Minnesregeln THEC är en av de minst kända minnesreglerna och inte formaliserad i någon litteratur, men samtidigt en av de saker som alla chefer redan praktiserar när dom ger en order. Akronymen hjälper inte användaren med några komplicerade uppgifter, men kan göra det lättare för en trött krigare att få med relevant information när man inte följer en skriven ordermall. Den fyller framför allt syften för pluton- och gruppchefer som ger enklare order för att lösa kortvariga uppgifter och utan tid för planering.

THEC är en minnesregel som utgörs av en förenklad lista tagen från punkterna under en orientering för exempelvis en OSK, OBK, OBO, 5-punktsorder, OBSLÖSA eller RASSOIKA. Den kan användas för att komma ihåg det viktigaste mottagaren behöver veta när denne får en orientering, oavsett om det gäller utplacering av en post, ingående i stridsställning, inför ett patrulluppdrag eller bara lösandet av en arbetsuppgift.

Bild 1 – När man skall orientera andra om läget, är det viktigt att komma ihåg det som är relevant i given situation. Minnesregeln THEC hjälper dig att minnas vad som skall inkluderas: Terräng, Hot, Egna och Civila. Foto: Antonia Sehlstedt, Försvarsmakten.

En akronym

TECH är en minnesregel i form av en akronym (initialförkortning) som påminner om de fyra saker en soldat – och i synnerhet chefer – måste ha koll på under orienteringsdelen i en order.

Akronymen THEC står för:
 – Terräng
 – Hot
 – Egna
 – Civila

Syftet med minnesregeln är att påminna om innehållet i en orientering.

Hur uttalas det då? Lämpligtvis enligt följande fonetik ”theck” [ˈθɛk] eller möjligtvis ”teck” [tʰɛk].

Hur använder man THEC?

Beroende på vilken situation man befinner sig i behöver man ge olika orienteringar. I extremfallet behövs mycket information, exempelvis en grupp kadetter som åkt till en övningsplats sovandes i en buss och som skall kastas in i en övning, eller ett förband som luftlandsatts på fel plats – i de två scenarierna behövs omfattande information om var i världen man befinner sig och vad som finns och sker på platsen. I det minimala fallet har endast få saker ändras sedan man senast fick information, exempelvis när en pluton efter flera dygn på samma grupperingsplats får en arbetsuppgift att utföra och behöver omständigheterna kring den nya uppgiften eller när en grupp under framryckning tagit en ny stridsställning lite längre fram och bara behöver information om vad som finns i det nya eldområdet och var grupperna till höger/vänster har hamnat. Beroende på omständigheterna får innehållet i orienteringen situationsanpassas till den information som behövs just där och då. Nedan kommer extremfallet med all tänkbar information förutsättas och användaren får själv sålla i vad som behövs i varje given situation.

Den som ger orienteringen använder punkterna för att fundera över vilken information som finns tillgänglig under respektive punkt, och formulerar sedan sin orientering. Antingen på stående fot eller som förberedelse inför en ordergivning.

Skillnad mot orientering i 5-punktsorder

Jämför man mot referenslitteraturen för 5-punktsorder följer dessa inte THEC, utan listar i stället delvis andra punkter och andra rubriker beroende på källa och av på vilken nivå (grupp/pluton/kompani/bataljon/brigad) som ordern avses ges. Man hittar exempelvis följande punkter under orientering i ordermallar för 5-punktsorder:
 – Motståndaren
 – Parter och civila
 – Egna förband / Sidoförband
 – Terrängen, väder och sikt
 – Stridsindelning
 – Chefens värdering / Högre chefs målbild och genomförandeidé
 – Understöd

Flertalet av mallarna tar dessutom bort terrängorienteringen och lägger den separat innan orienteringen.

Vill man följa mallarna skall man självklart göra det, minnesregeln THEC är anpassad för enklare situationer och för att skapa en enkel minnesregel att memorera. Sitter man på ett skriftligt prov kring 5-punktsorder finns en uppenbar risk att THEC inte leder till full poäng om det är en nitisk bokstavstrogen rättning – däremot löser det de huvudsakliga problemet att minnas vad som behöver ingå.

Punkterna ovan kan läsas in i THEC enligt följande:
 – Terräng: terräng, väder och vind
 – Hot: Motståndaren
 – Egna: Egna förband, sidoförband, parter (allierade), stridsindelning, chefens värdering, understöd, högre chefs målbild och genomförandeidé
 – Civila: Civila, parter (ej militära)
Det är alltså fullt möjligt att använda THEC för att få med sig punkterna från mallarna för 5-punktsorder, även om den inte följer punktlistan i någon av mallarna.

Bild 2 – Jämförelse mellan två olika ordermallar för 5-punktsorder. Till vänster Handbok Armé Ledning (AH Ledning 2016) sida 65 ordermall för pluton, till höger Handbok Hemvärnspluton-grupp Del 3 Anvisningar (H Hvplut-grp 3 2016) sida 60. Mallen i AH Ledning saknar punkter för TID och TERRÄNGORIENTERING, men anger på sida 71 att det ingår under terräng i orienteringen vid muntlig ordergivning, medan H Hvplut-grp 3 anger före 5-punktsordern. AH Ledning inkluderar även väder och sikt. Exemplet visar att det finns olika åsikter vad hur en orientering genomförs. AH Ledning bör ses som rättesnöre i frågan.

Historik – utvecklingen av orienteringen i en order

Som minnesregel är THEC ny, men bokstäverna har funnits i 5-punktsordern och OBO sedan länge och är i sig inget nytt. Minnesregeln har bara uppkommit under explosionen av akronymer de senaste decennierna.

Fälttjänst och Orderteknik 1918, sida 233, saknar avsnitt rubricerat ”orientering”, men har två inledande punkter som motsvarar dagens orientering.

Fienden ………………
Kompaniet skal ………………

Förslag till handbok för landstormsbefälet 1930, sida 409, listar innehållet i en orientering:

 – underrättelse om fienden, i den mån kännedom därom har betydelse för ordermottagarna,
 – underrättelse om egna trupper och vidtagna åtgärder, i den mån sådana äro erforderliga,

 – egen avsikt, i den mån meddelande av densamma är behövligt för uppnående av det närmaste målet eller för verksamheten inom den tidsperiod, ordern avser samt
 – de särskilda befallningarna och meddelandena, nämligen:
 – uppgifterna för de särskilda truppförbanden enligt den ständiga eller tillfälliga indelningen,
 – erforderliga föreskrifter rörande truppträngen,
 – erforderliga föreskrifter rörande ammunitionstjänsten, sjuk- och veterinärvård, förplägnad, utspisning,
 – erforderliga bestämmelser för signaltjänsten,
 – erforderliga bestämmelser rörande trafikreglering m. m.,
 – meddelande om ordergivarens uppehållningsplats och, då så erfordras, föreskrifter om varthän rapporter skola sändas, meddelanden om särskilda anordningar för överbringande av tjänstemeddelanden, tidpunkten för nästa orderuttagning o. d.

Orderhandbok för gevärsgrupp- och gevärsplutonchef 1939, nionde upplagan, sida 5, ordet orientering finns med som rubrik och grunderna känns igen, nästan som dagens innehåll:

Terrängen
a. Terrängorientering
b. Terrängbenämning. Avståndsbestämning.
Fi
Egen trupp
a. Plut uppgift (gruppering).
b. Grannförband och deras uppgift (framför, till vänster, till höger, bakom)
c. Grp uppgift
d. Eldunderstöd (art, tunga vapen, ginf).
Grpch avsikt.

Utkast Infanterireglemente Skyttekompani 1981 (InfR Skkomp U81) avsnitt 5:20, motsvarar i stort dagens punkter, även om ”egna” inte används som begrepp och ”civila” inte har hittat in som begrepp:

 – Fienden
 – Terrängen
 – Bataljonens, sidoförbandens och understödjande förbands uppgift samt kompaniets uppgift
 – Kompanichefens beslut i stort

Arméhandbok 4 1987 (AH4 1987) sida 25-28, känns igen som dagens orientering, frånsett avsaknad av ”civila”:

1 Orientering
1.1 Fiendens verksamhet
1.2 Vår verksamhet
1.3 Eget förbands uppgift
1.4 Stridsplan
1.4.1 Beslut i stort
1.4.2 Riktlinjer

Infanterireglemente Skyttepluton 1991 (InfR Skplut 1991), sida 66-67 exempel på en order med orientering, där följande rubriker:

Fienden…
Terrängen…
Vårt kompani…
Understöd…
Underhållstjänst…
Vår pluton…

Hemvärnsbataljon/Hemvärnskompani 2002 (HvR Hvbat/Hvkomp 2002) sida 121, inkluderar ”civila”, men har konsekvenser som inte är kvar idag:

1     ORIENTERING
1.1     Fiendens verksamhet
1.2     Vår verksamhet
1.3     Civilläge
1.4     Konsekvenser
1.5     Beslut i stort
1.6     Riktlinjer

Handbok Armé Ledning 2016 (AH Ledn 2016) har på sida 65 en ordermall för pluton, med följande punkter:

1 ORIENTERING
Motståndaren
Parter/Civila
Egna förband
Terräng, väder och sikt
Understöd

Sammantaget kan man från exemplen se att strukturen för orientering tog form under första halvan av 1900-talet innan beredskapsåren under andra världskriget, och var i stort sett samma fram till 1990-talet då ”civila” kom till – en effekt av lärdomarna Försvarsmakten gjorde med fredsbevarande trupp i Bosnien åren 1995-2000 där civila hamnade mitt i skottlinjen. En delvis ny struktur kom med 5-punktsordern runt 2004 genom Försvarsmaktens anpassning till NATO-standard för ordergivning, men är i stora dag liknande även om vissa ord bytts ut till andra motsvarigheter. Minnesregeln THEC möter i stort behoven även om den använder andra ord och annan ordning.

Terräng – tips & råd

Är på en ny plats behöver punkten innehålla en terrängorientering, det skall dessutom beskriva på platsen relevant information om terrängen, som skjutavstånd och fältarbeten (farb).

Platser som beskrivs anges med riktning och avstånd, vanligtvis genom att peka ut med handen och ange avstånd i kilometer eller hundratal meter. Oavsett om dessa är inom synhåll eller inte.

Terrängorienteringen bör för en tydlig struktur gå i ett varv, där man exempelvis tar saker från vänster till höger enligt klockan där man börjar med att peka ut norr (”Norr är över…”). Är man på en helt ny plats kan man behöva sätta platsen i ett sammanhang i relation till andra platser, exempelvis närbelägna samhällen. Har man fler avlägsna punkter bortom synfältet kan man dela upp varvet i två varv, ett varv med saker långt bort som sätter den egna platsen i relation, och i det andra varvet peka ut saker som ligger inom synhåll (eller precis bortom men relativt nära). Då kan det första varvet ge en geografisk placering som man kan relatera till (städer, landmärken, knutpunkter, militära installationer, med mera), och det andra varvet ge punkter som är relevanta för lösandet av uppgiften på platsen (som nyckelterräng man själv eller motståndaren kan använda som broar, byar, vägar, med mera).

Andra terrängegenskaper som vattendrag, våtmarker, vattendjup, blockterräng, markegenskaper och annat som kan påverka lösandet av uppgiften inkluderas också. Kommer man röra sig i området kan föremål som underlättar orientering ingå, exempelvis kraftledningsgator eller staket som kan användas för att hitta eller lokalisera sig.

Ges orienteringen med anledning av en stridsställning, då skall utgångspunkter för målangivning (UPM) och skjutavstånd ingå.

Om mottagarna använder kartor och det finns utgångspunkter på kartan (UPK) som syns från platsen, då pekas dessa ut i terrängen.

Finns mållägen för indirekt eld inom synfältet, pekas dessa ut, så att mottagarna är införstådda med var man främst kan förvänta sig egen indirekt eld i området.

Inkludera det som är relevant för uppgiftens lösande, det vill säga det som är kritiskt för utförandet eller som sätter saker i ett sammanhang som underlättar senare beslut. För mycket information kan göra att vital information försvinner bland annat.

Bild 3 – Att kunna beskriva terrängen är viktigt för att mottagaren skall kunna förstå vad som är viktigt, det hjälper också mottagaren att sätta övrig information i en kontext som skapar samband mellan hot, egna och civila, samt givarens planering. Foto: Bezav Mahmod, Försvarsmakten.

Hot – tips & råd

Syftet med punkten hot är att ge mottagarna möjlighet att förbereda sig för olika hot och därmed minska risken för skador och förluster, samt minska osäkerheten.

Hot utgörs främst av fientligt hot, vilket främst omfattar kända fientliga förband och grupperingsplatser, men kan även utgöras av var motståndaren kan verka.

Hot från fientlig verkan utgörs av kännedom om fiendens möjlighet till fjärrverkan, exempelvis om man är inom artilleriavstånd eller räckvidden för drönare, alternativt om direktverkande system som stridsvagnskanoner, pansarvärnsrobotar, kulsprutor eller prickskyttar kan verka mot platsen eller platser i närheten.

Även förväntade/möjliga framryckningsvägar för motståndaren anges här för att tala om var nya hot primärt kan förväntas dyka upp vid en lägesförändring.

Mineringar – både egna och fientliga – skall inkluderas under hot.

Övriga risker som brandrisk, farliga ämnen, rasrisk, översvämning, samt vintertid kyla, isförhållanden och halka skall tas upp om det är relevant.

Bild 4 – Hot kan utgöras av annat är skyttesoldater, även motståndarens förmåga att sätta kemiska stridsmedel kan vara ett hot värt att nämna om det bedöms som sannolikt. Kunskap om hot innebär att man kan förbereda sig, exempelvis att höja beredskapen för kemiska stridsmedel. Foto Antonia Sehlstedt, Försvarsmakten.

Egna – tips & råd

Punkten inkluderar högre chefs uppgift, målbild (MB) och genomförandeidé (GFI) – i korthet varför man är på platsen och vilken uppgift man har.

Det mest uppenbara för egna förband är att ange egen gruppering, angränsande förband till (som pluton eller grupp till höger och vänster). Det kan även vara relevant att ange var det finns egna poster, posteringar, underhåll (uh), understöd (ust), sjukvårdsplatser (sjv) och ledningsplatser.

Finns det patruller inom området, eller det är en patrull som kommer komma tillbaka från ett längre uppdrag är det särskilt viktigt att detta framgår

Bild 5 – I sin enklaste form utgörs orientering om egna av de närmaste gruppernas gruppering för att undvika vådabeskjutning av egna förband.

Civila – tips & råd

Civila kan utgöra både risker och möjligheter, samt ha behov av hjälp.

Punktens primära syfte är att kunna undvika egna civila förluster vid stridskontakt, främst genom att hålla stridigheter borta från civila genom att välja andra grupperingsplatser, tvinga bort motståndarens från deras närhet eller evakuera dom vid behov. Civila kan eventuellt bidra med viktig information, ge visst logistiskt stöd (exempelvis vatten) och det kan även finnas skäl för att göra humanitära insatser kring sjukvård och försörjning. Inkludera relevant information inför sådana eventuella kontakter, samt även civila rörelsemönster i information, exempelvis rutinmässiga transporter och förberedda vägar för evakuering.

Bild 6 – Civila förekommer på alla slagfält, och vetskap om var dom finns kan vara både en tillgång för och kan bidra till att man kan hålla striderna borta från de civila, som annars riskerar att hamna i korselden och bli värnlösa offer i kriget. Foto: President Of Ukraine, Wikimedia Commons (CC0 1.0).

Summering av THEC

Summeras texten ovan till några punkter bakom varje ord i akronymen, får man nedanstående sammanställning.

Förenklad utveckling av begreppen bakom akronymen THEC:
 – Terräng: vi är…, runt oss…, farb, UPK, UPM, avstånd
 – Hot: fi, minor, förväntat, övrigt
 – Egna: högre MB/GFI, sidoförband, poster, patruller, ledning, sjv, uh, ust
 – Civila: närvaro och rörelsemönster

Slutord

Medan minnesregeln THEC inte följer mallarna för 5-punktsorder, kan innehållet från mallarna för 5-punktsorder inkluderas i THEC utan problem (se ovan). THEC är annars främst avsedd för enklare situationer där man ger en muntlig order och inte använder en mall för 5-punktsorder, exempelvis när man ger en OBO (Orientering-Beslut-Order), OBK (Orientering-Beslut-Kommandon), OSK (Orientering-Skjutgränser-Kommandon), OBSLÖSA (postinstruktion) eller RASSOIKA (patrullsutgående).

Minnesregelns syfte är att göra det lättare att komma ihåg vad som skall ingå i en orientering när man inte använder en ordermall. Lär dig THEC så fixar du orienteringen.

Bild 7 – Att dela information är kritisk i militär verksamhet. Med egen insikt i läget kan underordnad personal lättare agera i chefs anda och på så sätt främja uppdraget. Foto: Joel Thungren, Försvarsmakten.

Följ Petri-bloggen på Facebook och Twitter

#orientering #thec #tech #minnesregel #ordergivning

© Petri-bloggen, innehållet får inte kopieras för spridning, men dela gärna länken

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång