Nato, med gemensam ledning där Sverige kan leda de marina operationerna Östersjön. Svenska försvaret kan också bidra med soldater och stridsflyg i Baltikum, och bland annat patrullera luftrummet.
[webbradio 35 min]
https://sverigesradio.se/avsnitt/ob-micael-byden-sa-blir-nato-landet-sveriges-forsvar

13:e dec – Aftonbladet skriver om Turkiets fortsatta blockad av ett svenskt NATO-medlemskap.
Citat: ”Sveriges Nato-ansökan kan läggas på is i närmare ett år – om en ratificering inte blir av i februari-mars.
Det har turkiska företrädare gjort gällande under möten med Sverige under hösten, senast på örlogsbasen Muskö i november, enligt uppgifter till Aftonbladet.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/q1OxoL/sverige-motte-turkiet-pa-orlogsbasen-musko-nato-intrade-kan-droja-ett-ar

13:e dec – Expressen har en ledare om att vikten av att även rusta upp det civila försvaret.
Citat: ”Är det någon läxa vi kan lära av de fruktansvärda rapporterna från Ukraina är det att civil infrastruktur är ett mål för ryska terrorbombningar. Att nöta ner motståndskraften genom att ge sig på civilbefolkning, elförsörjning, sjukhus är Rysslands strategi.
https://www.expressen.se/ledare/vi-maste-rusta-sverige-men-inte-bara-militart/

13:e dec – Amerikanska Defense News skriver om att en grekisk flygbas anpassas för att bättre möta behoven från amerikanska drönare.
Citat: ”Several U.S. MQ-9 Reaper drones have found a new base in the newly upgraded Larissa air base in Greece, as American military officials keep an eye on NATO’s southern and eastern borders.
https://www.defensenews.com/global/europe/2022/12/13/upgraded-greek-air-base-serves-growing-interest-for-us-drones/

13:e dec – Amerikanska War on the Rocks har en artikel om hur man kan skydda sig mot drönare.
Citat: ”As for actually shooting down the pilotless birds, the military has for some time had systems in the pipeline prepped to answer this task. In 2019, the Navy announced successful trial runs of its High Energy Laser with Integrated Optical-dazzler and Surveillance, a 60-kW laser for close defense against unmanned aerial systems and surface craft. There is also the Tactical High Power Operational Responder system, which uses short bursts of high-powered microwaves to disable unmanned aerial systems at short ranges.
https://warontherocks.com/2022/12/how-doctrine-and-delineation-can-help-defeat-drones/


13:e dec – Nederländska The Moscow Times skriver om en beredskapsövning i Belarus (Vitryssland).
Citat: ”The ministry did not reveal how long the readiness drills would take or their potential implications for neighboring Ukraine, which has been defending itself against Russia’s invasion for nearly 10 months.
https://www.themoscowtimes.com/2022/12/13/belarus-announces-snap-combat-readiness-drills-a79683

13:e dec – Försvarsmakten pekar i en rapport ut Ryssland som det fortsatt största hotet och att trovärdig förmåga till väpnad strid och regional närvaro är viktiga för att motverka detta, tillsammans med förmåga att ta emot och ge militärt stöd. Den tittar även på hur den tekniska utvecklingen förändrat säkerhetsläget.
Citat: ”Den snabba teknikutvecklingen kommer att fortsätta och fler långräckviddiga och fjärrstyrda vapensystem kommer bli verklighet. Det är några av slutsatserna i Försvarsmaktens Perspektivstudie 2022. Samtidigt kvarstår Ryssland som det största hotet i närområdet.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/12/ryssland-fortsatt-storsta-hotet-enligt-forsvarsmaktens-framtidsstudie/
Direktlänk till Perspektivstudie 2022:
https://www.forsvarsmakten.se/siteassets/4-om-myndigheten/dokumentfiler/perspektivplan/perspektivstudie-2022-forsvarsmakten.pdf

14:e dec – Brittiska BBC skriver om gränskonflikten mellan Indien och Kina.
Citat: ”India claims the plateau of Aksai Chin, an area of the size of Switzerland that China controls in the western part of the border. China claims Arunachal Pradesh.
[…]
Asia’s two biggest countries – and nuclear-armed neighbours – have developed agreements to stop skirmishes in what is one of the longest-running border disputes in the world. The two sides have largely kept the peace, but have also routinely blamed each other for transgressions and incursions.

https://www.bbc.com/news/world-asia-india-63969040

14:e dec – Amerikanska Defense News skriver att Tyskland köper nya stridsflygplan från USA.
Citat: ”German government leaders on Wednesday announced a deal to buy 35 F-35 fighter jets from the United States, a package pegged at $8.4 billion by the Pentagon in its offer from the summer.
https://www.defensenews.com/global/europe/2022/12/14/germany-clinches-8-billion-purchase-of-35-f-35-aircraft-from-the-us/

15:e dec – Aftonbladet har en ledare om efterfrågan på fordon från svenska BAE Systems Hägglunds, när Europa rustar upp.
Citat: ”I tisdags tog företaget hem en ny order. Slovakien köper 152 CV90, den senaste versionen av stridsfordonet som först utvecklades för den svenska armén. Ordern är värd 14,5 miljarder kronor. Det är nytt rekord för företaget, numer en del av den brittiska försvarskoncernen BAE.
https://www.aftonbladet.se/ledare/a/dwJ241/varlden-skriker-efter-vapen-fran-norrland

15:e dec – Brittiska UK Defence Journal skriver om misstankar att Ryssland försöker få kriget i Ukraina att bli statiskt för att få tid att återhämta sig.
Citat: ”NATO Secretary General Jens Stoltenberg on Wednesday stressed the importance of continued NATO Allied support to Ukraine as it faces Russia’s war of aggression.
https://ukdefencejournal.org.uk/nato-say-russia-trying-to-freeze-ukraine-conflict/

15:e dec – Brittiska Royal United Services Institute (RUSI) skriver om hur utländska komponenter är kritiska för den ryska krigsindustrin genom att titta på den ryska drönaren Orlan.
Citat: ”These components, which are critical both to Russia’s plans to expand UAV production and its ongoing operations in Ukraine, are being shipped to Russia by a variety of distributors based in the United States, Europe, China, South Korea and Hong Kong.
https://www.rusi.org/explore-our-research/publications/special-resources/orlan-complex-tracking-supply-chains-russias-most-successful-uav

15:e dec – Brittiska UK Defence Journal skriver att NATO:s stridsgrupp i Bulgarien nu nått full förmåga.
Citat: ”The total strength of the battlegroup is of over 1000 troops, provided by host country Bulgaria, as well as by Albania, Greece, Italy, the Republic of North Macedonia, and the United States. Montenegro is also scheduled to deploy personnel in early 2023.
https://ukdefencejournal.org.uk/nato-battlegroup-in-bulgaria-reaches-full-capability/

15:e dec – Brittiska Wired tittar på att GPS-störning vid ryska städer, som en reaktion på ukrainska långräckviddiga drönare.
Citat: ”New data analysis reveals that multiple major Russian cities appear to have faced widespread GPS disruption during the past week. The signal interference follows Ukraine launching long-range drone attacks deep into Russian territory, and it may act as a way to potentially stop drones that rely upon GPS for navigation, experts say.
https://www.wired.co.uk/article/gps-jamming-interference-russia-ukraine

15:e dec – Brittiska UK Defence Journal skriver om att Storbritannien markerar sin intention att vara en aktiv part i Stilla Havs-regionen och kommer delta i militärövning i Japan.
Citat: ”The British Army has, say the Ministry of Defence, ‘reaffirmed the UK’s ongoing commitment to the Asia-Pacific region’ with the resumption of the biennial training exercise Vigilant Isles.
https://ukdefencejournal.org.uk/the-british-army-is-back-in-japan/

15:e dec – Amerikanska Defense News skriver om amerikansk debatt om lån till Taiwan för att finansiera vapenköp.
Citat: ”Several top appropriators are pushing to offer loans to Taiwan to finance as much as $10 billion in military aid authorized in the annual defense bill as a way to alleviate budget pressure on the State Department, which oversees the Foreign Military Financing program.
https://www.defensenews.com/congress/budget/2022/12/15/congress-clashes-on-loans-vs-grants-for-taiwan-military-aid/

15:e dec – Israeliska Haaretz skriver att Azerbajdzan inte kommer tillåta israeliska stridsflyg tanka i landet vid en attack mot Irans kärnvapenanläggningar.
Citat: ”There has been speculation over the years about the possibility of Israel operating from bases in Azerbaijan to attack Iran’s nuclear facilities. Ibrahim vehemently rejects reports on the matter, and stresses that his country would not allow Israel to act from its territory against its neighbor.
https://www.haaretz.com/israel-news/2022-12-15/ty-article/.premium/azerbaijani-ambassador-we-wont-allow-israel-to-attack-iran-from-our-territory/00000185-1596-d99a-a5c7-77d764990000

16:e dec – Amerikanska Starts and Stripes har en artikel om hur den ryska 200:e motoriserade brigaden, normalt stationerad i Pechenga på Kolahalvön intill den norska gränsen har utplånats i Ukraina.
Citat: ”Since the Cold War, this Arctic arsenal has been protected by a combat unit considered one of Russia’s most formidable – the 200th Separate Motor Rifle Brigade – until it sent its best fighters and weapons to Ukraine this year and was effectively destroyed.
https://www.stripes.com/theaters/europe/2022-12-16/ukraine-decimated-feared-russian-brigade-8442704.html


16:e dec – Dagens Industri (DI) skriver om stororder på 436 splitterskyddade bandvagnar till Sverige, Tyskland och Storbritannien.
Citat: ”BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik får en order på 436 bandvagnar, värd nästan 8 miljarder kronor, från Sverige, Tyskland och Storbritannien.
https://www.di.se/nyheter/hagglunds-tar-mangmiljardorder-pa-bandvagnar/

17:e dec – Europeiska Euroactiv skriver om att Tyskland öppnat sin första anläggning för att ta emot flytande gas, som ett led i att göra sig oberoende av rysk gas.
Citat: ”Deprived of cheap Russian gas, Germany’s alternative infrastructure to import liquefied natural gas (LNG) is operational, opening a new era in German energy policy.
https://www.euractiv.com/section/energy/news/germanys-first-lng-terminal-is-open-for-business/

19:e dec – Brittiska UK Defence Journal skriver om brittisk upphandling av nya drönare.
Citat: ”A £129 million initial contract has been awarded by the Ministry Of Defence to deliver drones to the Armed Forces, of which 99 Stalker and 15 Indago models will be used by the British Army.
https://ukdefencejournal.org.uk/new-drones-for-the-british-army/

19:e dec – Försvarsmakten informerar om motmedel mot drönare som tillförs förbanden.
Citat: ”Det har brådskat med att få in utrustning för att ta ner civila drönare. Efter en rekordsnabb process är materiel på väg ut till flera förband. Leveranserna startar redan före årsskiftet, samtidigt som Försvarsmakten riktar fokus till att höja förmågan att slå ut mer kvalificerade militära drönare.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/12/utrustning-mot-dronare-pa-vag-till-flera-forband/

19:e dec – Aftonbladet skriver om Försvarsmaktens nya motmedel mot drönare.
Citat: ”Det handlar om två system. Det är bärbart och ska gå till förband med bevakningsuppgifter. Det har en enhet som varnar för drönare och en som stör ut den. Systemet heter Wingman och Pitbull och köps från Danmark, säger överstelöjtnant Ulf Lepp.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Rr77qd/aftonbladet-direkt?pinnedEntry=1022659

19:e dec – Nederländska The Moscow Times skriver att ryska förband övar i Belarus.
Citat: ”Russian troops will conduct military exercises in Belarus, which neighbors Ukraine, the Interfax news agency said on Monday, citing the Defense Ministry in Moscow.
In October, Belarus announced the formation of a joint regional force with Moscow with several thousand Russian servicemen arriving in the ex-Soviet country.

https://www.themoscowtimes.com/2022/12/19/russian-troops-to-hold-drills-in-ukraines-neighbor-belarus-a79733

19:e dec – Norska The Barents Observer skriver om att den ryska 200:e motoriserade brigaden vid norska gränsen är utplånad i kriget i Ukraina.
Citat: ”The Washington Post has now compiled a comprehensive overview of what is known from the bloody fighting. The newspaper has seen internal brigade documents and concludes that the 200th, one of Russia’s two prestige Arctic brigades, is practically ‘wiped out’.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/12/arctic-brigade-severely-weakened

19:e dec – Brittiska UK Defence Journal skriver om statsdrivna cyberangrepp på andra länder.
Citat: ”State-level cyber attacks are a serious threat to individuals, organisations, and countries. It is important to understand the reasons why these attacks are launched and to implement effective measures to defend against them.
https://ukdefencejournal.org.uk/state-level-cyber-attacks-why-and-how/

6:e jan – Amerikanska Defense News skriver om provflygning med turkisk jetdrönare avsedd för Turkiets kommande hangarfartyg.
Citat: ”Turkish drone manufacturer Baykar Tech on Dec. 14 conducted the first flight test of its next-generation unmanned fighter jet, known as the Bayraktar Kizilelma.
https://www.defensenews.com/industry/2022/12/19/turkeys-future-unmanned-fighter-jet-conducts-first-flight/

20:e dec – Försvarsmakten informerar om att man fått en ny ubåtsjakttorped.
Citat: ”Idag, den 20 december, levereras en ny ubåtsjakttorped till marinen som kommer att öka marinens förmåga till undervattensstrid. Torped 47 är både efterlängtad och välbehövlig i en tid av kraftigt försämrat omvärldsläge.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/12/ny-torped-okar-marinens-formaga/

20:e dec – Amerikanska United States Institute of Peace (USIP) skriver om gränskonflikten mellan Indien och Kina.
Citat: ”After this latest incident, Chinese and Indian military commanders met again to defuse any risk of further escalation. In a parliamentary briefing, Indian Defense Minister Rajnath Singh claimed the incident began when Chinese troops crossed the LAC in the Tawang sector to ‘unilaterally change the status quo.’ Chinese sources disputed that characterization of events, but claimed the situation on the border was ‘under control.’
https://www.usip.org/publications/2022/12/another-clash-india-china-border-underscores-risks-militarization

20:e dec – Norska The Barents Observer skriver om att ryska säkerhetstjänsten höjer säkerheten vid gränsen.
Citat: ”In the North, FSB is in charge of security both along Russia’s land borders with Norway and Finland, as well as Coast Guard operations in the Barents Sea and other Arctic waters.
https://thebarentsobserver.com/en/borders/2022/12/putin-orders-fsb-step-border-control

20:e dec – Amerikanska GPDWorld skriver om Rysslands förmåga att störa ut GPS-signaler.
Citat: “While Russian forces have a fearsome reputation for electronic warfare and their ability to interfere with GPS signals, the amount of equipment and the number of trained operators may be limited. C4ADS’ finding that spoofing equipment was moved around with VIPs rather than permanently located around the nation could indicate a limited amount.
https://www.gpsworld.com/ukraine-attacks-changed-russian-gps-jamming/

21:a dec – Försvarsmakten berättar om ny materiel som tillförs förbanden.
Citat: ”Fler bandvagnar, fler pansarvärnsrobotar och den fjärde eldenheten av luftvärnssystem 103 patriot är på väg in i Försvarsmakten […]
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/12/ytterligare-forsvarsmateriel-pa-vag/

21:a dec – Aftonbladet skriver om rysk motreaktion på svensk-finskt NATO-medlemskap.
Citat: ”På grund av Natos önskan om att öka den militära kapaciteten nära den ryska gränsen, samt utvidgningen av Nato med Finland och Sverige är det nödvändigt att upprätta en avpassad enhet med soldater i nordvästliga Ryssland, sade Sjojgu.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/5Bb6Mb/putin-ryssland-forstarker-sin-militara-kapacitet

21:a dec – Amerikanska Defense News skriver att Rumänien köper drönare från Israel.
Citat: ”Romania’s state-owned defense company Romtehnica, acting as a representative of the country’s Ministry of National Defence, has signed a framework agreement with Israel’s Elbit Systems to buy up to seven Watchkeeper X systems.
https://www.defensenews.com/global/europe/2022/12/21/romania-spends-410-million-on-israeli-british-watchkeeper-drones/

21:a dec – Försvarsmakten berättar om deltagande i en amerikansk stabsövning för att stärka förmåga att agera inom divisions ram.
Citat: ”Delar ur arméns divisionsstab under ledning av divisionschefen Rickard Johansson besökte i mitten av december den amerikanska övningen Winter Strike 22.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/12/armen-starker-sin-formaga-tillsammans-med-usa/

22:a dec – Tyska Deutsche Welle (DW) skriver om att en rysk spion gripits inom den ryska underrättelsetjänsten Bundesnachrichtendienst (BND).
Citat: ”Federal prosecutors on Wednesday arrested an employee of Germany’s foreign intelligence agency, the BND, on suspicion of treason after an internal BND investigation revealed that he had allegedly been leaking classified information to Russia.
https://www.dw.com/en/suspected-russian-spy-arrested-in-german-intelligence-agency/a-64190192

22:a dec – Norska The Barents Observer skriver om ryska GPS-störningar om påverkar civilflyget i Norge.
Citat: ”Pilots are reporting loss of navigation GPS on flights both in the eastern and western parts of Finnmark, Norway’s northernmost region, newspaper iFinnmark reports.
It is jamming from Russia’s Kola Peninsula that seriously troubles passenger flights to the remote airports in Finnmark.
‘GPS problems are reported 2-3 times per week by our pilots since 2018. This has now escalated vastly,’ Widerøe’s Catharina Solli says to iFinnmark.

https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/12/wideroe-pilots-lost-gps-signal-27-times-so-far-december

22:a dec – Sveriges Television (SVT) har ett inslag om att Sverige köper fler robotar till luftvärnssystem 103 (Patriot).
Citat: ”Försvarets Materielverk (FMV) har gjort en ny beställning av robotar till luftvärnssystemet Patriot från USA. Prislapp och antal robotar är hemligt. På sikt kan hela affären, som inleddes för fem år sedan, kosta omkring 30 miljarder svenska kronor.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-bestaller-fler-patriot-robotar-av-usa

22:a dec – Amerikanska Defense News skriver att Albanien köper turkiska drönare.
Citat: ”Turkish company Baykar has signing a deal with Albania to sell three Bayraktar TB2 armed drones, the UAV manufacturer announced.
https://www.defensenews.com/unmanned/2022/12/22/albania-orders-three-armed-tb2-drones/

22:a dec – Aktuell Säkerhet intervjuar generaldirektören för Myndigheten för psykologiskt försvar.
Citat: ”Redan i oktober för ett år sedan började USA och Storbritannien arbeta för att försvåra för Ryssland, bland annat genom att läcka information för att försöka forma narrativet. Avsikten var att hindra det militära angrepp som sedan ändå kom 24 februari, men åtminstone lyckades man utmåla Ryssland som den enda skyldiga, den enskilda angriparen.
https://www.aktuellsakerhet.se/sverige-starker-forsvaret-mot-paverkansoperationer/

23:e dec – Expressen skriver om vilken militär materiel som Ukraina önskar sig mest.
Citat: ”Podoljak listade upp fem saker. Den tyska stridsvagnen Leopard, det tyska pansarfordonet Marder, den amerikanska stridsvagnen Abrams, det amerikanska luftvärnssystemet Patriot och det amerikanska robotsystemet ATACMS.
https://www.expressen.se/kronikorer/mats-larsson/darfor-far-ukraina-noja-sig-med-patriot/

23:e dec – Amerikanska Defense News skriver att Litauen köper självmordsdrönare från USA:
Citat: ”Lithuania’s Defence Ministry has signed a deal to buy Switchblade 600 drones from the United States, becoming the first European NATO member to order the kamikaze system.
https://www.defensenews.com/unmanned/2022/12/23/lithuania-buys-switchblade-600-drones/

23:e dec – Amerikanska Center for European Policy Analysis (CEPA) skriver om förlusten av ryska officerare i kriget i Ukraina och vilken effekt det kan få.
Citat: ”Why does this matter? First, tactical leaders are essential to execute combined arms, and company commanders lead the fight by synchronizing fires, movement, and supporting units. A company commander is also the highest-level officer who knows each soldier in their unit, and can drive the execution of a mission by his presence. This matters to the Russian army. Motivation and the will to fight have deteriorated over time.
https://cepa.org/article/leader-loss-russian-junior-officer-casualties-in-ukraine/

26:e dec – Tyska Deutsche Welle (DW) skriver om den pågående konflikten i Jemen.
Citat: ”During this past year, a cease-fire gave ordinary Yemenis some respite from violence. But warring parties did not extend their agreement and 2023 is likely to hold more violence and humanitarian disaster for the country.
https://www.dw.com/en/yemen-sees-little-hope-for-end-to-war-in-2023/a-64125160

26:e dec – Amerikanska Politico skriver om ukrainsk drönarattack mot den ryska flygbasen i Engels, som ligger minst 60 mil från ukrainsk kontrollerat territorium.
Citat: ”Delivering a symbolic blow, this second long-range attack on one of Russia’s most strategically important bases — home to nuclear-capable bombers — came on the same day the Russian army was celebrating the 107th anniversary of the creation of its air defense units.
https://www.politico.eu/article/russia-ukraine-war-vladimir-putin-drone-attack-hits-russias-engels-airbase-for-second-time-in-a-month/

27:e dec – Amerikanska Forbes skriver om rysk GPS-störning som motmedel till drönare.
Citat: ”GPS jamming is typically only effective along line-of-sight, so a low-flying drone can only be jammed from a short distance away. Drones like the Shahed-136 carry an inertial navigation unit, a backup system which does not rely on satellite signals. These ‘drift’ and quickly lose accuracy, so they are not as useful as GPS for long-duration missions, but should operate well enough for a drone to make it through a brief spell of jamming.
https://www.forbes.com/sites/davidhambling/2022/12/27/russian-jamming-fails-to-stop-more-drone-attacks/

28:e dec – Norska The Barents Observer skriver om spekulationerna kring den ryska fregatten Admiral Gorshkov.
Citat: ”If Russia’s plan is to sail the frigate to the Mediterranean, Ukrainian navy targets or infrastructure onshore are within a 1,000 km distance of range from the Aegean Sea.
While there is no strategic logic in using an ultra-expensive hypersonic cruise missile toward targets in Ukraine, a more probable mission for “Admiral Gorshkov” would be to deter NATO carrier groups in the Mediterranean or North Atlantic.

https://thebarentsobserver.com/en/security/2022/12/no-analogues-world-putin-bragged-about-missile-soon-sail-out-onboard-warship

28:e dec – Expressen skriver om de ökade spänningarna kring Nordkorea.
Citat: ”Sydkorea har genomfört gemensamma militärövningar med USA vilket förargat grannlandet. Nordkoreanska drönare korsade tidigare i veckan gränsen till Sydkorea men förstördes av sydkoreansk militär.
Nordkorea har i sin tur utfört ett stort antal robottester under året vilket fått Japan att öka sin militärbudget. Nordkorea jämför detta med Japans upprustning inför andra världskriget och hotar med ’kraftfulla militära motåtgärder’.

https://www.expressen.se/nyheter/kim-jong-un-avslojar-militara-planerna-2023/

28:e dec – Aftonbladet reflekterar över året och den förändrade världsordning det har medfört.
Citat: ”Världen förändrades för alltid den 24 februari när Ryssland invaderade Ukraina. Från tillsynes ingenstans är Europa i krig. Ett vansinnigt krigsäventyr startat av fatala felbedömningar från president Putin.
Striderna inskränker sig hittills till Ukraina men hela den liberala världsordningen står på spel ifall Vladimir Putin lyckas med sin aggression.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/wAd7l5/wolfgang-hansson-2022-aret-da-varlden-forandrades-for-alltid

29:e dec – Martin Kragh och Carolina Vendil Pallin skriver på Kungliga Krigsvetenskapsakademien (KKrVA) om betydelsen av den ryske presidentens linjetal.
Citat: ”Konstitutionen från 12 december 1993 ålägger presidenten att varje år leverera ett linjetal till parlamentet, det vill säga till överhuset, federationsrådet, och underhuset, duman, gemensamt. I talet ska presidenten ange huvudlinjerna för sin utrikes- och inrikespolitik.
https://kkrva.se/politik-pa-ryska-ett-ords-betydelse/

29:e dec – Amerikanska Defense News skriver om att Sydkorea övar för att skjuta ned drönare från Nordkorea.
Citat: ”South Korea staged large-scale military drills Thursday to simulate shooting down drones as a step to bolster its readiness against North Korean provocations, three days after the North flew drones into its territory for the first time in five years.
https://www.defensenews.com/unmanned/2022/12/29/south-korea-stages-drills-simulating-downing-of-north-drones/

29:e dec – Amerikanska Defense News skriver om att Taiwan köper minläggningsutrustning från USA.
Citat: ”The U.S. State Department has approved the sale of an anti-tank mine-laying system to Taiwan amid the rising military threat from China.
https://www.defensenews.com/global/asia-pacific/2022/12/29/us-to-sell-taiwan-anti-tank-mine-laying-volcano-system/

30:e dec – Amerikanska YouTube-kanalen RealLifeLore tittar på Turkiska intressen i det pågående kriget i Syrien.
[YouTube-klipp 29:58 min]
https://www.youtube.com/watch?v=El0wIQOBPEw

31:a dec – Ukrainas president Volodymyr Zelensky håller ett nyårstal med reflektioner kring kriget 2022.
[YouTube-klubb 17:00 min]
https://www.youtube.com/watch?v=ANaVkRxDPCI

Följ Petri-bloggen på Facebook och Twitter

#omvärldsläge #säkerhetsläge

© Petri-bloggen, innehållet får inte kopieras för spridning, men dela gärna länken – artikeln får användas för orientering om säkerhetsläget

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång